6 tipe care fac muzică aşa cum au chef

Mirela Petre | 13 Iul 2016

Sunt multiculturale, generația internet kids, și își fac singure muzica așa cum le place lor, de la rap la R&B și trip hop.

Sevdaliza

Înainte să facă muzică, iranianca crescută în Olanda a fost jucătoare profesionistă de baschet (inclusiv în echipa naţională a Olandei). A mai încercat și comunicarea, cu un master și un job, dar și-a dat seama repede că nu asta vrea să facă-n viață. Cu muzica e autodidactă - n-a învățat-o nimeni nici teoria, nici practica. S-a închis în studio unde a testat și a repetat până a învățat, apoi a tot furat de la alții. Trip hop-ul ei cu tot felul de influențe, de la retro-electro la R&B industrial îi vine mai întâi pe feeling, ca să fie mai apoi lucrat până la forma potrivită. De-aia îl și simți autentic. Până acum a scos două EP-uri și The Formula, anul ăsta, un EP-scurtmetraj în colaborare cu regizorul Emmanuel Adjei. 

ABRA

DarkWaveDuchess, cum își mai zice ea, e o tipă născută în New York, crescută în Londra și mutată înapoi în State, într-o suburbie. S-a apucat de muzică pentru că la 8 ani când s-a întors din Londra se simțea ca un misfit când copiii făceau mișto de ea - că are pielea neagră și vorbește cu accent britanic, două lucruri ireconciliabile, pentru mintea lor. Așa că s-a închis în casă și-a început să învețe să cânte la chitară, să scrie romane SF și să stea pe net, în special pe chat room-uri dubioase, toată ziua. Father, rapper-producător care are Awful Records, a descoperit-o în 2014 pe Youtube, unde își urca cover-urile la tot felul de piese. I-a făcut un remix la piesa Needsumbody și-a luat-o, practic, în gașca lor de rapperi de la Awful. A rămas multă vreme singura tipă din gașcă, ea cu R&B-ul cu influențe pop, ei cu rap-ul. În 2015 a lansat un EP, Blq Velvet, și un album, Rose. Luna asta mai vine un EP, Princess

Chynna

Chynna Rogers e o tipă de 20 de ani din Philadelphia, model și rapper. De modelling s-a apucat la 14 ani, când au luat-o cei de la Ford Models unde e și acum. Cu DKNY are cele mai multe job-uri, și pe campanii de advertising, și pe runway. De muzică s-a apucat de la 15, când A$AP Yams a găsit-o pe Twitter. I-a propus inițial să le fie intern la A$AP Mob, dar s-au împrietenit, i-a descoperit talentul și-a preferat s-o încurajeze să se apuce serios de muzică - să-și scrie propriile versuri, să-și producă muzica. Practic, Yams i-a fost mentor. Fanii i-au zis First Lady of A$AP Mob pentru că e singura gagică din gașcă, despre care spune că funcționează, pentru ea, ca o familie și un support system în industria dominată de masculi. A scos o serie de single-uri și lucrează la albumul de debut. A făcut școala militară, că voia să se facă pilot, dar s-a lăsat când i-au impus să se îngrașe, după ce la modelling îi ceruseră să mai slăbească. Așa că și-a băgat picioarele și face muzică așa cum vrea ea. Deocamdată și-o arde obscur-underground (nu o căuta pe Facebook, nu are pagină). 

Layla Hendryx

E din Somalia, dar a crescut în Ottawa, Canada. S-a apucat de muzică la 12 ani, când scria în tot felul de carnețele versuri pentru ceea ce urma să fie piesele ei. Prin liceu, și-a făcut o formație cu câțiva colegi - ADX-1995 își ziceau -, dar s-au despărțit când și-a dat seama că ea lua foarte în serios muzica lor, pe când ceilalți o făceau doar ca un hobby. L-a cunoscut apoi pe Robin Banks, rapper și producător, care i-a devenit mentor și i-a arătat treaba cu studioul. Inițial, nici maică-sa și nici comunitatea somaleză din oraș nu îi înțelegeau pasiunea pentru muzică și nu erau de acord să o vadă cum se expune publicului care ar fi putut să îi toace vulnerabilitățile. Trei EP-uri mai târziu - X-Files (2014), Channel 6 (2015) și Out of Time (2016) - ea își vede de muzica ei în continuare, căutându-și stilul care să o definească cel mai bine și consolidându-și zona de confort, undeva între rap și R&B. 

Ms Banks

Thyra, după numele ei real, e nascută și crescută în sudul Londrei, cu origini în Nigeria și Uganda. Din cei 22 de ani pe care-i are acum, face muzică de 10. A început să repuiască prima dată la 12 ani, cu unchi-său, care-i punea muzica pe casetofon. De scris versuri s-a apucat la 15, ca să treacă mai ușor prin adolescență și rahaturile care veneau la pachet pentru ea, fata de cartier. La 18 ani s-a apucat de înregistrat în studio, încurajată de prietenii ei, printre care și oameni de radio. A debutat în 2014 cu un mixtape, Once Upon a Grind, după care a mai scos un EP, New Chapter, în 2016, a colaborat cu Tinie Tempah și, deocamdată, și-o arde independent, fără label. Cel mai mult îi place să bage freestyle, de-aia e și plin Youtube-ul de live-uri cu flow-ul ei la liberă inspirație de moment. Felia ei e incisivitatea cu care dă versul, fără să fie exagerat de agresivă. 

Tommy Genesis

Tommy e colegă de label la Awful Records cu ABRA, motiv pentru care au făcut împreună și-o piesă (Hair Like Water) și un EP (Daughters). E născută și crescută în Vancouver, Canada, dintr-un tată indian și o mamă scandinavă. Maică-sa a învățat-o pian când era mică, de care s-a lăsat când devenise prea punk pentru așa ceva. A făcut multă vreme artă - la început, desena portrete BDSM hiperrealiste, apoi a intrat la facultate pe pictură, dar a trecut pe sculptură și pe film, a lucrat ceva vreme în galerii din artă din Vancouver, a făcut performance art în care mai mult repuia decât citea poezii, dar a studiat și gender politics. Nu prea a fost conectată la scena de muzică locală; făcea muzică izolată, la ea acasă, și-o punea pe internet, a doua ei casă. Father, tipul de la Awful Records, a dat de ea acolo, pe net, și-a stalkerit-o multă vreme, până a convins-o să vină la label, unde se au ca familia. După Vamp, piesa pe care au colaborat, și-a lansat albumul de debut, World Vision, în 2015. Își definește fetish rap-ul pe care-l face drept senzația aia când tragi cu ochiul la vecini, prin perdele, și vezi ceva ce, teoretic, nu ai voie să vezi. Lucrează deja la al doilea album, dar mai lansează câte-un single, până e gata.
Pin It email