17 chestii de luni până joi

Redacția | 04 Dec 2017

Săptămâna de Moș Nicolae ne ține pe drumuri.

LUNI, 4 DECEMBRIE 

1. Prima expoziție din cea mai veche librărie Cărturești din București, care cuprinde de curând și galeria Receptor și fosta librărie Anthony Frost, este Salariatul, care are vernisajul azi de la ora 17:00. Se lansează un nou tiraj al fanzinei (câștigătoare la Cele mai frumoase cărți) Salariatul Azi, editată de Jumătatea plină. Găsești de cumpărat fanzine și desene originale de colecție ale lui Timotei Drob, cunoscut drept SEFEU COOP, autorul seriei. Expoziția e on până pe 14 decembrie. 

2. Dacă nu ai prins expoziția, azi se lansează, în prezența pictorului, și albumul Ștefan Câlția. Obiecte Grăitoare (Curtea Veche), de la ora 18:30, la Muzeul Colecțiilor de Artă din București. Albumul conține vederi și povești din expo, comentarii și viziuni critice, și eseuri semnate de Svetlana Cârstean, Alexandra Manole, curatoare la Galeria Posibilă și Lilian Chiriac de la Muzeul Colecților de Artă. 

3. La Cinema Elvira Popescu începe azi, de la ora 19:00, New York Portuguese Short Film Festival, un festival itinerant care promovează tinerii cineaști portughezi, care ajunge și la Timișoara, pe 6 și 7 decembrie.

MARȚI, 5 DECEMBRIE 

4. La Teatrul Evreiesc de Stat se lansează de la ora 18:00 programul de teatru socio-politic Ticun Olam, coordonat de David Schwartz și Andreea Vălean, dar și un concurs de dramaturgie contemporană, cu tema de a porni de la biografiile diverselor personalități evreiești din istoria, societatea și cultura română. După, are loc proiecția documentarului Marele Jaf Comunist (r. Alexandru Solomon), urmată de o discuție cu publicul la care vor participa regizorul, istoricul Cristina Diac și sociologul Florin Poenaru.

5. De la ora 19:00, la Sala Atelier a UNATC începe CineMaiubit, festivalul unde de 21 de ani încoace vedem primele filme ale viitorilor mari regizori. Până duminică vom vedea filme studențești de la cele mai prestigioase școli de film din lume, în cele 3 secțiuni ale festivalului: ficțiune, documentar, animație/experimental.

6. Azi poți avea un date cu Mircea Cărtărescu în cadrul întâlnirilor Creative Talking. Discuția începe la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, iar partenera de discuție a lui Cărtărescu este Andreea Răsuceanu. Dacă nu știai, Humanitas a publicat recent un nou volum de povestiri al scriitorului, Știutorii, pe care poți să iei autograf.

7. Tot azi, de la 18:00, la Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher (Galeriile Carol), se vernisează expoziția de pictură, fotografie şi sculptură Artişti romi în arta contemporană. Participă criticul de artă Pavel Șușară, iar artișii expuși sunt Mihaela Cîmpeanu, Nistor Anton, Marian Petre, George Vasilescu, Eugen Raportoru, Denis Nanciu și Viorel Curt. 

8. La 2 ani de la ultimul show din Club Control, duo-ul art-pop Fierbințeanu revine cu un spectacol muzical cu elemente de improvizație, experiment teatral și coregrafic. Cei doi lucrează de 3 ani la albumul The Great Scheme of Things, pe care îl vom putea asculta anul viitor.

MIERCURI, 6 DECEMBRIE

9. Dacă ești fan(ă) El Greco, știi că există trei tablouri ale dânsului în patrimoniul MNAR, iar azi de la 16:00 Cosmin Ungureanu îți poate spune totul despre ele în conferința Viziunile lui El Greco, parte dintr-o inițiativă menită să aducă publicul mai aproape de muzeu. 

10. De la 19:00, se inaugurează Centrul de Documentare și Cercetare a Culturii Vizuale Mihai Oroveanu, în memoria celui care a fost fondatorul MNAC. Biblioteca centrului poate fi consultată gratuit și conține aproximativ 6.000 de volume (cărți și cataloage) precum și circa 600 de numere dintre cele mai importante periodice având ca tematică arta contemporană. Cu această ocazie se deschide și expoziția foto-documentară Vitrină. Practici ale memoriei și reconstrucției în cinci muzee românești, o colaborare între MNAC, MNAR, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Municipiului București, inițiată de cercetătorul în rezidență al MNAC, Luca Zordan. 

11. Nu poate fi decât un dream come true să îl asculți pe Constantin Vică vorbind despre corectitudine politică. Azi de la 19:30 are loc prima conferință din cele trei pe care lectorul nostru preferat de la Filosofie le va susține în cadrul Intersecțiilor de miercuri. Dacă nu ai cum s-ajungi în același spațiu cu omul, Intersecțiile sunt mereu live pe Facebook-ul Scena9. 

12. Cel de-al treilea episod al proiectului Box with the Sound of Its Own Making de la Salonul de Proiecte debutează azi cu lecture-performance-ul artistei irlandeze Sarah Browne. Intitulată speaking as a woman as a dog, prezentarea se oprește asupra unor intersecții problematice între dreptul de a vorbi și normele mediilor legale ori medicale. Detalii, aici

13. De Moș Nicolae, în Control vin cei de la Subcarpați, Cred că sunt extraterestru, Frații Grime, Fantome, Argatu', Basska, pentru un showcase caritabil Culese din Cartier. Biletele costă 50 de lei și pot ajuta 70 de copii din centre de plasament din București cât și pe cei 11 susținuti în proiectul Acasă

JOI, 7 DECEMBRIE 

14. Știi deja că s-a lansat cartea Acasă, pe drum. 4 ani teleleu, a duo-ului nomad format din Elena Stancu și Cosmin Bumbuț și este una dintre cele mai reale, emoționante și impresionante cărți ale anului. Vestea bună e că mai e o lansare și azi, de la 19:30, la Cărturești Carusel, dacă vrei să-i întâlnești pe autori în carne și oase. Participă, alături de ei, Marius Chivu și Valeriu Nicolae.

15. Joia asta începe și Festivalul de Film și Psihanaliză, la care fiecare proiecție va fi urmată de o discuție cu un psihoterapeut care va analiza filmul proaspăt vizionat. Printre filmele pe care le vom vedea sunt Baloane de curcubeu, documentarul lui Iosif Demian interzis în perioada comunistă, Despre trup și suflet, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2017 sau L'amant double, cel mai recent film al lui François Ozon.

16. La Biserica Luterană putem vedea expoziția de litografii Evanghelia după Matei, o expoziție de litografii a lui Otto Dix, unul dintre cei mai importanți pictori expresioniști germani. Aceasta mai poate fi văzută joi, vineri și sâmbătă, între 11:00 - 18:00, așa că e cazul să te grăbești.

17. Dacă-ți era dor de un concert OCS, află că băieții vin joi seară în Expirat. Opening act sunt cei de la Unflicted, o trupă de alternative-metal din București.
Pin It email