14 (paişpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 30 Oct 2015

Zilele astea ai ocazia să mergi la mai toate evenimentele în pijamale și să ai o scuză. E Halloween.

1. Festivalul Filmului Francez începe astăzi la Cinema Elvire Popesco. Ediția este dedicată filmului noir și, împreună cu Cahiers du Cinéma, propune o selecție de filme care acoperă ultima jumătate de secol de cinematografie franceză. Două întâlniri mișto pe 31 decembrie: Marianne Tardieu vine la 17:00, la proiecția filmului său, Qui Vive, iar Benoît Forgeard va vorbi despre Gaz de France, primul său lungmetraj, după proiecția de la 19:00. Biletele găsești la casa de bilete, cu o oră înaintea proiecției, la librăriile Anthony Frost și Kyralina, precum și online, pe eventbook. Program

2. În weekend au loc și proiecțiile suplimentare de la Les Films de Cannes a Bucarest, așa că cei care n-au prins bilet sau vor să revadă ceva au trei zile pentru a se înghesui la Love, provocatorul film 3D al lui Gaspar Noé, la Deephan (r: Jaques Audiard), câștigătorul Palm d'Or, la fascinanta trilogie Arabian Nighs al lui Miguel Gomes, sau la multe altele. Iar duminică aveți Ziua de Aur, în cadrul căreia se vor proiecta filmele care au câștigat premiul cel mare la 3 dintre cele mai importante festivaluri de film din lume (Cannes, Berlin și Veneția): Deephan, Taxi (r: Jafar Panahi) și From Afar (r: Lorenzo Vigas)

3. Festivalul Național de Teatru continuă până pe 1 noiembrie, cu zeci de spectacole de încununat stagiunea. Musai de încercat Vertij de la Teatrul „Aureliu Manea” Turda, în regia lui Mihai Măniuțiu, un spectacol în care Alzheimerul e transpus în dans contemporan, (vineri, 19:00, la Teatrul Odeon), The History Boys (sâmbătă, 18:00, la Teatrul Excelsior), și sperăm că ai prins bilete la Bizonii lui Radu Afrim. 

4. Tot în cadrul FNT se întâmplă și două proiecții cu intrare liberă: Un etaj mai jos, cel mai recent film de Radu Muntean, poate fi văzut azi, de la 19:00, la Cinema Studio. Sâmbătă, aceeași oră, același loc, se proiectează De ce trag clopotele, Mitică?, clasicul din 1981 al lui Lucian Pintilie. 

5. La MNAC, de la 7, cu ocazia finisajului expoziției Niciodată singur, are loc prezentarea Tema manelelor de emigranți, de Adrian Duruleanu Șchiop, urmată de un dialog între Adrian Duruleanu Schiop și Ovidiu Țichindeleanu. Dup-aia, party cu 80 de manele de inimă albastră, iubire și dor de casă. Warm-up cu niște pseudo-manele.

6. Vineri, sâmbătă și duminică la Centrul Replika (Str. Lânăriei nr. 93-95) se joacă Foamea noastră cea de toate zilele, regizat de Ana Mărgineanu și Radu Apostol, după un text de Peca Ștefan. Este vorba despre un spectacol-cină, creat pe baza însemnărilor filantropului Septimiu Bazilescu-Ariton și a unor interviuri cu oameni care și-au pierdut casele în sectorul 4 al Bucureștiului și care care a fost invitat la ce-a de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional Temps d'Images de la Cluj. Numărul fix de spectatori per reprezentație este 40, iar intrarea este liberă.

7. La Autobaza (Bd. Energeticienilor, 13-15), de la ora 21, primul eveniment Autobaza Film proiectează în hala generoasă, printre vinuri, cărți și muzică, documentarul Amy, ăla care-ți arată cum e când ajungi un produs public domain. După proiecție rămânem la party, să sărbătorim un an de Autobaza Radio. Intrarea costă 25 de lei.
 
8. Sâmbătă și duminică, la sala Dalles, de la 11 la 20 e târgul V for Vintage. Peste 100 de designeri vestimentari, de bijuterie, accesorii și obiect se adună sub umbrela Virtual, Vanity, Value, Vision sau Virtue. Intrarea e 10 lei.

9. The End of the World Party e primul party de Halloween care-ți vine în minte ca tradiție de Halloween. Anul ăsta se ține la Inspayer Batiștei, cu Satin Jackets, Alt Om, Bully, Kosta, Borac&Batz. Bilete 25 de lei, la ușă. 

10. Dacă nu ești pe film de bumți-bumți, la Manasia Hub (Stelea Spătarul 13) e discotecă de Halloween. În Casa Groazei, muzică nouăzecistă, cu Class, Dj Phantom sau Dj Vasile, pentru un pic de nostalgie care să-ți ridice părul pe spinare. Intrare de 15 lei.
 
11. Alt party de Halloween e la The Ark, organizat de Teddy Bear. Scarlett Etienne, Golan(djset), Rosario Internullo, MoonSound, The Model, OK Corral și Dobrikan pun muzica, tu te costumezi, iese cu distracție. Bilete 25 de lei în avans, 30 înainte de miezul nopții și 40 după.
 
12. Duminică, la 2, se iese în stradă. Ne adunăm la fântâna de la Universitate ca să-l dăm jos pe ministrul de interne și vice-premier în Guvernul României, Gabriel Oprea. Domnul Oprea continuă să întoarcă un obraz gros tuturor solicitărilor de demisie de până acum, deși se face vinovat de nenumărate abuzuri, care au dus chiar la moartea unui om. 
 
13. Între 29 octombrie și 1 noiembrie, la DIPLOMA, poți să vezi lucrările de licență și de masterat ale studenților de la facultățile creative din București, la Palatul Camerei de Comerț din Centrul Vechi (Str. Ion Ghica nr. 4), între orele 11:00 și 22:00. Cuvinte cheie: Celular, Gena altruistă, The god gene, Revoluții, Membrane, Color gene, Mirror neuron, Eredități, Mutații, Descendenți, Transmițători și Conectori.
 
14. Duminică, în Control, de la ora 19 și de la ora 21 se joacă spectacolul Refracție, care te ajută să înțelegi cum se vede, aude, simte lumea prin ochii unei persoane cu autism. Am fost la avanpremieră, am rămas cu gândurile răsfirate, am făcut un pas mic peste bariera dintre ce-nseamnă „normal” pentru noi și ce apăsare e „normal” pentru ei. Intrare liberă.
Pin It email