12 chestii de luni până joi

Redacția | 27 Mar 2017

Filme experimentale, documentare, spectacole de teatru, shopping de ilustrații & fashion.

Luni, 27 martie

1. De la 19:00, la Centrul Replika este Piazzola 21g, un spectacol muzical de Mihaela Rădescu și Radu Apostol despre muzica din Buenos Aires, iar după 21:00 se va proiecta They Will Have to Kill Us First (r: Johanna Schwartz), un documentar despre muzicienii din Mali care trăiesc în exil.

2. Spectacolul Artists Talk, al Gianinei Cărbunariu, se joacă de la 20:00, la ArCub, în cadrul Lunii Francofoniei. Inspirat de discuțiile dintre artiști și public, acesta vorbește despre cum etica rămâne de multe ori în afara subiectului, chiar dacă este parte a discursului.

3. Tot începând cu ora 20:00, la Centrul Ceh e Documentary Mondays. Filmul de săptămâna asta este The Human Scale (r: Andreas Dalsgaard), un documentar despre cum mediul în care trăim ne afectează bunăstarea și despre o companie din Copenhaga care analizează modul în care o planificare urbană care pune oamenii pe primul plan poate îmbunătăți orașe cu configurații diferite din întreaga lume. Proiecția va fi urmată de o discuție pe tema dezvoltării urbane alături de Institutul de Planificare și Dezvoltare din Praga și Filiala Bucuresti a OAR, care vor prezenta Raportul pentru București 2016, un document-pilot care inventariază problemele urbanistice specifice.

Marți, 28 martie

4. Marți începe a 7-a ediție a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF), o selecție a câtorva dintre cele mai tari filme de avangardă din ultima vreme (citește aici un preview al 4 dintre ele). Deschiderea are loc la Cinema Muzeul Țăranului, de la 20:00, cu proiecția Endless Poetry, un festin vizual marca Alejandro Jodorowsky. Programul complet aici.

5. Dana Bunescu, responsabilă pentru montajul și sunetul pentru majoritatea filmelor românești despre care s-a tot vorbit în ultimii 10 ani, este invitata Ilenei Bîrsan, în cadrul unei noi discuții din seria Cercul. De la ora 19:00, la ceainăria Cărturești Verona începe o discuție despre cinema, la care publicul poate interveni cu întrebări.

6. La Apollo 111 Barul se deschide o expoziție cu cele mai tari ilustratoare de la noi, de la Aitch și Andreea Chirică la Sorina Vazelina, Ioana Șopov, Paula Rusu sau Loreta Isac. Ilustrațiile sunt imprimate pe hârtie fine art texturată de 270g și sunt disponibile pentru o perioadă limitată în ediții speciale, semnate de artiste. Accesul la expoziție este liber, de marți până duminică, între 17:00 – 1:00.

7. Și dacă tot v-ați cumpărat niște ilustrații, puteți să treceți și pe la Point, unde marți și miercuri seara (de la 18:00 la 00:00) ești invitat la un pop-up store unde vei găsi piese create de designeri români, din colecții mai vechi.

Miercuri, 29 martie

8. Singurul festival de jazz în biserică din România revine cu a cincea ediție. Jazz in Church ține până duminică, la Biserica Lutherană (str. Lutherană, nr.2), iar programul concertelor îl găsești aici.

9. Rezidenții căminului Moses Rosen povestesc despre procesele de locuire urbană prin care au trecut în spectacolul Domiciliu instabil - O istorie subiectivă a locuirii, pe care îl poți vedea la Macaz, de la ora 19:00.

Joi, 30 martie

10. Dacă tot vorbeam de Jodorowsky, Endless Poetry (de la 20:00) va fi proiectat și la Cluj, la Cinemateca TIFF, împreună cu La Danza de la Realidad (de la 22:30), două dintre autobiografiile cinematografice ale autorului.

11. Louder than Bombs, ultimul film al lui Joachim Trier (cel cu Reprise și Oslo, 31 August) și primul vorbit în engleză și cu un cast internațional (Isabelle Huppert, Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg) e de văzut de la 19:00, la Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr, nr. 31).

12. De la ora 19:00, la Future Museum (str. Ion Ghica, nr. 11) se lansează cartea Black Hyperbox, care la început a fost un cadru pentru performance și text, bazat pe alienarea practicii de conceptualizare.
Pin It email