Preview: Patru scurtmetraje de la BIEFF

Paul Petrache | 25 Mar 2017

Pe 28 martie începe ediția #7 de BIEFF, așa că ți-am ales 4 scurtmetraje pe care trebuie să le vezi.

I Was a Winner (r: Jonas Odell)

În Never Like the First Time, scurtmetrajul din 2006 cu care a câștigat Ursul de Aur, Jonas Odell animează 4 povești despre prima experiență sexuală, iar fiecare interviu este ilustrat printr-o tehnică diferită de animație. În mod similar, I Was a Winner vorbește despre dependența de jocuri prin mărturiile a 3 gameri „interpretați” de avatarurile lor. Pentru unii, chestia cu jocurile e despre „joaca de-a Dumnezeu, pentru alții e escapism sau descoperirea unor relații mult mai profunde în lumea virtuală decât in real life. Dacă n-ai auzit în viața ta măcar de World of Warcraft, poate o să te uiți câș când îl auzi pe unul dintre protagoniști cum compară faptul că a avansat la level 60 în doar 6 zile cu atunci când Ibrahimović a marcat 4 goluri împotriva Angliei. Dar o să te cam emoționezi să-l auzi povestind cum băiatul lui i-a luat mâna pentru a goli împreună în chiuvetă sticla de 1 litru de Jäger, care îi servea de ceva vreme de prelungire firească.

Când poți să-l vezi: miercuri 29 martie - 20:30 sau joi, 30 martie - 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului.

Over (r: Jörn Threlfall)

E aproape 12 noaptea și de la geamurile caselor dintr-un cartier rezidențial nu se vede nicio lumină. 9 cadre largi, montate în ordine inversă, par că ne spun povestea unei crime, ale cărei singure indicii sunt o jachetă, o lanternă, niște adidași, o fotografie de familie. Camera nu se mișcă aproape deloc, dialogurile abia se disting de bătaia vântului, nu înțelegi ce se întâmplă și unde te duce, dar ești acolo. Stai pe marginea drumului și vrei să vezi ce s-a întâmplat în locul unde nu se întâmplă nimic. Desigur că te așteptai la un final care să te împietrească, dar tot reușește să te lase mut câteva momente. E 6:20 și toată lumea dorme. E liniște, ca întotdeauna.

Când poți să-l vezi: miercuri, 29 martie - 21:00, la Cinema Elvira Popescu sau vineri, 31 martie - 21:00, la Cinema Muzeul Țăranului.

Brief History of Princess X (r: Gabriel Abrantes)

Nu cred că m-am mai gândit cu atâta afecțiune la o operă de artă până la vizionarea Brief History of Princess X. Regizorul trece de la povestea controversatei statui a lui Brâncuși, spusă pe repede-înainte și ilustrată într-un mod care îl face să funcționeze și ca film mut, la chestii un pic mai serioase. Să vorbești despre rolul artei și felul în care o percepem nu e ușor lucru, cu atât mai puțin într-un scurtmetraj de 6 minute, dar regizorul cameleonic Gabriel Abrantes o face relaxat: nici nu ne privește pe noi, spectatorii, de sus, dar nici nu exagerează cu glumițe desuete.

Când poți să-l vezi: miercuri, 29 martie - 18:00 sau sâmbătă, 1 aprilie - 16:30, la Cinema Muzeul Țăranului.

Cidade Pequena (r: Diogo Costa Amarante)

Ce faci atunci când cochilia copilăriei începe să se fărămițeze și printre crăpături se insinuează pentru prima dată eternul bau-bau: posibilitatea morții? Frederico (nepotul regizorului), 6 ani, află pentru prima dată la școală că atunci când inima se oprește, omul moare. În noaptea aceea nu mai poate să doarmă, o trezește pe maică-sa de mai multe ori, spunându-i că simte dureri în piept și așa începe totul. Recunosc din start un soft spot pentru limba portugheză, care mă face să mă topesc în fața aproape oricărui film portughez cu voice-over și nici acesta nu duce lipsă, unde este asigurat chiar de regizor. O atmosferă idilică și apăsătoare în aceeași măsură, creată prin cadre lungi, picturale (multe dintre ele miros de la o poștă a tablouri renascentiste) și impregnate de un ennui extrem de bolnăvicios, caracterizează câștigătorul de anul ăsta de la Berlinale Shorts. Plus voice-over-ul de care ziceam, pe care l-aș putea asculta în buclă. Csf.

Când poți să-l vezi: miercuri, 29 martie - 20:30 sau joi, 30 martie - 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului.

***
Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) are loc între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu. Mai multe detalii aici.
Pin It email