14 (paişpe) recomandări de weekend

Redacția | 20 Feb 2015

Filme, teatru, arte, miscellaneous și o expo care să ne facă mândri, la Londra.

FILME

1. Bazat pe o știre reală din Ungaria (un partid de extremă dreapta a cerut, fără succes, impozitarea diferită a stăpânilor de câini în funcție de rasa acestora), Orașul câinilor urmărește povestea unei fetițe de 13 ani care își caută cu disperare câinele, după ce tatăl l-a lăsat pe străzi, pentru a nu plăti taxa prea mare pe care ar fi trebuit să o achite. Filmul a câștigat Marele Premiu al secțiunii Un Certain Regard de la Cannes și intră de vineri în cinema.

2. Vineri de la ora 18, la sala de cinema a UNATC, puteți viziona două filme românești recente și să stați de vorbă după proiecții cu realizatorii lor. Primul dintre ele este Artă, ultimul scurtmetraj al lui Adrian Sitaru, care a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneția și care este proiectat pentru prima dată în România. Al doilea este Experimentul București al lui Tom Wilson, despre care n-o să zicem prea multe, pentru că trebuie să-l descoperiți singuri. Intrarea este liberă.

3. Vineri, de la ora 19, Arhiva Națională de Filme și Revista FILM organizează al doilea cineclub FILM, unde va fi proiectat în copie restaurată prima comedie SF românească, S-a furat o bombă al lui Ion Popescu Gopo. Evenimentul, al cărui invitat special este Cristian Tudor Popescu, se desfășoară la Sala Union a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21). Intrarea: 3 lei.

4. Tot vineri, de la 19:30, Gazeta de artă Politică organizează la Centrul Claca o proiecție a filmului Soy Cuba, primul film cubanez al regizorului Mikhail Kalatozov, responsabil, printre altele, de clasicul Zboară cocorii. Cine-Latino propune un cerc de film săptămânal dedicat cinemaului politic din America Latină.

TEATRU 

5. În seara asta de la 18:30, Pescărușul zboară din nou la Laboratorul de Noapte de la Bulandra, în regia Antoanetei Cojocaru. Distribuție tânără și review-uri bune, la Bulandra Izvor. 

6. Dacă nu l-ați văzut, Omul Pernă împlinește 2 ani și are cea de-a 52-a reprezentație astăzi, de la 19 la Godot. Un spectacol multipremiat pe care l-am tot recomandat, pentru că s-a îndrăgostit Teona de el. 

7. Spectacolul VOX RUMANA este rezultatul atelierului coordonat de-a lungul a 14 zile de artistul norvegian Morten Bruun, iar în echipa formată de el sunt Mădălina Brândușe, Silviana Vișan, Ioana Chitu, Paul Dunca, Lala Misosniky, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alex Potocean, Andrei Șerban, Marius-Bogdan Tudor. În descriere e ceva cu București, 2015, Elena Udrea a dat o lovitură de stat, Rusia e la granițe, iar singura opoziție este la Green Hours, unde o mână de oameni pregătesc o revoluție. Spectacol din cadrul Platformei de Teatru Politic, se va juca sâmbătă de la 19:30 la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei 93-95), cu intrare liberă. 

8. În cadrul Platformei de Teatru Politic mai aveți duminică ocazia să revedeți un spectacol al echipei VÂRSTA4, Post Scriptum, în care rezidenții căminului Moses Rosen povestesc cui au scris prima oară o scrisoare, cui au trimis epistole de dragoste și ce le-ar scrie acum politicienilor. De la ora 19:30, la Căminul de persoane vârstnice Moses Rosen (str. Jimbolia nr. 105, Bucureştii Noi - metrou: staţia Parc Bazilescu), cu intrare liberă. 

9. Tot duminica asta, de la ora 18, în cadrul programului de educare prin teatru Tu poţi alege!, teatrul Excelsior prezintă spectacolul CLASA, în regia lui Mihai Răzuș, jucat de adolescenţi pentru adolescenţi, un colaj de momente de iubire, deznădejde și sentimente ascunse, proprii vârstei. 

10. Dacă vă e poftă de dans contemporan, Andreea Novac reia one woman show-ul Despre Tandrețe, duminica asta de la 19:30, la CNDB, pe Mărășești. Spectacolul este în cadrul festivalului LIKE CNDB #1. Bilete și abonamente, aici

ARTE

11. Designerul grafic Andrei Ogradă și fotograful Bogdan Cătălin Cazacioc au pus la cale o expoziție de caligrafie și fotografie aparte, intitulată Niciodată neobosit. Expoziția este dedicată oamenilor fără adăpost, pentru care iarna este mereu o provocare. Pentru această expoziție cei doi au cumpărat pături izoterme, Andrei Ogradă le-a înscripționat cu mesaje caligrafice, după care le-au dăruit unor oameni ai străzii din București. Bogdan Cătălin Cazacioc le-a fotografiat apoi. Imaginile rezultate sunt adunate în expoziția pe care o puteți vizita de pe 21 până pe 28 februarie la galeria Kabinet (Hristo Botev nr. 7). 

12. Artistul Ilan Manouach (GR) revine la București să vorbească despre bandă desenată, artă contemporană și Grecia de azi (astăzi la ora 19 la ODD - Str. Dr. Iacob Felix 72A) și să cânte la saxofon sopran în cadrul Sâmbetei Sonore, împreună cuv Jonas Kocher (CH) la acordeon. Vor cânta în deschidere Diana Miron și Mitoș Micleuşanu. La Question Mark, sâmbătă de la ora 20, 20 de lei suportul care merge către artiști.

ALTELE 

13. Luna Istoriei LGBT continuă cu unul dintre cele mai așteptate evenimente, Queer Night-ul. De atmsoferă se vor ocupa cei de la Raze de Soare (crush!) și Palomus Desdemon (Paul Dunca), iar dresscode-ul presupune #opulence #queerqueen #fierceness. Azi de la 23, în Queens Club (Bd. Carol 1, nr. 61), cu intrare 10 lei. 

14. Dacă știi cu ce se mănâncă jocul denumit Catan, ba mai mult, ești campion, poți să joci în folosul copiilor din centre de plasament. Cei de la Ajungem Mari organizează un Campionat de Catan Caritabil la Epic Bar (str. Colței nr.50), duminica asta de la ora 14, prin care speră să poată strânge banii necesari pentru a trimite copiii din centre de plasament într-o tabără de educație alternativă. Detalii și regulament. 

BONUS : Români din Londra, treceți pe la ICR. Pentru expoziția Untamed Skin - The Romanian Blouse, trei designeri tineri care ne plac foarte - Alexandru Nimurad, Alexandra Abraham și Vika Tonu - au conceput o colecție colaborativă de îmbrăcăminte, accesorii din piele și bijuterii, reinterpretând ia românească și însemnătatea ei prin raportare continuă la identitatea artistică a fiecăruia. Preview astăzi, de la 19:30, dar expoziția poate fi vizitată până pe 20 martie.
Pin It email