14 (paişpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 09 Oct 2015

Se dă startul la petreceri de toamnă. De mers la ele după filme, târguri, ateliere, vernisaje și expoziții.

De la sine înțeles că mergem la:

Astra Film Festival, cel mai mare festival de film documentar de la noi, umple weekendul de filme și discuții cu regizorii care se întind până târziu în noapte. Pretext perfect de a da o fugă la Sibiu. Program aici

Ultimele zile de Anim'est #10 au început cu un masterclass ținut de Koji Yamamura și continuă cu animații hiper-premiate pentru adulți și copii, o prezentare ținută de unul din greii Pixar, Creepy Animation Night and plenty more goodies. 

Apoi avem:

1. Tot week-end-ul, de azi până duminică, la Galeria 26 (str. Dr. Staicovici, nr. 26) avem Povești din București de la patru liceeni într-un spectacol de teatru. Face parte dintr-un proiect al Drameteen - Teatru pentru adolescenți ce-și propune să dea cuvântul adolescenților pentru a reprezenta prin teatru realitățile din care fac parte. La prima ediție vedem un spectacol ce pornește de la textele Vizavi de Teona Galgoțiu, Never de Bianca Iosif, Prima gură de șampanie de Anisia Zlătaru și Sub apă de Crista Bălan.

2. E weekend de cumpărături la Muzeul Țăranului Român, unde e târgul Recolte de toamnă. Brânzeturi, cașuri și cașcavele, babic, pastramă de capră și de curcan de la Moș Iosif, Cozonac Domnesc și Cozonac Bujor, plăcinte întinse și poale-n brâu, ciocolată de casă și prăjituri tradiționale, turtă dulce și covrigi, dulcețuri și zacuști din Gradina Cucoanei și de pe Dealurile Mărtănușului, siropuri, miere, ceaiuri și plante aromate de grădină, legume și murături, pâine cu maia, păstrăv afumat de la Doftana, mere de Voinești. S-o tot țin în enumerări, dar cred că e de ajuns să-ți lase gura apă.

3. Către: industriașii cultural/sociali, travailleurii în câmpul ideilor rebele, creativii „în afara cutiei“, curatorii sau organizatorii de evenimente culturale – azi de la 11 se dă întâlnire matinală cu Evy Sorensen – director de programe al centrului USF din Bergen (fosta fabrică de sardine convertită în arenă artistică de anvergură), Cosmin Țapu – inițiator și director al proiectului Rokolectiv festival, Rozana Mihalache și Voicu Radescu – coordonator de program și director al Green Hours și Teatrul Luni. Despre industrii creative și activarea vechilor spații industriale, la Halele Carol.
 
4. Azi e și Noaptea Literaturii Europene în subsolul Casei Bosianu (Cuțitul de Argint, nr. 5), unde sub titlul Gotic & Sincretic se prezintă romanul Cele șapte biserici. Roman gotic din Praga de Miloš Urban și Ortolan, adică un duo experimental sincretic (muzică, literatură, performance) format din Mugur Grosu și Mitoș Micleușanu – artiști, scriitori și performeri. Intrare liberă, de la 19.
 
5. Azi, sâmbătă și duminică, de la 19, se joacă Ce-am fi dac-am ști. Feerie politică protestatară, un proiect teatral de documentare și ficționalizare a istoriei mișcărilor muncitorești de rezistență din România, din 1918 până în 2000. Aparține de Platforma de Teatru Politic, proiect teatral și educațional care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sistem. Gratuit, la Centrul de Teatru Educațional, Strada Lânăriei, nr. 93-95.
 
6. De la 19:30, la Centrul Național al Dansului București e spectacolul Piesă cu responsabilitate, de Cosmin Manolescu și Mihaela Dancs. E un experiment despre roluri și ce am vrea să fim în realitate, cu interpreți care audiționează pentru un coregraf absent, încercînd să dea tot ce au mai bun pentru a fi aleși să joace într-un spectacol ideal. Biletele sunt 25 lei și 15 lei, redus pentru studenți.
 
7. Snow Fest e între 19-26 martie, în Alpii francezi. Ai șanse mai mari să ajungi acolo dacă participi la tombola din seara asta, de la party-ul de warm-up din Colectiv, cu Grimus, The Mono Jacks și Positive John. Biletele costă 30 de lei în ziua evenimentului. Dacă porți ceva echipment de ski în club, primești o băutură gratis.
 
8. Tot azi, de la orele 23, Studio Martin se redeschide cu progressive house marca Hernan Cattaneo și suport local de la Alex și Mircea Băbescu. Intrare 30 de lei până în 2, 40 după.
 
9. La Palatul Camerei de Comerț e noapte de electronică. Un artist, un sound caracteristic, all night long. E vorba de Matthew Dekay, care a făcut înconjurul plajelor de petrecere cu mixul Lost in a Moment. Biletele costă 30 până în miezul nopții, 40 după.
 
10. În Control se aniversează, și azi, și mâine, 5 ani de Maschine. La pupitru se perindă Paul Popa, Vril și Alex.Do (Berlin), Dreamrec, Lowris, Petre Inspirescu. Biletele costă între 10 și 30 de lei.
 
11. Sâmbătă, de la 18:00, ne adunăm în mansarda Simbio să vedem ce iese din mâinile a zeci de artiști din industrii creative diferite, de la fashion și ilustrație până la literatură. Evenimentul 147. Expoziție participativă de orice se poate face cu o pagină goală va aduna lucrări – din zona colorat, scris, pictat, orice le trece prin cap artiștilor – ce vor fi apoi expuse în mansardă și licitate într-un silent auction, fondurile urmând să fie donate către Asociația de-a arhitectura. 
 
12. La CEREFREA, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale, în schimb, Dan Perjovschi preia temele graniță, putere, totalitarism, uitare și umor într-o intervenție executată în trei părți. Vernisajul de la ora 18 e urmat de o discuție pe tema limitelor libertății de expresie post Je Suis Charlie, cu Perjovschi și Nedko Solakov. 
 
13. Reînvierea spațiilor abandonate din București continuă prin evenimentul organizat de FROG, numit CRUD, la Combinatul Fondului Plastic (str. Băiculești, nr. 29). Ziua, performance live, live cooking, proiecții, iar seara, muzică house – Craig Richards (UK), Scott Ferguson (US) și vizualuri nebune. Intrarea e 30 de lei până în 1 am și 40 după.
 
14. DE.KOLEKTIV, muzică electronică germană, la FORM (Vasile Lascăr, nr. 173). Pun Ancient Methods, Fiedel, M.E.S.H., Harmonious Thelonious, iese cu sounduri păgâne, groovy sau hi def. Intrarea e 30 de lei.
Pin It email