17 (şaptişpe) recomandări de weekend

Redacția | 09 Sep 2016

Arte adolescente la prima ediție SYT, Omar Souleyman la Balkanik Festival, Plai la Timișoara, Noaptea Literaturii, teatru la Constanța și fotografie la Baia Mare. Începe toamna.

FESTIVAL 

1. MUST GO: SYT vine de la Showcase of Young Talent și e prima ediție a unui festival de artă 100% (foarte) tânără, adică chiar SUB20. Mai bine de 60 de artiști bucureșteni între 14 și 19 ani vor fi expuși tot weekendul la Arcub, și ai de unde alege: 2 expoziții - arte plastice & foto, 3 spectacole de teatru, 2 monoloage individuale, proiecții de scurtmetraje și 3 concerte, câte unu pe seară: vineri, Bonel - 15 ani și deja zeu pe hip hop, sâmbătă, băieții de la Pyroblast - care fac thrash metal și duminică, un DJ de pe băncile liceului, care o să bage niște electro/breakbeat/uk garage cât să ne treacă peste weekend. Programul complet

2. Festivalul Plai de la Timișoara nu mai are nevoie de nicio prezentare, e înrădăcinat în oricine a fost la Muzeul Satului Bănățean în perioada asta, de 10 ani încoace. Anul ăsta a fost concert Joss Stone și urmează Fantome și Bob Geldof, dar și, la filme, Sieranevada al lui Cristi Puiu, cât și o selecție de scurtmetraje, printre care Pieptiș, al lui Patrick Brăila. 

3. Te-ai bânțuit de atâtea ori pe Omar Souleyman (Crystalline, doh) că nu o să poți să nu vrei să-ți unduiești șoldurile cu ochii închiși și el pe scena din fața ta weekendul ăsta la a 6-a ediție de Balkanik Festival. Din line-up mai amintim și Antwerp Gypsy Ska Orkestra, Cumbus Cemaat din Istanbul, care revin pe scena mare, Orange Blossom din Franța (transă garantată!) sau Bollywood Masala Orchestra, o Fanfara Ciocârlia din India Ai aici programul și alte detalii, dar cel mai bine te va convinge să nu ratezi asta Ligia, spiritul balcanic din spatele Balkanikului. 

4. New film festival in town: BAFF sau Bucharest Art Film Festival va ține de vineri până duminică, ediția de debut fiind dedicată lui Constantin Brâncuși, who else. Din program: o discuție despre arta publicitară, campaniile și endorserii de cultură cu câțiva dintre cei mai tari publicitari de la noi, una despre patrimoniu un seminar gen Brâncuși pentru începători și mai multe filme de lung și scurt metraj.

Vineri, 9 septembrie
 

5. ...e Noaptea Literaturii Europene la București, adică avem program de lecturi, performance-uri literare și niște filme. Lucrurile se-ntâmplă în centru, foarte aproape unele de altele, ca să nu ai nevoie decât de câțiva pași să sari dintr-una într-alta: la Casa Ion Mincu (OAR), Cărturești Verona, Piua Book Bar și Țăndărică. Pe repede înainte, ne-au făcut cu ochiul performanceul Svetlana Cârstean, Mihai Barabancea și Cătălin Crețu, proiecția Prietenele (Michelangelo Antonioni, 1955), lectura Ruxandrei Maniu din corespondența dintre Ingeborg Bachmann și Paul Celan, o doză de poezie românească contemporană în lectura autorilor (Livia Ștefan, Sorin Gherguţ, Radu Niţescu și Andrei Dosa), Istvan Teglas citind din Don Quijote și Ionuţ Grama din Antonio Muñoz Molina. 

6. Retrospectiva festivalului de film Anonimul este ongoing la Cinema Elvira Popescu. Vineri se dă un calup de scurtmetraje românești și programul tematic Actori în spatele camerei (cine n-ar fi curios să vadă ce fel de filme fac Danny deVito, Chloë Sevigny sau Laetitia Casta?), sâmbătă al doilea calup de scurte românești și 2 lungmetraje de la Festivalul de Film de la Rotterdam: 5 October (r: Martin Kollár) și Radio Dreams (r: Babak Jalali). Duminică mai sunt 3 scurtmetraje românești în afara competiției, iar de la 20:30 încep filmele câștigătoare. Programul complet aici

7. Constanța: La Teatrul de Stat din Constanța se organizează săptămâna asta festivalul Blue Theatre. Dacă ești prin zonă, nu rata azi, de la 18:00, spectacolul Mălăieș în călcăieș al trupei tinere și mișto Frilensăr. Unde mai pui și că e gratis. 

8. UrbanEye, festivalul care vorbește despre oraș prin film, organizează două seri de film documentar în Sibiu, în cadrul evenimentului Arhitectura 6. Azi poți vedea Hey Neighbour!, (19:00, Librăria Habitus), iar sâmbătă, Microtopia, un film care prezintă soluții despre locuirea minimală, mobilă sau flexibilă (19:00, ASTRA Cinema). Intrarea e gratuită. 

9. Interval a pus de o nouă petrecere: o sesiune Boiler Room, care aduce 11 artiști și ne vor face să dansăm 2 zile până la refuz în aer liber, lângă Cetatea Râșnovului. Detalii despre line-up, bilete și how to get there pe pagina event-ului.

10. Pontonul din Parcul Carol a ajuns la a 9-a săptămână de party-uri, așa că nici cei rămași în București nu vor duce lipsă de zbânțuială electro. Vineri pun Sowhat, Luger și Bonbon (intrare 15 lei), iar sâmbătă este rândul Manfredas, Khidja, Chlorys și Georgescu să treacă la pupitrul de DJ (intrare 25 de lei). În plus, colecționarii și pasionați vor găsi sâmbătă, de la 13:00 până la 20:00, un târg de vinyluri care se laudă cu peste 5.000 de discuri.

11. Amatorii de after-uri se bucură deja de redeschiderea clubului Guesthouse. Thomas Franzmann, Praslea și Tulbure vor pune muzică de vineri seară până a doua zi (de fapt, seară). Intrarea pentru ambele zile este 60 de lei.

Sâmbătă, 10 septembrie 

12. Baia Mare: 12 fotografi români și 2 străini vor fi expuși în cadrul Salonului European de Fotografie Baia Mare, eveniment marca Fundației „Baia Mare 2021”. Ai ocazia să vezi le vezi expozițiile lui Petruț Călinescu, Cristian Crisbășan, Dan Ioan Dinescu, Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Mihai Grigorescu, Tony Melvin, Ioana Moldovan, Olah Laszlo Tibor, Alexandru Paul, George Popescu, Hajdu Tamas, Oleg Tishkovets și Remus Țiplea. Vernisaj: de la ora 17:00, la Cinema Minerul. 

13. De la ora 20, se redeschide stagiunea de teatru la Centrul Cultural Nicolae Bălcescu (vizavi de Fabrica/B52), lucru care nu poate decât să ne bucure. Mai ales că începe cu Aglaja, adaptare după cele două romane autobiografice despre viața la circ De ce fierbe copilul în mămăligă și Raftul cu ultimele suflări ale autoarei Aglaja Veteranyi. Alina Petrică s-a ocupat de dramatizare și o regăsim și în rolul principal, iar Ștefan Lupu semnează conceptul și coregrafia. Intrarea este liberă. 

14. feeder insider booklet #02 își face lansarea cu o expoziție pop-up la noul Lente (Dionisie Lupu 78, lipit de Piua). De la ora 19 până la 02, vedem lucrări de Sadoo, Irlo, Pisică Pătrată și Kitra și ne bâțâim pe DJ set Alcalina și aruncăm ocheade după visuals de VJ VLC. 

15. Matteo Islandezul este chitaristul & vocalistul ăla supertare pe care îl vedeți cântând împreună cu Ion din Dorobanți și Cosima Opartan, în cadrul Raze de Soare. Sâmbătă asta, Matteo (care și-a lansat și primul EP solo) vine la Macaz, unde va pune un set de manele și trap, începând cu 22:00.

Duminică, 11 septembrie

16. În luna august, de Sf. Maria, Virginia Lupu și Paul Dunca au vizitat Spitalul de Psihiatrie Voila, unde au celebrat onomastica împreună cu sărbătoriții. Azi are loc a doua ediție a performance-ului lor Birthday Room, care îl are ca invitat pe același Matteo Islandezu, care va oferi un concert live în cadrul expoziției Normalitate, ce cuvânt brutal! de la MNAC, între orele 16:00 și 17:00. 

17. De la ora 19:00, la Macaz se joacă spectacolul Domiciliu Instabil - O istorie subiectivă a locuirii, o investigare a felului în care s-au transformat procesele de locuire, din perspectiva rezidenților căminului Moses Rosen. Intrarea este liberă, dar se face exclusiv prin rezervare aici.

***
Recomandările de weekend sunt ilustrate de câte o fotografie a unui fotograf SUB25.
Fotografia de azi îi aparține Lidiei Ilici, care are 18 ani și a fost selectată în expoziția SYT Photo de la prima ediție a SYT.

Pin It email