12 chestii de luni până joi

Redacția | 05 Iun 2016

Expoziții studențești, Omelette, Museum rocket, Dan Perjovschi și lăutărească de București.

Luni, 6 iunie

1. Luni de la 18:00 la UNAgalerie are loc vernisajul expoziției Sounds like a book, care cuprinde cărți realizate de 24 de studenți de la UNArte (printre care Anna Grozavu și Andrei Măceșanu), pe tema „cum poate fi sunetul interpretat vizual într-o lucrare”. Expoziția are loc la inițiativa a 5 studenți de la anul I și III de la Grafică și Fotografie și Imagine Dinamică și ține până vineri. 

2. La Replika, seara de luni e plină. Începe cu spectacolul de teatru În viitorul apropiat, al celor de la Reactor de Creaţie şi Experiment din Cluj, după un text de Petro Ionescu, în regia lui Cristian Ban. Între absurd și joacă, spectacolul ne pune 3 întrebări simple: Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine? De la ora 20:20, are loc prezentarea cărții fostului consilier al lui François Mitterrand, fondator al ONG-ului Action Internationale Contre la Faim, Jacques Attali, Scurtă istorie a viitorului. De la 20:45 urmează proiecțiile de scurtmetraje olandeze Some Shorts (subtitrate în limba engleză): Even Cowboys Get to Cry - ce se-ntâmplă cu 2 prieteni nedespărțiți când unul dintre ei intră în comă, Wild Dog - povestea lui Gij, un băiat agresiv cu temperament exploziv și I’ll Fly Higher, despre doi fraţi foarte tineri care cutreieră lumea. Intrare liberă, rezervări la centrulreplika@gmail.com

3. Proiectul KNOTS de la ODD continuă cu două proiecții dedicate psihiatrului, filosofului, poetului și farseurului R.D. Laing (autorul cărții The Politics of Experience): All Divided Selves, în regia lui Luke Fowler, luni de la 19:00 și Did You Used to be R.D. Laing? The life and philosophy of psychiatrist Dr R.D. Laing, marți, de la aceeași oră. La Tranzit, cu intrare liberă. 

Marți, 7 iunie

4. Marți de la 21:00 în Control au concert cei de la Omelette, new sexy entry pe scena muzicală românească. Dăm 10 lei să-i vedem, și apoi 50% pe beri. 

5. Marți și miercuri, de la 21:00, Grădina cu filme (piața Lahovary, nr.7) se dă pe scurtmetraje românești de la NexT. Te mai uiţi şi la om, de Ana‐Maria Comănescu, Vacanţă la ţară, de Andrei Tănase (interviu cu regizorul)Dispozitiv 0068, de Radu Bărbulescu și Reţea indisponibilă, de Adina Dulcu. De (re)văzut neapărat!

Miercuri, 8 iunie 

6. Miercuri de la 19:00, 45 de artiști (printre care tatăl și fiica Crisbășan) ne întreabă dacă Suntem oi sau ne prefacem? în cadrul expoziției cu același nume care va avea loc în spaţiul cultural Gallery (str. Leonida, nr. 9-11). 

7. Pe sârmă ghimpată nu se poate face graffitti! Tot miercuri, de la 19:45,  în curtea interioară a Universității București, Dan Perjovschi susține o prezentare despre artă și activism: „De ani de zile desenez politic pe zidurile culturale ale lumii. De ceva vreme desenez pe cel mai mare zid din toate: zidul de facebook. Veniti să vedeți ce.” Prezentarea, urmată de discuții, face parte din seria celor 7 evenimente pe care Comuna universitară (CUB) le găzduiește până la sfârșitul anului.

8. Miercuri, tot în Control, Șamanul Mut dedică o seară dragostei și jalei de București. Însoțit de 5 lăutari „de mătase”, un acordeon, un contrabas, o trompetă, un țambal și o vioară, Bogdan (povestea lui, aici) se va consacra muzicii lăutăreşti bucureştene – denumită şi „lăutărească ţigănească”, iar noi vom fi acolo să fim mesmerizați. 

Joi, 9 iunie

9. „Nu ne raportăm la spațiul real, ci la un spațiu perceput, neoficial, personal, unic, pe care-l construim cu ajutorul simțurilor, al gândirii și al imaginației. Nu există percepție greșită, cel mult percepție albă – necunoscutul absolut – sau percepție influențată. Fiecare dintre noi avem propria percepție despre un spațiu. Fiecare dintre noi avem propriul București.” Joi, de la 19:00, Muzeul Municipiului Bucureşti e gazda conferinței Orașul Imaginat. Geografia Mentală din București, susținută de Cristian Ciobanu. 7 lei intrarea, cu vizita la expozițiile de la Șuțu inclusă. 

10. Joi e zi de târg, dar nu orice fel de târg, ci unul dedicat muzeelor și antreprenoriatului. Museum Rocket a invitat la București 20 de startupuri europene care lucrează activ pentru a ne face nouă experiențele culturale la muzeu mai mișto, că e vorba de realitate augmentată, aplicații mobile sau printare 3D, și care vor concura pentru Premiul Museum Rocket. Pe tot parcursul zilei de 8 iunie, noi, publicul, putem asista la prezentări, întâlniri și recomandări cu unii dintre cei mai respectați profesioniști din domeniul muzeelor, care colaborează deja cu antreprenori creativi, cum ar fi Tate, Rijksmuseum și POLIN Museum. Totul se întâmplă la The Ark, de la 10:00 până la 20:00. Program și detalii.

ERATĂ: Museum Rocket este miercuri, 8 iunie. Ne cerem scuze. 

11. Pentru că nu ne mai satură Dumnezeu de lăutărească, joi dăm o tură și la Muzeul Țăranului Român la Balkan Taksim: cântece de nuntă și spațiu cosmic. Saz electric, cobză, clarinete, fluiere și armonii, Balkan Taksim își trage seva din folclorul balcanic, dar și din muzica tradițională rurală din Anatolia. Intrare liberă și cafea la nisip din partea casei! 

12. Ne plac și nouă polaroidele, doh. De joia asta, la Point le vedem pe cele ale lui Barna Nemethi în expoziția Let's Die Friends, care cuprinde portrete ale unora ca Bill Cunningham, Reptile Youth, Ion Bârlădeanu, Mircea Cărtărescu sau Andreea Bădală
Pin It email