12 (doişpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 19 Feb 2016

Se simte o adiere de primăvară, iar evenimentele se tot înmulțesc în oraș.

VINERI

1. Weekendul începe frumos, cu o seară de povești spuse de o bunicuță romă, la Tranzit (Gazelei, nr. 44). Tanti Veta dă mai departe basmele auzite de la mamă, bunică și străbunică, în cadrul proiectului Povești Nespuse, inițiat de Alina Șerban și susținut de Asociația Romano ButiQ. De la 18:30.
 
2. La Care Cafe (Olari, nr. 8) Clubul Speak Out - Less Hate, More Speech propune o discuţie despre istoria și cultura comunității LGBTQIA, dar și despre hate speech, discriminare și alte probleme la care se caută soluții. Se pune focus mai ales pe adolescenți. 
 
3. Rap, reggae și ska, în Fabrica (11 iunie, nr. 50), la lansarea unui nou single Basska. După ei urmează The Purple Dandies, care amestecă niște funk într-o combinație de rock și alternativ. Găsești bilete pe iabilet.ro, la 30 de lei. 
 
4. În Green Hours (Calea Victoriei, nr. 120), de la 9 jumate se proiectează filmul Brâncuși (1996). Urmărim drumul marelui sculptor de la Hobița până la Paris, prin fotografiile păstrate în arhiva sa și prin mărturiile celor care l-au cunoscut. Intrare liberă, locuri limitate.
 
5. Queer Night #33 se ține la Guesthouse (Popa Nan, nr. 82), și pentru că suntem în luna istoriei LGBTQIA, o să fie o noapte specială, cu un Talent Show. Pe lângă talentați, mai pun muzică Camil, Chlorys, Ion din Dorobanți și Melodie. Intrarea e 15 lei.
 
6. iNSANLAR din Turcia în Control, proiect electro-oriental care a ajuns până în mixurile lui Villalobos. O ținem tot în unduială cu Khidja (aka Rusu&Flore) și cu Rusu, până dimineață. Intrarea e 20 de lei.
 
SÂMBĂTĂ
 
7. Muzeul Național de Artă (Calea Victoriei, nr. 49-53) celebrează 160 de ani de la dezrobirea romilor din Principatele Române prin punerea în scenă a spectacolului de teatru documentar Del Duma, Vorbește-le despre mine! Mihaela Drăgan dă viață unui one woman show despre femeia romă și stereotipurie și inegalitățile sociale cu care încă se confruntă. De la ora 16:00, acces liber, cu un mail la programari@art.museum.ro sau un telefon la 0213148119.
 
8. În același ton, la Hanul Gabroveni (Lipscani, nr. 86-88), de la ora 16:30 are loc vernisajul expoziției Expresia vizbilă a unei istorii invizibile, care vorbește despre robia romilor și abuzurile din partea boierilor. Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului Cultura romă: Învață, Explorează, Experimentează, derulat de Asociația Romano ButiQ.
 
9. La 17:00, la Cinema Eforie (Eforiei 2), se proiectează și se discută Mustang (2015, r. Deniz Gamze Ergüven), în cadrul cineclubului psihanalitic. Discuția este moderată de Dorin-Liviu Bîtfoi, psihanalist în formare și scriitor. Biletele costă 5 lei.
 
10. Dacă vrei teatru, în schimb, mergi de la 19:00 la Teatrul Mic, unde se joacă Anul dispărut. 1989. Un spectacol - regie de Ana Mărgineanu și text de Peca Ștefan - care răscolește amintirile a ce a însemnat anul 1989, înainte ca totul să dea în clocot. 
 
11. Deep house și techno la Guesthouse, unde vine Patrice Scott din Detroit. Îl susțin Vlad Caia, Lisiere Collectif și Giuser. Intrare pe baza cardului Absolut Color, cu până la 3 prieteni. 
 
DUMINICĂ
 
12. Quiet ODD la Centrul Ceh (Ion Ghica, nr. 11), de la 17:00. Vasile Ernu vorbește despre socialismul underground al anilor ‘80, despre rezistența prin muzică, arte vizuale și literatură a ultimei generații crescute în comunism. Discuției se alătură artista Tatiana Fiodorova, a cărei expoziție, When a book becomes a message, se află tot la Centrul Ceh. 
Pin It email