12 (doişpe) recomandări de weekend

Carina Cozminschi | 15 Sep 2017

Weekend-ul ăsta ai de văzut artă făcută de adolescenți, primele premiere teatrale ale stagiunii, filme de festival. N-am uitat nici de party-uri.

VINERI

[artă tânără] Showcase of Young Talents e cel mai cool get together al viitorilor artiști, admiratorilor care acum îndrăznesc doar să îi soarbă din priviri și muzelor încă nedescoperite. E o întâlnire continuă de trei zile cu pasiunea, sinceritatea și adevărul din arta liceenilor, care vin din toate colțurile țării să strige sus și tare cine sunt, ce iubesc să facă, ce îi nemulțumește și ce își doresc. Secțiunile se împart între artă vizuală, fotografie, scurtmetraje,muzică și spectacole de teatru, curatate de cinci profesioniști din domeniu. SYT se împarte între Rezidența Scena 9 și Point, dar ai timp să ajungi la toate evenimentele dacă te organizezi după program.

[teatru] Un spectacol de teatru pe care deja îl iubim, are astăzi premiera de la 20:00 la Apollo 111. Cea mai călduroasă zi din an spune cea mai frumoasă poveste de dragoste care reușește să își facă toată loc într-o singură zi. Îndrăgosteala, rătăcirile, nesiguranța, întrebările și pasiunea au fost imaginate de Bogdan Theodor Olteanu, care s-a ocupat și de regia unei noi povești de dragoste la care să visăm cu jind.

[party] Când ieșiți de la spectacol nu vă îndepărtați prea mult, pentru că barul de la Apollo 111 deja vibrează pe ritmurile clandestino-fantastice a celor de la Trio Mercur care își reunesc forțele pentru încă un party-cu-de-toate. Băieții ăștia te cheamă ca prin vis la dans și te trezești din reverie și alcool abia dimineața – fără machiaj, dar încă cu dansul în picioare.

[film+party] La Manasia în grădină, cât vremea mai ține cu noi, au loc proiecții de documentare și scurtmetraje care s-au strecurat printre preferatele noastre. De data asta, de la 21:30, e vorba despre scurtmetrajul Roxanei Stroe - O noapte în Tokoriki. Tot satul se adună la majoratul Geaninei într-un club improvizat sub denumirea Tokoriki, iar o surpriză care vine din partea iubitului ei face petrecerea una de neuitat pentru toți cei prezenți. As usual, nu ne spunem pa-pa imediat după film, ci mai stăm la ce numesc ei un „mic afterparty” de care se ocupă a.ve & sora treișpe.

[teatru] Un nou spectacol care îmbină mecanismele clasice ale teatrului cu sistemele hi-tech, storytelling-ul cu programarea digitală, își are premiera la Teatrul Național de la 20:30. UFO e prima premieră a noii stagiuni TNB și ultimul spectacol al lui Bobi Pricop, care spune poveștile unor oameni bântuiți de întâlnirile de gradul trei cu extratereștri, printr-o montare care le propagă trăirile pe mai multe planuri. Distribuția e și ea best of, dacă mai aveam nevoie de vreun motiv să nu ratăm spectacolul.

[performance] Queer act-ul #FLUID (aka Paul Dunca și Alex Bălă) pun la cale un performance în fața Teatrului de vară Capitol, un itinerar muzical care ne va duce în istoria acelui spațiu.

SÂMBĂTĂ

[festival de film] Poate ați auzit de la un prieten, ați văzut un post pe Facebook sau doar ați simțit o adiere specială în aer - cumva știi că Joaquin Phoenix respiră și el aerul de București astăzi. El este unul din invitații speciali ai American Independent Film Festival – o încercare de popularizare în România a unui alt tip de film made in USA. Până pe 21 septembrie, vor avea loc proiecții la CinemaPRO și Cinemateca Eforie a unor filme care deja au devenit cult favorite, precum Her (Spike Jonze), pe care îl vedem astăzi de la 21:00 în prezența lui Joaquin, dar și numeroase premiere care ne vor aduce în față scenarii, regizori și actori noi, care au curajul să facă ceva diferit, chiar și cu riscul de a se îndepărta de Hollywood, așa că check it out.

[poezie] Seria de nocturne de anul acesta se încheie astăzi pe terasa blocului Magheru One, în versurile Denisei Duran. De la 21:00 redescoperi bulevardul Magheru, pentru că toata aglomerația pare mai mică de sus și claxoanele nu zgârie așa tare timpanul la înălțimea aia.

[festival de film] Festivalul Pelicula ne bucură și azi cu proiecția unui documentar prin care ai șansă să îi cunoști pe cei care fac diminețile mai ușoare prin ritmurile lor perfecte pentru pregăteala de devreme. Buena Vista Social Club: Adios (r. Lucy Walker) spune de la 19:30 la Cinema Muzeul Țăranului, povestea acestei trupe care au făcut o treabă bună în popularizarea muzicii cubaneze în toată lumea de a reușit să ajungă până la urechile tale.

[performance] În cadrul ODD Nights se întâmplă un eveniment așteptat să fie la fel de odd ca și numele - Makunouchi Bento și Selfmademusic au de la 20:00 un performance live a muzicii originale produse pentru Bodrog, un film care se află în momentul de față în producție. Evenimentul e ca un teaser pentru atmosfera cu dark humour a filmului în care o mână de artiști descoperă istoria satului Bodrogu Vechi, într-o poveste care oscilează între documentar, film de groază și comedie.

DUMINICĂ

[teatru] Toamna, și Ami se întoarce la școala bunicii sale, unde lumea are alte înțelesuri prin ochii ghiduși ai fetiței care, în inocența sa, se întreabă despre mersul lumii și despre posibilitatea de a-l schimba după propriul plac. Fetița soldat (r: Silvia Roman) se întoarce astăzi de la 20:00 la Teatrul Național, unde, în intimitatea sălii mici, se spune o poveste care vibrează de sensibilitate și adevăr într-un one woman show aproape de inimile noastre.

[party] În parcul Aleea Livezilor or să duduie boxele începând cu ora 17:00, când se dă startul celei de-a doua ediție a evenimentului-sărbătoare a unei comunități aspru stereotipizate și de multe ori ignorate: Sistem ca pe Ferentari. În parc se aude muzica lui Gică Petrache, Frații Cobzaru și alții până la 22:30, însoțite de ateliere dedicate copiilor, iar noaptea bairamul se mută la Spălătorie - Prelungirea Ferentari 35 unde vrem-nu vrem o să dansăm până dimineața. Pe lângă tot fun-ul, evenimentul e construit ca o șansă de a înțelege mecanismele acestei comunități și pe cei care îi dau viață.
Pin It email