17 (şaptişpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 03 Iul 2015

Un weekend cu o aglomerație de festivaluri, concerte și expoziții din care ne-a fost greu să alegem.

1. Vineri, de la 8 jumate, la grădina cu Filme - Cinema & More (Piața Alexandru Lahovari 7), e concert Yelllow, în cadrul proiectului Electro Acoustic Garden. Yelllow fac muzică electronică veselă și bubbly, precum culoarea de unde-și trag numele. Biletul costă 22 de lei.   

2. Tot de vineri începe prima ediție a Festivalului de teatru urban, la Carol 53, sub hashtagul #teatrusubluna. O să vedem spectacole de la Teatrul InDArt și ale actorilor de la Grupa Mică. Încep de la 9, iar după, avem concerte acustice. Detalii.
 
3. Se deschide expoziția București. O lume de Ion Bârlădeanu și Carmen Lidia Vidu, la Hanul Gabroveni. Ion Bârlădeanu e un artist atipic, pe care l-a descoperit Ovidiu Feneș, în timp ce căutau amândoi cartoane pentru colaje. În bârlogul lui din ghena din spatele blocului, Bârlădeanu ascundea lucrări adunate în 30 de ani de cules imagini de prin București, pe care le-a pus în alt context și le-a schimbat sensul. Expoziția e deschisă până pe 15 ale lunii. 
 
4. De la 17, la Cinema Elvira Popescu e o nouă proiecție Super, Cum să dai ca să julești, cu intrare extrem de liberă, cum zic ei. 
 
5. La Palatul Baragadiru (Calea Rahovei 147-153) e Secret Garden, expoziție de fotografie cu Cristiana Cott și Valeriu Cătălineanu. Expoziția e îmbrăcată într-un party cu Lazare Hoche, Barac, Cristi Cons și Vlad Caia, Suciu și VincentIulian. De visuals se ocupă Tiptoe. Până în miezul nopții, costă 35 de lei, iar după, 50.
 
6. În Vamă, de sâmbătă se pornește primul festival pe anul ăsta, Fish Eye Fest. Line-up: Travka, Yelllow, The Kryptonite Sparks, The Amsterdams, K-lu și DJ Funky. În afară de muzica bună, merită să mai mergi și pentru teatru și improvizație pe plajă, ateliere cu și despre pescari, workshop-uri culinare pescărești, live painting, statui vii și concursuri cum ar fi cel de făcut bărci din PET-uri sau cel de înot. 
 
7. La 10 se pleacă de la Piața Victoriei în al doilea marș pietonal Orașul accesibil pentru oameni. Încercăm să atragem atenția autorităților cu privire la problemele care ne apasă zilnic, ca pietoni prin Bucureștiul drag: mașini parcate aiurea pe trotuare, inaccesibiltatea multor locuri pentru persoanele cu dizabilități, bătrâni sau copii, semafoarele care ne obligă să traversăm în fugă, deszăpezirile care blochează trotuarele și multe alte neajunsuri care fac mersul pe jos în capitală să semene cu un joc de Mario. Revendicările, mai pe larg, aici.
 
8. A doua ediție beCYCLE Bazar la Dianei 4 înepe de la 11 și adună biciclete vechi și noi, piese, accesorii și bicicliști la târg și la un brunch unde să mai schimbăm o vorbă sau o tranzacție. A doua zi, duminică, alt brunch, dar mexican și fără biciclete. Intrare liberă.
 
9. La Acuarela, pe Polonă, de la 12 e un târg de chilipiruri la care e foarte ușor să vinzi și tu tot ce te încurcă prin casă, pentru că nu trebuie să te înscrii dinainte. Ești taxat în funcție de câte produse expui – 10 lei pentru 10 produse, 20 pentru 20 ș.a.m.d. Dacă vrei doar să caști gura, ai intrare liberă.
 
10. Nicole Moudaber, Clive Henry, Negru, Rosario Internullo,Victor Stancov și Fouchat pun muzica la un alt party pe terasa Promenada, de sâmbătă de la 4. Costă între 20 și 40 de lei, în funcție de ora la care ajungi. 
 
11. Concerte cu intrare liberă de Zilele Prieteniei Bergenbier: Vița, Șuie, C.T.C., E.M.I.L., Zdob și Zdub, Coma și alții vin în Piața Constituției sâmbătă și duminică. 
 
12. Alt festival e Shine, care îi aduce la Arenele Romane pe Triggerfinger, Coma, Grimus, Toulouse Lautrec, Alternosfera, Vama și alții. Bilete de la 35 la 60 de lei.
 
13. Noaptea lungă a filmelor scurte începe de sâmbătă de la 7 și promite să țină până a doua zi dimineața. Se desfășoară la Romexpo, unde se proiectează simultan pe două ecrane scurtmetraje premiate la Oscar, Berlin, Sundance și Clermont-Ferrand. O să votăm și noi care e cel mai bun film al serii, iar în pauze ne învârtim între ateliere, instalații multimedia și food-court. În seara cu pricina, biletele costă 50 de lei. 
 
14. La Sibiu, Teatrul Become pune în scenă piesa O zi de vară de Slawomir Mrozek, în cadrul proiectului Facilitarea Oportunităților Profesionale Pentru Tineri Artiști, în regia lui Muriel Manea. Două personaje capital opuse ideatic sunt puse într-o situație-limită, iar prin ele se propun spre dezbatere idei filozofice de maximă generalitate.
 
15. În Suceava, între 4 și 11 iulie înepe cea de-a doua ediție a Festivaului Internațional al Școlilor de Teatru, un maraton de spectacole studențești din România și țări precum Moldova, Polonia și Serbia. Accesul la toate spectacolele este gratuit. 

16. În Iași, duminică de la 10:00 la 20:00, e SofistiCAT Bazar. E rost de cotrobăit și luat acasă haine, bijuterii, accesorii home&deco și cărți donate sau create de artiști. Fondurile strânse vor fi direcționate către îngrijirea animalelor fără stăpân din oraș. Se ține la Embargo, pe Sfântu Sava, nr. 10.

17. Pentru iubitorii de jazz, la Timișoara, sub umbrela PLAI Festival, artiști de Grammy vor urca pe scena din piața Operei pentru a treia ediție de JAZZ™
Pin It email