11 (unşpe) recomandări de weekend

Redacția | 24 Apr 2015

Noaptea Albă a Galeriilor, Rokolectiv, Festivalul Luminii, B-IFF, și nu numai.

1. Noaptea Albă a Galeriilor, alintată NAG, este în seara asta și e ocazia să descoperi că Bucureștiul e împânzit de galerii și spații artistice alternative. La o privire rapidă prin programul stufos, sigur facem o oprire la Galateca, să vedem și noi ce-au făcut Alex Nimurad, Vika Tonu și Alexandra Abraham de au luat premii la International Fashion Showcase IFS 2015, apoi am cam descoperi cu ce se mănâncă noul spațiu Quantic 65, de pe strada 11 Iunie, cât și Teheran 22, care ne primește cu Homo Ludens. Dacă vrei un refresh în afara centrului, la Make a Point în Turnul de Apă/Artă se proiectează până la răsărit videouri de Carmen Rasovszky. 

2. În afara NAG, pe Bulevardul Expoziției nr.1F e o expoziție Diet Sayler, un artist timișorean aproape necunoscut la noi, dar care are o lucrare la MoMa. Abstracționism geometric, here we come. 

3. Nu cumva să nu-ți croiești drum și pe Calea Victoriei. Până pe 25 aprilie avem și Festivalul Internațional al Luminii, Spotlight, organizat de PMB. Între 20:30 și 00:00, Calea Victoriei se va aprinde în cele mai neașteptate feluri, cu instalații gândite de artiști români și străini, video-mapping, o hidro-hologramă și alte feerii luminoase.

4. Dar nu lăsa Primăria să-ți ia ochii. Avem cea mai poluată capitală din UE, iar mașinile capătă constant prioritate. Așa că ia-ți bicicleta și vino sâmbătă, pe la 14:30, spre intrarea Charles de Gaulle a parcului Herăstrău, la un marș organizat de Optar.ro și de Comunitatea Bicicliștilor din București (pornire la 15:30, traseu aici). Nu e musai să pedalezi. Poți susține marșul de pe trotuar fie la pornire, fie în Piața Revoluției, în jur de ora 17:00, (unde vor lua o pauză de 20 de minute), la Cișmigiu, în fața sediului în construcție al Primăriei (în jur de 17:45) sau în Parcul Tineretului, intrare Șincai (pe la 18:30).

5. De vineri seara până duminică dimineața, festivalul de muzică electonică și arte vizuale Rokolectiv sărbătorește cei 10 ani de existență cu niște party-uri monstru alimentate de line-up-uri pe măsură. Pentru program intrați cu încredere aici.

6. Sărbătorim Ziua Internațională a Astronomiei pe 25 aprilie aflând, de pildă, câte stele sunt pe cer. Prezentările de astronomie sunt la Palatul Suțu, sâmbătă de la ora 19. 

7. Party? Cum nu. Girls in Wonderland promite cool beats and dirty sounds, un pic de nostalgie, mult twist modern și și mai multă feminitate dezlănțuită. Vor fi acolo Tight Cherry, Oana de la Poetrip, Onisifor și Colectiva Vagenta. Unde? La SWAP (Mihai Bravu 32), de la 22:00. 10 lei la intrare. 

8. Nici duminică seara nu stăm locului, că e concert Wovenhand în Silver Church. David Eugene Edwards și folk-ul lui dur și deloc pur ajung pentru prima dată în România, cu trupa americană Marriages în deschidere. Biletele costă 60 de lei şi pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi Humanitas) şi online pe eventim.ro. Intrarea începe la 19:30. 

9. Bucharest International Film Festival, sau mai pe scurt, B-IFF, ne-a ținut toată săptămâna cu filme foarte bune și continuă să ne răsfețe și în week-end. Vineri de la 19, la Cinema Studio, nu trebuie să ratați A Girl Walks Home Alone at Night, debutul Anei Lily Amirpour, un melanj de western, romance feminist și horror cu vampiri care emoționează atunci când nu e ocupat să lase fiori reci pe șira spinării. Tot vineri aveți ocazia să-l cunoașteți pe nimeni altul decât Franco Nero, invitatul special al ediției de anul acesta. La Cinema Elvira Popescu vor fi proiectate 2 filme de-ale idolului peren - Sirena, un film sârbesc producție 2014, de la ora 18:30 și Jonathan degli orsi, de la 20.30. Sâmbătă, la Cinema Studio va avea loc de la ora 17 proiecția unui film surpriză, urmat de gala de închidere de la 19:30 și ultimul film al lui Thomas Vinterberg, Far from the Maddening Crowd. Atât sâmbătă, cât și duminică, vor avea loc reluări ale filmelor din timpul săptămânii. Întreg programul aici.

10. Al patrulea cineclub FILM are loc vinerea asta, de la 19, la Cinemateca Eforie, cu proiecția capodoperei autohtone Moromeții. Invitați speciali - regizorul Stere Gulea și directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile. Biletul costă 3 lei.

11. Unul dintre cele mai apreciate documentare ale ultimilor ani, La nostalgia de la Luz al regizorului chilean Patricio Guzman, va fi proiectat vineri, de la 19:30, la Centrul CLACA, în cadrul CINE-LATINO, un cerc de club săptămânal dedicat cinemaului politic din America de Sud, organizat de Gazeta de Artă Politică. Intrarea este liberă.
Pin It email