Unde fugim de acasă?

Redacția | 13 Iun 2017

Ți-am ales peste 20 de festivaluri de film, muzică și teatru unde să evadezi vara asta.

Film

NexT Film Festival
Când: 22 - 26 iunie
Unde: București
Ce: Creat în amintirea regizorului Cristian Nemescu și a sound designerului Andrei „Otto” Toncu, NexT International Film Festival împlinește 11 ani de când ne aduce cele mai interesante scurtmetraje ale momentului. De anul ăsta, festivalul s-a mutat vara, așa că ne vom bucura de filme (și) în aer liber. Criticul Nick Pinkerton (Film Comment, Sight and Sound, Reverse Shot), John Canciani (directorul festivalului de scurtmetraje de la Winterthur) și Giles Lamb (compozitor de film cu multe filme la activ) se numără printre invitați.

BUZZ CEE
Când: 4 - 9 iulie
Unde: Buzău
Ce: Filme din Europa Centrală și de Sud-Est, într-un festival aflat la a doua ediție, la Buzău. 25 de titluri, alese de Florin Barbu, Cristi Mărculescu și Bogdan Beșliu, vor concura în cadrul celor patru secţiuni competiţionale: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studenţesc şi documentar. 

Bonus: Un interviu cu câștigătoarea trofeului BUZZ CEE de anul trecut.

Ceau, cinema
Când: 20 - 23 iulie
Unde: Timișoara
Ce: Deși a fost proaspăt aleasă Capitală Culturală Europeană, Timișoara nu o duce nici ea prea bine când vine vorba de cinematografe. De 4 ani, Ceau, cinema este o gură de aer proaspăt pentru cinefili, aducând filme europene alese pe sprânceană de criticul Ionuț Mareș. Anul ăsta, în afară de secțiunile competiționale, nu trebuie ratată retrospectiva a 4 filme clasice din Noul Val CehescMargarete (r: Vera Chytilová), Balul Pompierilor (r: Miloš Forman), Despre ospăț și oaspeți (r: Jan Němec) și Sătucul meu drag (r: Jirí Menzel).

Filmul de Piatra
Când: 27 - 30 iulie
Unde: Piatra Neamț
Ce: Anul ăsta se împlinesc 10 ani de când la Piatra Neamț se întâmplă un festival magic, powered 100% by voluntari. Promisiunea unor scurtmetraje fresh și a unor nopți lungi, în locuri de neuitat este întotdeauna respectată. Citește textul ăsta ca să te convingi.

Anonimul
Când: 7 - 13 august
Unde: Sfântu Gheorghe, Delta Dunării
Ce: Festival de film cu tradiție, care aduce de fiecare dată prospături cinematografice juicy și invitați speciali. Anul ăsta e vorba de Michel Franco (Después de Lucía, Chronic), care a câștigat premiul juriului Un Certain Regard la ultima ediție a festivalului de la Cannes cu April's Daughter. Suntem cu ochii pe pagina festivalului, pentru mai multe vești bune.

Lună Plină
Când: 10 - 13 august
Unde: Biertan, un sat medieval din județul Sibiu
Ce: Nu spunem decât că nimic nu se compară cu a vedea Texas Chainsaw Massacre pe un ecran în aer liber plasat într-un sătuc medieval, cu răpăitul ploii pe fundal. Dacă ești un fan al genului horror/fantasy trebuie neapărat să bifezi Lună Plină, iar dacă strâmbi din nas când auzi de așa ceva, sigur se găsește ceva și pentru tine, pentru că filmele sunt foarte mișto, nu ca Saw 14 sau ce alte mizerii ai mai văzut tu până acum. Bonus: proiecția anuală Rocky Horror Picture Show.

Câmpulung Film Festival
Când: 25-27 august
Unde: Câmpulung Moldovenesc
Ce: Câmpulung Film Festival a debutat anul trecut pe piața festivalurilor de film și promite multe. Conceptul e să aducă scurtmetraje de absolvire de la cele mai tari școli de film din 2 țări. După anul trecut, când au fost alese filme din Danemarca și India, cele două țări invitate anul ăsta sunt SUA și Franța, așa că așteptăm crema de la La Fémis și Columbia University din New York.

Divan
Când: TBA
Unde: Portul Cultural Cetate, județul Dolj
Ce: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară îmbină filmele cu adevărate demonstrații de artă culinară (da, nu e un understatement), într-un loc atât de frumos încât o să te predispună la nostalgii tot restul anului. Anul trecut, tema ediției a fost Povești Urbane din Balcani.

Muzică

Electric Castle
Când: 12 - 16 iulie
Unde: Castelul Banffy, Cluj
Ce: Chiar și cei care se plâng de ploaie și vânt trec peste orice când vine vorba de Electric Castle, care te face să te crezi la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa (nu degeaba a fost nominalizat în fiecare an, încă de la prima ediție, în finala European Festival Awards). Iar line-up-ul e pe măsura atmosferei: alt-J, Moderat, Franz Ferdinand, UNKLE, Trentemøller sau deadmau5 sunt doar câteva dintre numele de anul ăsta.

Jazz in the Park
Când: 26 iunie - 2 iulie
Unde: Cluj-Napoca
Ce: Concerte cu suflet jazz atât în Parcul Central din Cluj sau pe malul Someșului, cât și la Opera Națională. Pe cine așteptăm anul ăsta: Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Dhafer Youssef, Susana Baca, Skalpel, Sebastian Spanache Trio, Hidden Orchestra și mulți alții.

Dakini
Când: 29 iunie - 2 iulie
Unde: Plaja Tuzla
Ce: 4 zile de muzică (de la psy-trance la chill și micro-house) la malul mării, împreună cu oameni cu care o să formezi o comunitate. Un loc ideal pentru yoga și meditație, unde vor avea loc și mai multe workshop-uri.

Gărâna
Când: 6 - 9 iulie
Unde: Gărâna, Caraș-Severin
Ce: Fondat în 1997, Gărâna este un reper pentru iubitorii de jazz, care sunt martorii unor artiști unul și unul, la poalele Munților Semenic, printre păduri, dealuri și râuri. Wolfgand Muthspiel, Nguyên Lê, Bobo Stenson și Håkon Kornstad sunt 4 dintre cei 12 artiști internaționali de văzut anul ăsta.

Outernational
Când: 7 - 9 iulie
Unde: București
Ce: Outernational e un festival de world music care a devenit un hit încă de anul trecut și pe care îl așteptăm cu sufletul la gură, mai ales după warm-up-urile incendiare (pun intended) din timpul anului. La Grădina Uranus și Club Control vom vedea trupe și muzicieni din România, Turcia, Anglia, Serbia, Senegal, Liban sau Elveția. Am zis și că Florin Salam e cap de afiș?

Timeshift Bucharest Festival Music
Unde: În București, la Romexpo
Când: 20 - 23 iulie
Ce: 4 zile de concerte cu line-up-uri generoase, de nu mai știm care încotro să mergem, de la DJ-set-uri Faithless sau Hot Chip la live-uri Sevdaliza, Death In Vegas, Bloc Party, White Lies sau Orbital.

Waha
Când: 20 - 24 iulie
Unde: Bățanii Mari, Covasna
Ce: Și anul ăsta vrem să ne pierdem în pădurea magică care nu doarme niciodată, la scenele de psy, deep, alternativ sau chill. Cea mai bună recomandare ar fi să-i lăsăm pe câțiva participanți din anii trecuți să-ți povestească ei despre ce e vorba.

Artmania
Când: 28 - 29 iulie
Unde: Sibiu
Ce: Dacă inima ta bate rock, probabil ți-ai luat deja bilet la Artmania, unde anul ăsta vin Tarja Turunen, Katatonia, Ihsahn, Pain of Salvation sau Black Peaks.

Murmur
Când: 28 - 30 iulie
Unde: Cetatea Făgăraș, Brașov
Ce: Peste 30 de artiști (mostly muzică electronică, dar nu numai), într-o cetate medievală. The Model, Ada Kaleh sau Archie Hamilton, laolaltă cu CTC, Cred Că Sunt Extraterestru sau The Kryptonite Sparks.

Summer Well
Când: 12 -13 august
Unde: Domeniul Știrbey, Buftea
Ce: „Un festival ca o vacanță” zicea tagline-ul celor de la Summer Well și dacă ai fost măcar o dată, n-ai cum să nu fii de acord. Domeniul Știrbey îți oferă și destule resurse de leneveală și relaxare, înainte să te duci să asculți alde Interpol, The Kills, Glass Animals, Metronomy sau Editors.

Smida Jazz Festival
Când: 25-27 august
Unde: În Smida, județul Cluj, în inima Parcului Natural Apuseni
Ce: A doua ediție a unui festival de jazz contemporan în mijlocul naturii. 4 zile și 3 nopți cu un line-up format din muzicieni români (Iordache, JazzyBIT și Trompetre) și din afara țării: GoGo Penguin (Marea Britanie), Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz (Norvegia), Tingvall Trio (Germania), Eric Vloeimans’ Gatecrash (Olanda), The Kandisnky Effect (Franța) și Sickpicnic (Ungaria). Un mic preview a ce vă așteaptă găsiți pe canalul de YouTube al festivalului.

3 smoked olives
Când: 27 - 31 august
Unde: Insula Ostrov, pe Dunăre, la granița cu Bulgaria
Ce: 5 zile de bumți-bumți pe o insulă izolată care din poze arată cam superb. Și nici nu trebuie să treci cine știe ce obstacole pentru a ajunge acolo, pentru că faci în jur de o oră cu mașina. Mai multe detalii, pe site-ul festivalului.

Teatru


Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori
Când: 28 iunie - 1 iulie
Unde: Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova
Ce: Tineri regizori care au terminat regie de teatru în 2017 la o facultate din România, Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Republica Moldova au fost selecționați pentru a-și prezenta spectacolul de licență la prima ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori / European Networking Talents. Aceștia vor avea ocazia să participe și la workshop-uri. Dacă am fi în locul lor n-am rata întâlnirea cu regizorul Declan Donnellan, de exemplu.

Ideo Ideis

Când: 7 - 13 august
Unde: Alexandria, Teleorman
Ce: Dacă ai (mult) mai mult de 18 ani, Ideo Ideis e genul ăla de festival care îți va reactiva gena Peter Pan și te va face să-ți dorești să fii din nou în liceu pentru a participa aici cu trupa ta de teatru. La asta contribuie spectacolele de teatru tânăr, masterclass-urile cu oameni foarte mișto și întreaga atmosferă de acolo, care face pentru o săptămână un oraș de provincie cel mai cool loc din lume.
Pin It email