14 (paişpe) recomandări de weekend

Carina Cozminschi | 13 Oct 2017

Un weekend întreg de filme de la Cannes + alte festivaluri de film din București și Timișoara. Și (mult) teatru.

VINERI

[festival de film] Unul dintre cele mai așteptate evenimente cinefile ale anului începe astăzi. Vorbim, desigur, despre Les Films de Cannes à Bucarest, care ține până pe 22 octombrie și aduce cam tot ce ne-am fi putut dori de la festivalul de la Cannes de anul ăsta plus niște retrospective de neratat. Weekend-ul ăsta se anunță plin: gala de deschidere urmată de proiecția aniversară „10 ani de la 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, The Square, câștigătorul Palme d'Or de anul ăsta, care va avea la final o sesiune de Q&A prin Skype cu regizorul Ruben Östlund, retrospectiva Béla Tarr (regizorul va veni sâmbătă la Cinemateca Eforie pentru o discuție cu publicul moderată de criticul francez Jean Michel Frodon), Loveless, ultimul film al lui Andrei Zvyagintsev, The Beguiled, care i-a adus Sofiei Coppola premiul de regie și multe multe altele. Aruncă un ochi pe program și cumpără-ți bilete din timp pentru a nu rata nimic.

[street art] Zilele Uriași de Pantelimon ridică pentru trei zile arta la înălțime, mai exact în Turnul de Apă din curtea Postăvăriei Române transformat în Turn de Artă, unde vom putea admira lucrările de tip street art ale unor artiști internaționali. Localnicii din zonă le-au spus celor de la Make a Point poveștile lor, iar acestea au ajuns la artiști, care le-au redat mai departe în felurite moduri, care o să ne fure privirea în week-end: graffitti, murale, fotografii sau instalații din materiale reciclabile. Proiectul își propune să încurajeze mișcările de street art și cultură urbană, care au puterea să transforme viața din comunități and to make it more fun, cum se întâmplă și la Funkoteca din deschiderea de la 21:00.

[haleală] Noi încă nu suntem așa hotărâți care e răspunsul la întrebarea aia cu trăitul și mâncatul, care pentru care, dar s-ar putea ca o plimbare prin grădina de la ParkLake în week-end să încline balanța în favoarea plăcerilor stomacului. De la 12:00 și până la în seară se întâmplă Street Food in the Park - festivalul preferat al papilelor noastre gustative, unde, ați ghicit, se mănâncă felurile noastre preferate de mâncare sau unele pe care nu le-am încercat, dar ne fac cu ochiul din food truck-urile colorate. Festivalul mai vine și cu alte bunătăți – concerte în fiecare zi, de la 19:00. În seara asta îi ascultăm pe The Motans, iar pentru week-end rămâne să ne bucurăm, printre înghițituri de Golan și Culese din Cartier Showcase.

[filme] Pe lângă grămada de proiecții pe care le găsiți în programul festivalului, în cadrul Bucharest Film Awards sunt organizate și o serie de masterclass-uri cu profesioniști din domeniul filmului, care să ne vorbească despre munca lor și să ne răspundă la curiozități. O astfel de întâlnire se întâmplă de la 17:00 la unteatru, unde directorul de imagine Laurence Blyth va avea o sesiune despre cinematografie. Documentarul său „Holiday Showdown, Val d'Isère Vs Gambia” a fost recompensat cu un premiu BAFTA, deci omul vine cu o grămadă de experiență și povești de împărtășit.

[teatru] „Se întâlnesc la ieșirea dintr-un spital, în cea mai călduroasă zi din an. Doi oameni aproape imposibil de pus împreună, în mijlocul unui București isteric. Dar trăiesc într-o singură zi o poveste întreagă de dragoste. Cu tot ce poate să aibă ea – rătăciri, regăsiri, pasiune, poftă, tensiune, ceva umor și niște nervi. Spectacolul alternează jocul pe scenă cu proiecția de film și reconstituie - cu toate limitele unei reconstituiri - întâlnirea celor doi.” Cea mai călduroasă zi din an de Bogdan Th. Olteanu se joacă azi, de la ora 20:00, la teatrul Apollo111.

[teatru] Tema Platformei Internaționale de Teatru București din anul acesta e Europa? – spectacolele venind ca niște aprofundări asupra întrebărilor pe care ni le-am pus în ultimii ani, de când România a încercat să se alinieze cu spațiul european. Confuzia noastră au avut-o și alte societăți, ca cea din spectacolul Exit (r. Schilling Árpád), care se joacă astăzi de la 19:00 la ARCUB și care spune povestea unor emigranți din Europa de Est care sper să găsească o viață mai bună „afară”.

[festival de film] La Timișoara aveți ocazia de la 18:00 să vedeți nominalizările la Premiile Academiei Europene de Film în cadrul secțiunii Short Matters!Timishort Film Festival. Festivalul are loc tot weekendul și vine cu un mix de producții naționale și internaționale, proiecțiile fiind împărțite între Cinema Timiș și Casa Artelor, cu un program plin în care să vă clătiți ochii. 

SÂMBĂTĂ

Pe 14 și 15 octombrie, Samusocial din România organizează Biblioteca Vie a Străzii, un eveniment la care poți sta de vorbă cu echipa de asistenţi sociali ai asociației, precum și cu o parte din beneficiarii acesteia. Cum ajungi în situaţia de a nu avea unde să locuiești? Ce înseamnă să trăiești pe stradă? Cum poți ajuta o persoană fără adăpost? Vei avea ocazia să primești răspunsuri la aceste întrebări și să afli în ce constă activitatea de asistent social și prin ce trec zi de zi persoanele fără adăpost din România. Biblioteca e deschisă între 16:00 și 20:00, la SanThé Fitoceainărie (Lipscani 104).

[festival de film] Astăzi e gala de deschidere a Festivalul Filmului Evreiesc București, care în fiecare an proiectează în Sinagoga Mare filme aduse în premieră în România. De la 19:00 începe filmul care deschide a șaptea ediție de festival - Camerele (r: Eitan Green), o poveste despre legăturile de familie, pe care greutățile par să le întărească. Seara se încheie pe ritmurile celor de la Klezmer, a căror acorduri răsună în sinagogă de la 21:15.

[teatru] Centrul de Teatru Educațional Replika își propune de la 19:00, prin spectacolul Totul e foarte normal (r. Leta Popescu) să îi pună pe părinți față în față cu perioada în care copiii lor se descoperă - încep să observe schimbări în corpul lor, pe care uneori nu și le pot explica de unii singuri și au nevoie de ajutor. În perioada aceasta de schimbări se instaurează și o vulnerabilitate, care poate îngreuna deschiderea către dialogul copil-părinte, pe care Centrul Replika speră să îl ușureze prin acest spectacol care vorbește de începuturile adolescenței.

[party] Seara ne adunăm la Manasia, unde e mare petrecere, mare bairam – Alternative Nation. Cum ar veni, de la 22:00 pune Radu muzică.

DUMINICĂ

[filme] La Expirat e o sărbătoare a cinematografiei suedeze, cu mai puțin tam-tam și mai multă intensitate și dinamism sub formă de scurtmetraje. De la 19:00 începe această punere la curent cu ceea ce a însemnat în ultima perioadă cinematografia suedeză, iar pentru cei care sosesc când se deschide accesul, la 18:00, sunt pregătite surprize de la H&M.

[teatru] La POINT se joacă de la 20:00 ultimul spectacol din cadrul Platformei Internaționale de Teatru București - Bun de export (r: Catinca Drăgănescu), care a apărut ca un exercițiu de storytelling al lui Alex Tocilescu și a continuat cu o amplă documentare asupra fenomenului migrației către Vest, idealizată în ultimii ani. „Creierul României” fuge spre Occident - fie că e vorba de studenții care aleg universitățile din afară sau profesioniștii care se îndreaptă spre firmele de acolo, toți caută un mediu în care să li se recunoască munca și meritele și să aibă perspective de viitor. După spectacol artiștii își doresc să implice publicul într-o discuție despre acest fenomen care devine tot mai popular.

[teatru] Spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit (r. Alice Monica Marinescu și David Schwartz) se joacă la Macaz în cadrul festivalului Bucharest Art Week, care anul acesta are ca temă războiul din Siria și consecințele sale, chestionând rolul artistului în situațiile acestea unde ziua de mâine devine o incertitudine. Spectacolul vrea să atragă atenția asupra acestei probleme globale, dar și a posibilei noastre implicări, subiecte care vor fi dezbătute și în discuția de după, la care vor lua parte actorii, care au participat la o călătorie de documentare în Iordania pentru a înțelege mai bine situația de acolo.
Pin It email