22 (douăşdouă) de recomandări de weekend

Redacția | 20 Mai 2016

Weekendul ne pregătește o droaie de festivaluri și alte evenimente, cât să plutească în aer un iz de vacanță.

1. Black Sea Arts Festival face valuri, valuri de evenimente mișto până pe 25 mai. La ARCUB ai de vizitat weekendul ăsta trei expoziții, printre care New Normal, a fotografilor Can Dagarslani (Turcia) și Lena Pogrebnaya (Ucraina). La Cinemateca Eforie, focusul e azi pe România, sâmbătă, pe Ucraina, iar duminică, pe Rusia – nu rata nebunia de documentar Casa mea, despre o femeie din Kiev care se încăpățânează să nu renunțe la ferma ei înconjurată de blocuri, (sâmbătă, 16:55), nici Mântuire, cel mai recent film al lui Ivan Vyrypaev (duminică, 19:25). La Cinema Union, vinerea e dedicată Bulgariei, sâmbăta, Georgiei, iar duminica, Armeniei. 

2. În Piața Amzei se deschide Romanian Design Week, cu program zilnic între 10:00 și 22:00, până pe 5 iunie. Expun peste 150 de designeri și arhitecți. Vineri e de mers la vernisajul expoziţiei de dezvoltare urbană și/sau la instalația interactivă cu bijuterii de autor, sâmbătă e cu modă, afișe de film și spectacole, duminică, ceva conferințe. Pe larg despre fiecare

3. A început Super, festivalul de filme făcute de adolescenți. Ne pregătim de un weekend cu proiecții, concerte, ateliere, masterclass-uri și expoziții, toate făcute ca să încurajeze adolescenții să facă artă. Detalii și program.
 
4. S-a deschis expoziția Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră, la Muzeul Național de Artă (Calea Victoriei 49-53). Pe lângă opera lui Brâncuși, mai vedem și lucrări ale unor artiști contemporani:  Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nancă, Manuel Pelmuș, Dan Perjovschi și Alexandra Pirici. Expoziția rămâne deschisă până pe 17 iulie. 
 
5. Avem ocazie numai bună de ieșit din oraș, Festivalul JEMF din Jimbolia. Se bagă 3 zile de techno, house, electro și rap, undeva în natură, la adăpostul pădurii. Abonamentul e 120 de lei, dar poți să-ți iei și day ticket, cu preț între 49 și 69 de lei. Detalii

VINERI

6. La un an de la premiera de la TIFF, intră în săli Goodnight Mommy (Ich sech, Ich sech), distribuit de Transilvania Film, unul dintre cele mai disturbing filme pe care le-ați putut vedea la cinema în ultima vreme. Doi frați gemeni de 10 ani se întorc la casa lor de pe marginea unui lac, după ce mama lor a făcut o operație estetică. Comportamentul ei s-a schimbat destul de drastic, așa că cei doi încep să creadă că sub bandajele care-i acoperă fața se află de fapt altcineva, și să se poarte ca atare. 

7. Bacalaureat, ultimul film al lui Cristian Mungiu, a avut aseară premiera oficială concomitent atât la Cannes cât și în București, la Sala Palatului. Începând de astăzi îl puteți vedea și în cinematografe și ați face bine să nu îl ratați. Interviu cu Maria Drăguș, protagnista sub25 a filmului. 

8. Cea de-a șasea ediție a Photo Romania Festival aduce cu ea workshopuri, conferințe, expoziții, prezentări de echipamente, concerte și alte evenimente dedicate artei fotografice. La Casa Photo Romania (Emil Racoviță 37) din Cluj Napoca, se vernisează, de la 18:30, expoziții din cadrul festivalului. Treci și pe la Casinoul din Parcul Central pentru Iosif Berman: Omul cu o mie de ochi, o expoziție care atrage atenția asupra unor aspecte mai puțin cunoscute publicului din creația celui mai important fotograf român de reportaj din perioada interbelică.

9. La Cărturești Carusel (Lipscani 55), de la ora 19:00, Vă rugăm nu vă așezați. Adică? Adică expo de design românesc de scaune cu sau fără spetează, jilțuri, taburete, tronuri și alte obiecte de șezut pe ele. 

10. Vizavi, la Arcub, poți merge, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei de fotografie POVEŞTI VIZUALE. BUCUREŞTIUL IN-VIZIBIL. Expoziția este rezultatul atelierului de fotografie pentru adolescenți organizat în timpul săptămânii Școala Altfel de directorul de imagine și fotograful Zomir Dimovici.

11. Al șaselea Nightshift la Guesthouse (Popa Nan 82) înseamnă party cu Call Super (UK), Central (DK), Romansoff, Captain Midnight și Tiptoe. Bilete la 20 de lei până în miezul nopții și 30, după.
 
12. În Control, Maschine îl aduce pe DVS1, faimos rezident al Berghain din Berlin. Biletele costă 20 de lei. 
 
SÂMBĂTĂ

13. La Share Cafe (Olari 8) e Târgul Economiei Sociale, adică o adunare a antreprenorilor sociali, care prin afacerile pe care le-au pus pe picioare, ajută comunități defavorizate. Se fac dezbateri, discuții și un atelier de economie socială, cu intrare liberă și program 11:00 - 18:00.

14. În Herăstrău are loc ONG Fest, cel mai mare eveniment dedicat ONG-urilor din România. Se adună peste 150 de non-profit-uri din toată țara ca să arate ce și cui fac bine. Bun de băgat un ochi dacă vrei să te implici și nu știi unde sau pur și simplu ca să vezi câți oameni lucrează spre binele altora. Aleile care pornesc de la intrarea Charles de Gaulle vor fi pline de corturi, programul tău poate fi plin de dezbateri, întâlniri și activități. Sâmbătă de la 21:00, e concert Les Elephants Bizarres. Programul evenimentului.

15. Se întâmplă ceva magie la Școala Centrală (Icoanei 3-5), o noapte albă cu proiecții de filme, expoziții, muzică și dans, cum bănuim că făceau și elevele în anii de glorie ai Pensionatului Domnesc de Fete. Program powered by ARCEN. Asta face parte din programul de Noaptea Muzeelor, care da, e chiar sâmbăta asta. Pentru detalii și pe unde să mergi, scroll cu încredere pe pagina de Facebook
 
16. O nebuneală de DnB la Fabrica cu Gojira și Planet H, Dj Snow, Grid, The Flo, Lady Raizah, Scumbags și Dropbass. Party cu mulți decibeli, intrare de 15 lei și un shot inclus.
 
17. De la 19:00, la Centrul Educațional de Teatru (Lânăriei 93-95), se joacă Ea e băiat bun, un spectacol regizat de Eugen Jebeleanu, inspirat de documentarul Rodica e băiat bun, care spune povestea unei femei transgender dintr-un sătuc din Maramureș. Florin Caracala joacă atât de bine încât la sfârșitul spectacolului o să rămâi năuc pe scaun, fără să știi ce te-a lovit. 

18. La Excelsior, de la 19:00, sala Studio, are loc spectacolul Interzis sub 18 ani scris de Mihaela Michailov, regizat de Lenuș Moraru împreună cu Gelu Rîșca, pe scenografie și cu background muzical de la The Kryptonite Sparks. Un spectacol concis, fără prea multă poezie, din care aflăm că până la urmă, singurul lucru cu adevărat interzis sub 18 ani este ignoranţa.

19. La Cluj, începe Caolin – Festivalul Ceramicii Contemporane, care prezintă lucrările a 20 de artiști români, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Palatul Reduta). Intrarea este liberă. 

20. Jozef van Wissem, olandezul premiat la Cannes pentru coloana sonoră a Only Lovers Left Alive, și-a lansat în martie albumul When Shall This Bright Day Begin. Ocazie cu care se întoarce în România și are concert la Timișoara, în Club DAOS, de la 21:00. Duminică, se mută în The Shelter din Cluj. 

21. Tot sâmbătă are loc și PLAY. Festivalul de spectacole contemporane în proiecţie, inspirație numai bună dacă te tentează un master în studiul imaginii. Dacă vrei să vezi ce au făcut în stagiile de practică studenții masteratului Societate, multimedia, spectacol, organizat de Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) sub îndrumarea dnei Cristina Modreanu. Noutatea anul acesta la PLAY#4 este proiectul Arhiva Remix. Revitalizarea arhivelor teatrale, care îşi propune o reinterpretare critică, prin filtru contemporan, a arhivelor teatrale. De la 19, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie (str. Sf. Vineri, nr. 11)

DUMINICĂ

22. La ora 14:00, la intersecția Kiseleff cu Mincu, e un happening cu mesaj de la comunitatea LGBT. Adu o pereche de pantofi și așaz-o pe asfalt, lângă celelalte, ca să arătăm că există mulți oameni care se tem să-și asume apartenența la această comunitate și preferă să rămână invizibili. La sfârșit, poți să îți recuperezi încălțările sau să le oferi spre donație.
Pin It email