13 (treişpe) recomandări de weekend

Redacția | 16 Ian 2015

Teatru, filme și un pic de clubăreală.

TEATRU

1. Omul cel bun din Seciuan e THE spectacol de văzut la București. Regizorul Andrei Șerban pune în scenă o piesă a lui Brecht (1), cu o distribuție impecabilă (2) și o scenografie semnată de Iuliana Vîlsan (3) care a făcut înconjurul Facebook-ului: cerul de maci. De la ora 19, la Teatrul Bulandra - Sala Toma Caragiu (pentru reprezentația aceasta se mai găsesc doar bilete la categoria I, la prețul de 45 lei). 

BONUS: Bucureștiul afectiv al actriței Ana Ularu

2. Dacă nu l-ați văzut până acum, tot în seara asta, de la ora 19, pe scena Teatrului Național din Timișoara se joacă din nou Viața e vis. Regia Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian, cu Marian Râlea în rolul principal și alături de el câțiva actori tineri de urmărit (printre care Călin Stanciu Jr). Preț bilet standard: 20 lei, redus la 10 lei pentru elevi și studenți. Fotografii din spectacol

BONUS: Adi Bulboacă și fotografia de teatru: povestea. 

3. Tot la Timișoara, dar într-un cadru informal, sâmbătă și duminică Auăleu - Teatru de Garaj și Curte vă invită la Scârț Loc Lejer la spectacolul pentru corigenți Dragă Elena. Pe str. Arh. Laszlo Szekely (fostă Zoe), la nr.1, de la 19:30 fix. Rezervări aici

4. În seara asta, de la 19:30, la Teatrul Mignon (București) este spectacolul Elevator, după piesa deja cunoscută a lui Gabriel Pintilei, în care un el și o ea se duc să-și facă de cap într-o fabrică dezafectată și rămân blocați în liftul de marfă. Sunt în mijlocul pustietății, telefonul n-are semnal, nimeni nu știe unde sunt. Ce-ar mai fi de făcut? Preț bilet întreg: 30 lei, 20 lei pentru studenți. O cronică a spectacolului.

5. Sibiul este al lui Radu Afrim și weekendul ăsta. Sâmbătă se joacă Girafe - Fabula urbană #1 iar duminică Bizoni - Fabula urbană #2. Ambele de la ora 19, ambele la Teatrul Național Radu Stanca. Scenografia e semnată Dragoș Buhagiar, iar coregrafia Andrea Gavriliu. Prețul unui bilet este de 20 lei, 15 lei pentru cele reduse. 

BONUS: Primul spectacol al lui Radu Afrim văzut în adolescență

6. Dragoste, în patru tablouri - spectacolul tinerei regizoare Elena Morar, lovește din nou: prima reprezentație din 2015 e duminică de la ora 18 la TNB (București). E cam sold out, dar poate aveți noroc în ultimul moment, la intrare, sau cu carnetul de student. 

Citește și despre 8 spectacole de teatru care au schimbat vieți

FILM

7. Proiectul Să Film!, al Film Menu, revine în forță vineri, de la ora 18, în sala de cinema a UNATC-ului, cu 2 filme autohtone nou-nouțe. Primul dintre ele este Omulan!, scurtmetrajul de animație al lui Matei Branea, care este rezumat astfel: „Omulan călătorește prin cosmos în căutarea misterului divin. O aventură SF cu monștri, sex și alcool, profund balcanică și totodată universală.” După care schimbăm registrul cu Toto și surorile lui, documentarul lui Alexander Nanau, care s-a întors cu premii cam de la toate festivalurile unde a fost prezentat și care spune povestea a 3 copii care virează spre adolescență în timp ce învață să se descurce pe cont propriu, așteptând ca mama lor să iasă din pușcărie. Ca de obicei la Să Film!, proiecțiile vor fi urmate de discuții consistente cu membrii echipelor de filmare. Intrare liberă. 

8 & 9. De vineri intră în săli câștigătorul Palme d'Or de anul trecut, Winter Sleep (Somn de iarnă), al regizorului Nuri Bilge Ceylan și Birdman (Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței), al lui Alejandro Iñárritu, nominalizat la 9 Oscaruri. Primul este o poezie de mai bine de 3 ore și un must pentru fanii regizorului turc, al doilea are deja reviewuri excelente după avanpremieră și o distribuție după care ne lasă gura apă. Weekendul le găsiți și în centrul Bucureștiului, la Cinema Studio, Cinema PRO și Elvira Popescu. 

10. Cinemateca Patria din Brașov găzduiește, de vineri până duminică, Zilele filmului ceh, un program de 5 filme cult din anii 60-80 - comedii negre și parodii, cu elemente suprarealiste, fantasy și horror - Misteriosul castel din Carpați / Tajemstvi hradu v Karpatech (1981), Joe Limonadă / Limonadovy Joe aneb Konska opera (1964), Incineratorul / Spalovac mrtvol (1969), Nick Carter Superdetectiv / Adela jeste nevecerela (1978), Trenuri bine păzite / Ostre sledovane vlaky (1966). Program

ALTELE

11. Sâmbătă, cei de la Hai cu bicla organizează pentru aficionados Retrospectiva de Șosea 2014, o întâlnire cu organizatorii competițiilor pe 2 roți de la noi, stropită cu bere de la Zăganu, care să dea chef de pedalat. De la ora 16 la Institutul Francez (Dacia 77), iar cum locurile sunt limitate, puteți rezerva la oana@haicubicla.ro

12. Dacă începi să dai din șolduri de fiecare dată când de undeva se aude remixul lui Omar Souleyman după Björk, înseamnă că-i știi deja pe Guido Minisky și Hervé Carvalho, duo-ul de artiști parizieni cunoscuți ca Acid Arab, care au adus înfrățirea muzicală dintre popoarele vestice și țările arabe la nivelul următor. Cei doi își aduc arăbeștile lor techno vineri, în Club Control. Intrarea e 10 lei înainte de 12 noaptea și 20 după.

13. Altfel, există Ada Kaleh în Dianei 4.
Pin It email