Full-time la Romanian Design Week

Redacția | 19 Mai 2016

Romanian Design Week, cel mai important eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative din România, ne ține ocupați prin București în perioada 20 mai-5 iunie.

Ediția din 2016 a RDW va cuprinde o expoziție centrală cu lucrările a 150 de designeri și arhitecți români, dar și peste 50 de evenimente conexe: conferinţe, expoziții, proiecţii, ateliere, lansări de produse sau petreceri. Câteva propuneri, ca să-ți fie mai ușor cu orientarea și cu domolit fomo-ul. 

VINERI - 20.05

Marea deschidere are loc în Piața Amzei, de la 19:00. Ca în fiecare an, expoziția centrală va aduce proiecte proaspete din domeniile: Arhitectură, Urbanism, Design de obiect, Design Hibrid, Design grafic şi ilustraţie, Design Vestimentar şi Design de produs. În aceeași seară și în același loc, va avea loc și vernisajul expoziției A Turn for the Better, care vine cu cinci propuneri de dezvoltare urbană create de arhitecţi, urbanişti şi activişti din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, țările invitate ale RDW 2016.

Tot la Piața Amzei, Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană prezintă Project: Found.Lost.Found, o instalație interactivă de bijuterii de autor semnate de designerii Andreia Popescu, Adelina Petcan, Ioana Ardelean și Otilia Mihalcea, alături de proiecții multimedia semnate de Black Horse Mansion. Expoziția este o reinterpretare actuală a formelor încărcate simbolic ale tezaurului dacic și a fost premiată la International Fashion Showcase – Fashion Utopias, în cadrul London Fashion Week 2016.

SÂMBĂTĂ - 21.05

Diploma Selected // Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151) // vernisaj de la 18:00

O expoziție capsulă care aduce în prim-plan dialogul artistic între 12 profesioniști din industriile creative și 12 proaspeți absolvenți ai facultăților vocaționale. Categoriile de anul acesta sunt: arhitectură, arhitectură de interior, arta textilă, ceramică, design de obiect, design vestimentar, film, grafică, pictură, sculptură, urbanism, peisagistică. Expoziția poate fi vizitată până pe 29 mai.

O fereastră către arta grafică spaniolă: afișe de film din anii ‘50, ‘60 şi ‘70 // Ambasada Spaniei la București (General Eremia Grigorescu 10) // vernisaj de la 18:00 

Doamne în așteptare - a solo show by Carmen Secăreanu // ARCUB // vernisaj de la 18:00

Conceptul este inspirat de poemul lui Geoffrey Chaucer Legenda bunei femei și de poveștile nepovestite a șapte femei menționate ca fiind „Doamne în așteptare”. Este vorba despre intimitate și legături între trup (social) și artă și cum sunt ele regăsite atât în spațiul public, cât și înăuntrul unui muzeu.

Evoluția meștesugului rom și a meșteșugarilor: de la arhaic la contemporan // Meșteshukar ButiQ (Edgar Quinet 7) // vernisaj de la 18:00 

Meșteshukar ButiQ este o rețea de întreprinderi de economie socială care a revalorizat meșteșugul rom, reunind tehnici vechi cu designul contemporan în colecții de lifestyle. Expoziția este dedicată evoluției și măiestriei meșteșugarilor romi, care au conceptualizat produse prin mentoratul designerilor internaționali.

DUMINICĂ - 22.05

„Hedonismul Artei Efemere” - Expoziție de artă comestibilă // Maison V (Dobrota 16) // 21 mai – 5 iunie // L-V: de la 10:00 la 20:00 / S-D: de la 12:00 la 20:00

A Turn for the Better // Institute, the café (Stirbei Voda 104-106) // de la 12.00

Conferința va aborda subiecte legate de planificare și dezvoltare urbană, și va fi susținută de reprezentații celor cinci studiouri de arhitectură și proiecte implicate în expoziția nordică din cadrul Romanian Design Week: Dissing +Weitling architects (Danemarca), Uusi Kaupunki Collective și Studio Puisto (Finlanda), Krads Architects (Islanda), By-Bi, urban beekeepers (Norvegia) și municipalitatea din Helsingborg (Suedia).

Routes to Market // Institute, the café (Stirbei Voda 104-106) // de la 14.00

O conferință despre abordări în design, care va pune accentul pe instumentele necesare dezvoltării unui brand, dar și pe metode de producție și distribuție în această industrie și pe posibilitățile de poziționare pe piața de design. Cu: Kathrine Lønstad; Cosmin Cioroiu - NOIDOI Design Studio, Mihai Gurei - Director de creație și fondator Intro, Ștefan Barutcieff - Director de creație la Pilotfish, Dragoș Motică- fondator și designer Ubikubi.

LUNI - 23.05

Time Delusion // KUBE Musette (Calea Victoriei 114) // vernisaj de la 19:00

Lucrările Adelinei Ivan explorează întrepătrunderea timpului cu spațiul și memoria, prin deconstrucția și transpunerea lor în fibre textile și obiecte tridimensionale.

MARȚI - 24.05

Mapping the Change // Institute, the café // de la 11.00

O conferință realizată în parteneriat cu Gala Societății Civile. Coordonatorii proiectului Mapping the city vor vorbi despre evoluția designului social, prezentând studii de caz și exemple de proiecte care au reușit să folosească creativitatea și instrumentele specifice designului în scopul dezvoltării urbane și sociale.

În a doua parte a conferinței, un panel format din specialiși în dezvoltare urbană și comunitară și conservarea patrimoniului prin design contemporan vor dezbate despre rolul creativității și al designului în contextul dezvoltării urbane, sociale și comunitare și vor prezenta proiectele pe care le coordonează. Printre vorbitori se numără: Cristi Borcan - Studio Basar, Vera Marin – Asociația pentru Tranziție Urbană, coordonatorul proiectului Urboteca, Anamaria Vrabie și Irina Paraschivoiu de la URBAN INC, Andrei Georgescu- Mesteshukar Butiq.

MIERCURI - 25.05

Romanian Design Week Classics // Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) // vernisaj de la 18.00

Expoziţia reunește proiecte create de Dragoș Motica, Atelier Mass, Paul Dersidan și Ioana Ciolacu pentru cele patru ediții RDW și documentează dezvoltarea tehnicilor și stilului lor de-a lungul anilor. 

Fashion’s Night Out Party *Irina Marinescu // The Urbanist (Căldărari 3) // de la 19:00

Irina Marinescu va fi gazda primei petreceri Fashion’s Night Out - o serie de petreceri realizate de BURN și The Urbanist. Petrecerea Belvedere va gravita în jurul ultimei colecții semnate de Irina, o colecție care vorbește despre libertatate. Featuring: elemente din procesul creativ din spatele colecției, o linie melodică asortată la vacanță și invitați speciali ai designerului.

JOI - 26.05

Noaptea Agențiilor de Publicitate
// Sediile agențiilor participante // de la 20.00

Circuitul include: Business Results by Smart Ideas, ERKA Synergy Communication, FCB Bucharest, Media
Events, Minio Studio, Mullen Lowe, Nuevo, pastel, SCG-Smart Corporation Group, The Group.

Ubikubi Back to Nature // Ubikubi (Dionisie Lupu 46) // 18:00 - 23:00

Ubikubi invită pasionații de design la o petrecere cool în grădina Casei Universitarilor, unde compania își va lansa noua colecție de mobilier, corpuri de iluminat și accesorii pentru casă.

VINERI - 27.05

Bikes vs. Cars // Cinema Europa // 18:00 - 21:00

Proiecția filmului regizat de suedezul Fredrik Gertten va fi urmată de o dezbatere despre bicicletă ca instrument de schimbare a mediului urban, urbanistică, infrastructură și dezvoltare sustenabilă.

DUMINICĂ - 29.05

Conferința The Designer’s New Skin // Institute, the café // de la 12.00

Max Fraser, jurnalist, consultant, curator și editor al London Design Guide, alături de Lucas Verweij, jurnalist Dezeen.com și Mihai Gurei, Director de creație și Fondator Intro, vor explora limitele designului într-o conferință-spectacol despre puterea și limitările creativității. Discuția va gravita în jurul evoluției designerului-antreprenor și a creativilor multi-talentați, care activează în mai multe domenii, dar și pe importanța meșteșugurilor și a aptitudinilor individuale ale specialiștilor.

MARȚI - 31.05

Conferința Why Is Design So Popular? // Institute, the café // de la 13.30

Lucas Verweij de la Dezeen va prezenta provocările și declinările designului, cu accent pe conceptul de „gândire specifică designului” și pe expertizele necesare în această industrie, dar și pe dezvoltarea acestui domeniu, care se bucură de o popularitate extraordinară în ultimii ani.

Lea Rasovszky & Alexandru Petre art-fashion experiment @ZOOT.ro
// ZOOT Cișmigiu (Elisabeta 40) // de la 19:00

Cabina de Fericire ZOOT Cișmigiu va deveni un spațiu experimental, la granița dintre modă și artă, printr-o instalație creată de artiștii Lea Rasovszky și Alexandru Petre. Pe 31 mai, te așteaptă un performance artistic realizat pe un suport absolut neașteptat.

MIERCURI - 1.06

Conferința How Game Design Is Changing Your Life // Institute, the café // de la 19.00

Amber Studio organizează conferința susținută de Gabriel Stancu, Head of Studio, și Francisc Apostu, Senior Designer. Speakerii vor vorbi despre modul în care jocurile video își pun zi de zi amprenta asupra vieții noastre.

JOI - 2.06

Noaptea Studiourilor de Arhitectură // Sediile studiourilor participante // de la 20.00

Evenimentul va deschide porțile ADNBA, Casa FTB OAR, City Project, Laboratorul de Arhitectură, Manasc Isaac, Prodid, Republic of Architects, RIZI/ZEST Collective/LTFB Studio, Skaarchitects/Tactic/Kub Planning/Amprenta Studio, Square One, Stardust &  Nod Makerspace, Studio Insign, SYAA/PZP/ARXTUDIO/CENTERPOINT, TEGMARK & NEAT & UNULAUNU, Twins Studio, Wigwam, Wolfhouse Productions@La firul ierbii.

Pizza Party Gallery // Animaletto Pizza Bar (IC Visarion 10) // de la 20:00

Animaletto Pizza Bar își deschide porțile la Romanian Design Week. Pentru o noapte, Animaletto devine galerie de artă contemporană și găzduiește o serie de artiști ca Ghica Popa, Dablef, Kitra, Andreea Macri, Daniel Rosu, Gutman de la Galeria Pilat și Bon Bijou, un brand românesc de bijuterie.

Much more pe harta RDW
Pin It email