15 (cinşpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 11 Dec 2015

E un weekend numai bun să mergi la film, la teatru, la târguri de Crăciun, plus dansuri, după.

1. La Teatrul de Artă (str. Sfântul Ştefan, nr. 21) se joacă de la 20:15 spectacolul Omul care mânca lumea. O abordare cu ceva cinism a unor teme cât se poate de actuale: rostul pe care ți-l faci, meritocrație, relația cu un părinte dependent. Textul care stă la bază a fost ales cel mai bun din Europa, în 2010, de European Theatre Convention. E regizat de Alexandru Mâzgăreanu și îi are în distribuție pe Şerban Gomoi, Romeo Pop, Antoaneta Cojocaru/Sorina Ştefănescu, Alexandru Călin și Liviu Chițu. Biletul e 30 de lei (20 de lei pentru elevi și studenți).

2. Casele și oamenii din spatele ușilor, resorturile culturale, sociale și economice care își pun amprenta asupra experienței de locuire au reprezentat direcțiile de analiză ale unei cercetări multidisciplinare din cadrul proiectului Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi. Asociația VIRA anunță rezultatele cercetării printr-o dezbatere care va avea loc vineri, începând cu 16:30, la Cetatea Artelor din strada Henri Coandă 38.

3. Pentru că oamenilor din grupul de discuții Visual Culture al Facultății de Filosofie din București li se părea frustrant ca teoreticienii să vorbească despre practica artei fără s-o cunoască îndeaproape, s-au gândit să cheme la ei profesioniști care să le explice cum e cu arta. Așa a apărut evenimentul Focus on Film, cu tema „Portrayals of the Quest”, trei zile în care filosofii întreabă oamenii din cinematografie „Ce este filmul?” și alte întrebări fără răspuns clar. De vineri până duminică, în amfiteatrul Titu Maiorescu al facultății, vor avea loc proiecţii de film, ateliere, discuții, prezentări tematice despre cinematografie și lumea din spatele ei şi o expoziţie de fotografie. 

4. Weekendul ăsta facem Christmas shopping la Dichisar, unde vin 60 de creatori care le au cu lucrul manual. Târgul e deschis pe 12 și 13 decembrie, de la 9:00 la 20:00, în mansarda Impact Hub din București. Intrarea e gratuită. Cafeaua e făcută de Coftale. 
 
5. Vineri, sâmbătă și duminică ai la Cinema Elvira Popescu Festivalul de Psihanaliză și Film, ediția patru. Majoritatea sunt premiere și avanpremiere, românești și străine. Sâmbătă de la 16 fix ai și un spectacol, Puzzle Suprarealist. Toate proiecțiile sunt urmate de dezbateri și disucții cu Irina Margareta Nistor, director al festivalului, și cu psihanaliști, regizori, actori, producători și critici de film. Intrarea la un film costă 15 lei. Programul e aici.
 
6. La The Ark (Uranus 150) se întinde cât un weekend Experimentalist Gallery, prima expoziție de amploare Experimentalist.RO în offline, cu lucrări înscrise pe platforma dedicată creativității românești, venite de la 30 de artiști din București, Timișoara, Cluj și Brașov. Aceesul e liber, de la prânz până la 21:00, sâmbătă, și până la 19:00, duminică. 
 
7. Diseară, la 18:00, la ICR (Aleea Alexandru 38), se proiectează cele mai reprezentative filme experimentale pe care BIEFF le-a adunat în cei cinci ani de existență pe care îi împlinește. Intrarea e liberă, în limita locurilor disponibile. Detalii.
 
8. DJ Vadim vine în seara asta în Control, la Balul Bobocilor UNArte. Mai pun și Fouchat, Giuser și Tru-L, începând cu orele 23. Biletul costă 20 de lei și îl cumperi la intrare.
 
9. Azi și sâmbătă, de la 12:00, poți să te împrietenești cu graphic design-ul, cu ajutorul fetelor de la Quantic (str. 11 Iunie, nr. 35, etaj 1, ap. 3, interfon 103). Mona Petre te ajută să vezi care-i treaba cu Illustrator și Photoshop. Tot ce trebuie e un laptop pe care să ai programele instalate și să dai un mail la quantic.ro@gmail.com ca să te înscrii.
 
10. Sâmbătă, Mădălina Andronic și Irina Neacșu își deschid casa-atelier ca să te invite la un brunch. Au numit-o Casa Opt, pentru că e la numărul 8, pe strada General Constantin Cristescu (pe la Cișmigiu). Va rămâne deschisă până de Crăciun, cu un mic târg cu creațiile fetelor. Dacă nu te descurci să ajungi, sună-le la 0754869691.
 
11. Băieții de la Theory of Mind își lansează cel mai noi album, Inner Friend. Vladimir Bosânceanu, chitaristul și solistul trupei, le-a zis celor de la Vice că albumul e un „dezastru emoțional”, așa că s-ar putea să mergă la fix cu disfuncționalitățile din viața ta. Deci, Control, sâmbătă de la 21:00, 20 de lei. 
 
12. Sâmbătă, 12 decembrie, la ora 19:00, se joacă la Centrul Național al Dansului București spectacolul Inamicul Poporului, după Henrik Ibsen. Problematica e actuală – poluare, independența presei, influența investitorilor în mediul politic, corupția. Viziunea regizoarei Ioana Păun expune aceste probleme și lasă spectatorul să-și aleagă propriile rezolvări. 
 
13. Tara von Neudorf este un artist român a cărei analiză a evenimentelor globale subliminează mesaje despre umanitate într-o formă grafică particulară. Până pe 25 ianuarie, poți să îi vezi creațiile din solo show-ul 15743 la Galeria Mobius, pe D.I. Mendeleev, numărul 2.
 
14. Bijuterii de autor, obiecte de design, ilustrații originale, fashion subtil, beauty natural sau decorațiuni neașteptate. Le găsești pe toate la Marché de Noël, la Casa Universitarilor, între orele 11 și 23, sâmbătă și duminică.
 
15. Duminică, la Centrul Ceh, ai Quiet ODD #7, de la ora 16:30. Se proiectează scurtmetrajul lui Ștefan Tiron și Mihai Sălăjan, The Green Hell is the New Heaven, după care filmul The Creeping Garden, de Tim Graham și Jasper Sharp. Intrarea este liberă.
Pin It email