18 (optişpe) recomandări de weekend

Cum ne dăm seama că a venit vara: curg festivalurile și stăm mai mult pe-afară, cu ochii în stele sau înfipți într-o bere, la terasă.

1. A început de joi Relief, laborator de teatru tânăr. Asta înseamnă că pe scena Teatrului Excelsior vor urca 90 de liceeni de prin toată țara pentru o serie de spectacole #teenmade. În același timp, adolescenții vor lucra cu 6 regizori și 6 coregrafi la câte-o secvență din Shakespeare. Detalii și program, plus un interviu cu regizorii-mentori.
 
2. Weekendul ăsta e cu chef de uitat la stele, soare și planete, la Astro Fest, la Biblioteca Națională. Pe lângă uitatul prin telescop, se pregătesc expoziții, dezbateri, un atelier de astro fotografie, un concert Silent Strike și Dan Basu, o întâlnire cu astronauți, toate cu intrare liberă. Detalii.
 
3. Fetele preiau controlul pentru tot weekendul la Manasia (Stelea Spătarul 13). Se ocupă de muzică și dans bun Sora Treișpe, Mitici și Samsa, câte unul în fiecare zi. Intrare, ca de obicei, liberă.
 
4. Se redeschide Terasa Monteoru (Calea Victoriei 115), iar Danaga (tipul cu am naripi) pune live tot weekendul. Contribuie și Morden și Whomadethis, cu vizualul. Liber la intrare.
 
5. La Grădina Sticlarilor (Vasile Lascăr 36), avem festivalul dedicat cânepii industriale, Mâneca de Cânepă. Pe lânga atelierele de folosire creativă a plantelor, se pune și de un jam session cu Cats on the Roof și Space Needle. Intrarea costă 5 lei. 

6. La Verde Stop începe astăzi Burger Fest și o ține delicios tot weekendul. Cei mai buni burgeri (cam 50 de sortimente), oferiți de restaurante, van-uri, truck-uri și containere din întreaga țară, te așteaptă pe Barbu Văcărescu 160-164 până duminică. Biletul pe o zi e 15 lei, abonamentul e 39. 
 
VINERI

7. Gadjo Dildo se joacă de la 19:30 la Teatru Luni de la Green Hours (Calea Victoriei 120). Un spectacol despre femeile rome și stereotipurile pe care le punem în cârca lor, cu Elena Duminică, Mihaela Drăgan, Zita Moldovan, Paul Dunca. De muzică s-a ocupat Ion din Dorobanţi, iar de costume, Diana Bobina. Biletele sunt 30 de lei și se rezervă la teatru@greenhours.ro.

8. Asociatia Artburg aduce One World Romania la Braşov, cu proiecții gratuite de film documentar în Reduta și Hot Cafe. În seara asta, puteți vedea Lampedusa în iarnă, despre emigranții africani care încearcă să ajungă în Europa, și Bântuiți, un film-ciocan despre războiul din Siria și cum se mai raportează oamenii de acolo la noțiunea de acasă. 

9. John Dot S vernisează expoziția Compounds, începând cu ora 18:00, la Urban Collectors (str. 11 Iunie, bloc nr. 35, etaj 1, ap. 3, interfon 103). Pe lângă stencils, artistul va face și demonstrație de live painting, alături de Robert Obert. Proiectul artistic îi îndeamnă pe oameni să fie mai prezenți în viețile lor și mai atenți la ce se petrece în jur și la impactul acțiunilor lor asupra mediului și a viitorului în general. 

10. Dacă ești prin Arad, nu rata ultimele zile ale Festivalului de Teatru Nou, ca să te pui la curent cu ce se mai joacă pe scenele mici și mișto din România. Seara de vineri se încheie cu un concert Trei Parale în Boeme Cafe. 
 
11. Al cincilea Nightshift de la Guesthouse (Popa Nan 82) îi aduce din Germania pe Zenker Brothers. Intrarea e 20 de lei până în miezul nopții și 30, după. 
 
SÂMBĂTĂ
 
12. Sole & Shape, cel mai important eveniment al pasionaților de de sneakers și streetwear din România, revine weekendul ăsta cu puzderie de branduri și proiecte de care merită să afli. Te așteaptă și DJ-ială, două expoziţii, competiţie de ping pong și un raffle. Pe 14 și 15 mai, la Food Hood, pe Șelari, între 13:00 și 20:00. Intrare liberă. 

13. La Point (General Eremia Grigorescu 10) se joacă NSFW, un spectacol după un text de Lucy Kirkwood (tipa care a scris Skins), regizat de Horia Suru, cu Emilian Oprea, Gabriel Răuță, Ana-Maria Moldovan, Alexandru Potocean și Rareș Andrici și scenografie semnată de Sonia Constantinescu și Anca Miron. Spectacolul e o satiră despre jocurile de putere din lumea media, despre sex sells, exhibiționism, internet, șomeri cu mastere și compromisuri. Biletele sunt 50 de lei.

14. Am iubit, am purtat, am pierdut, o adaptare după Love, loss and what I wore de Nora și Delia Ephron, în regia lui Emil Hoștină, se joacă la ARCUB (Lipscani 84-90), sâmbătă de la 20:00. Cu Elvira Deatcu, Laura Creț, Anca Androne, Iulia Lumânare și Ioana Abur, care arată tot ce-i nașpa și mișto în a fi femeie. Bilete la 25 sau 35 de lei, în funcție de categorie. 

15. În Mănăștur, La Terenuri, se dezlănțuie azi prima ediție a Festivalului În Natură. Timp de două zile, vor fi picnicuri, ateliere, spații de boardgames și de hamace, treasure hunt și alte jocuri la care poți să te dai mare cu copilul din tine. 

16. Gazeta de Artă Politică lansează numărul 14 la Macaz (Moșilor 106) și e rost și de party. Muzica o pune Dar Adal, iar contribuția de 10 lei va fi folosită pentru documentarea unor ediții tematice pe subiectul locuirii, în context autohton și internațional. De pe la 22:00 până dimineața.
 
DUMINICĂ
 
17. De la 19:00, la Macaz se joacă Voi n-ați văzut nimic!, spectacolul care spune povestea parcagiului din Centrul Vechi ucis în bătaie de poliție. Intrarea se face pe bază de rezervare la macazcoop@gmail.com sau 0728072362 și costă 20 de lei. Elevii și studenții au reducere de 50%.
 
18. La 19, la ODD (Șelari 13), ne pregătim de vară cu vizionarea seriei Ștrăndooț (parte din proiectul P'afară al lui Mihnea Mihalache-Fiastru) și Beirut, un short despre marginalizații din societatea libaneză. Intrare liberă. 
Pin It email