12 chestii de luni până joi

Carina Cozminschi | 17 Iul 2017

Indiferent că vrei teatru, muzică, sau film, săptămâna asta există câte un festival pentru fiecare.

Luni, 17 iulie

1. Intră ușor în săptămâna asta cu un film văzut pe seară la mansarda Lente. De data asta rulează, începând cu ora 20:30, Yojimbo (r. Akira Kurosawa), povestea nominalizată la Oscar a unui samurai care ia asupra sa soarta unui oraș. Sfatul nostru e să ajungi acolo mai devreme ca să prinzi loc în față și să te bucuri de conversații legate de cinema sau nu numai, care să îți îndulcească amorțeala zilei de luni.

2. Bacăul e însuflețit săptămâna asta de festivalul de teatru adolescent I.D. Fest care umple anual străzile de provincie cu liceeni care își poartă mai sfioși, mai hotărâți tenișii cu teatru. Spectacolul invitat de azi de la 20:00 la Teatru Bacovia e Bucureștiul meu, un proiect al celor de la secția de actorie UNATC. Deci dacă ești în Bacău sau prin apropiere vino de-ți ia doza de sinceritate și fragilitate de la studenții care (se) joacă și liceeni care îi savurează.

Marti, 18 iulie

3. Un film ca un wake up call se întâmplă la Macaz de la 20:00. The Measure of Man (r. Stéphane Brizé) îl urmărește pe Vincent London, proaspăt șomer, în încercările de a reintra în câmpul forței de muncă- birocrație, training-uri, sesiune de coaching și alte lucururi la fel de vagi, care îi consumă energia și mai curând îl descurajează, toate sub forma unui film care vine să ne tulbure realitatea.

4. În luna iulie, Centrul Independent Coregrafic LINOTIP împreună cu Attila Bordás - coregraf, te aduce mai aproape de corpul tău și de ce nu ai fi ghicit că știe să facă printr-un atelier de dans contemporan, unde prin exrciții de improvizație îți vei descoperi o expresivitate a corpului pe care nici nu știai că o ai. Ne place că sunt user-friendly și se adresează atât celor mai timizi cât și acelora obișnuiți cu ringul de dans.

5. Dacă vrei să duci conversațiile lungi, pe-tot-felul de subiecte înafara cercului tău de prieteni, seara de proiecții TED de la Seneca Anticafe e locul pentru tine. Astăzi, de la 18:30 se vorbește despre minciună și în ce măsura este aceasta un instrument necesar/folositor și se dezbat și părerile unor speakeri de la TED pe subiect. Cât stai acolo, te bucuri de atmosfera mereu primitoare, ceaiurile de tot felul și selecția de cărți care îți fură ochii.

Miercuri, 19 iulie

6. Cântăm toți în cor La mulți ani pentru Unteatru, care face astăzi șapte ani de activitate, pe care îi sărbătoresc printr-un micro-festival de ce știu ei mai bine: teatru, concerte și prietenie. De la 18:00 se joacă în premieră un one man show cu Lari Giorgescu - o metaforă a singurătății care vine la pachet cu statutul de creator. Spectacolul de teatru coregrafic e scris și regizat de Gigi Căciuleanu, care își lansează și o carte chiar după spectacol, în același loc.
Tot Uneatru ne asigură și zbânțuiala din seara asta prinr-un concert Fără Zahăr. Când vrem să râdem cu gura până la urechi în timp ce țopăim pe ringul de dans Fără Zahăr e our go-to și astăzi vin la sărbătoarea teatrului de la 21:00.

7. Filmul din seara asta îl vezi de la 21:30 la Manasia, unde rulează Cambridge (r. Eldora Traykova). Filmat în cea mai săracă regiune a Uniunii Europene -aproape de noi - în nord-vestul Bulgariei, filmul urmărește discriminările și greutățile cu care au de-a face localnicii care în procent de 99% sunt romi și pentru care lucruri firești ca mersul la școală devin o provocare din cauza barierilor culturale.

Joi, 20 iulie

8. Sărbătoare mare în Timișoara unde începe a patra ediție a Ceau, Cinema!, festival de film care nouă deja ne-a intrat sub piele cu edițiile trecute, pentru că e o gură de aer fresh pentru pasionații de film din zonă. Deschiderea oficială se întâmplă de la 22:00 la Grădina de Vară, cu proiecția documentarului Planeta Petrila, despre care nu o să vă mai spunem încă o dată că nu e de ratat, pentru că ne-am făcut deja înțeleși. Programul complet al festivalului îl găsești aici.

9. La Muzeul Național al Țăranului Român prinde viață de la 19:30 revista DoR. Hai să vezi cum cuvintele țopăie afară de pe paginile revistei și direct pe scena Studioului Horia Bernea, unde afli Live&Loud despre ce e new și newsworthy în muzică, film, teatru, dans, literatură și jurnalism de la super-echipa revistei.

10. Festivalul Timeshift începe în full force la scena de la Control cu headlinerii Death In Vegas, pentru care mulți dintre noi ne-am cumpărat biletele. De dansat e și la mainstage-ul de la Romexpo unde ne vedem cu DJ Snake și DJ set-ul de la Faithless ne amintește de good old days când ne-au convins pe toți că God is a DJ.

11. Cu un alfel de vibe, dar cu la fel de multă muzică, vine Waha, care începe azi la Micfalău, Covasna. Cu muzici ce variază de la Alternative, Psy și direct în Caleea Lactee, a șasea ediție a festivalului propune o celebrare a vieții în locul în care e suficient să fii ca să te bucuri.

12. Sărbătoare Unteatru continua cu două din cele mai apreciate spectacole ale stagiunii - Molly Sweeney (r. Sânziana Stoican) de la 18:00 și Frig (r. Alex Bogdan) de la 21:00 pe care le recomandăm în egală măsură. Foarte excited suntem să vedem cum au arătat 7 ani de Unteatru prin lentilele prietenului și fotografului Adi Bulboacă care ne-a adus, prin fotografiile lui, în primul rând la cele mai mișto spectacole de teatru independent. Noi vom fi acolo de la 20:00 to cheer him on și rămânem în zonă pentru concertul Jurjak care începe la 22:30.
Pin It email