Chestionar cinema: Marian Crișan

Redacția | 01 Mar 2013

Marian Crișan tocmai a făcut „Rocker” - al doilea lung metraj după „Morgen” (2010, premiat la Locarno, Tessaloniki și Reykjavik). Este și autorul scurtmetrajului „Megatron” distins cu Palm d’Or la Cannes.

Filmul preferat

On the Waterfront, de Elia Kazan. Un film care mă vrăjește de fiecare dată când îl revăd. Jocul lui Marlon Brando și opțiunile regizorale din secvențele de final sunt motivele pentru care cred că e unul dintre preferatele mele.

Cel mai bun film din ultimul an

The Master. Un film original, puternic, care nu respectă rețeta hollywoodiană. Cred că e un film care din păcate nu va fi promovat suficient. Pe lângă asta cred că imaginea semnată de Mihai Mălaimare jr. e fantastică. Opțiunile regizorale și ale operatorului sunt originale și curajoase.

Cel mai bun film românesc

Secvențe de Alexandru Tatos. Poate unul dintre cele mai cinstite filme românești din anii 80. Lucru rar întâlnit pe vremea aia. Îmi place în special secvența când Tatos se întoarce singur acasă, undeva la începutul filmului.

Cel mai bun film cu adolescenți

Let the Right One In

Cel mai bun film gay

Brokeback Mountain. Un film care sper că a schimbat mentalități. Un film de cinema veritabil.

Cel mai bun scurt-metraj românesc

O zi bună de plajă de Bogdan Mustață. Decupajul și imaginea sunt foarte expresive. Îmi place mult cadrul final din film.

Film supraestimat

Argo. Cred că e una dintre peliculele de anul acesta care a ajuns să fie mult prea apreciată. Nu înțeleg de ce, dar din păcate va fi promovat intensiv și va ajunge în toate colțurile lumii aducând cu sine un cinema simplist, naiv, câteodată chiar ridicol. Cred că erau filme americane mult mai solide anul acesta care meritau apreciere.

Plăcere vinovată

Filmele britanice horror Hammer din anii 50-60. În special Dracula din 1958, cu Cristopher Lee în rolul principal. Îmi plac horrorul clasic pentru tot ceea ce a dispărut din acest gen în ultimii ani.

Ce film ai transforma într-un musical

Fight Club. L-aș face pe versuri și muzică hip-hop.
_________
Rocker este chiar acum în cinematografe. Nu îl rata.
Pin It email