Cabinet portret: Androgin este atunci când...

Ioana Pelehatăi | 03 Mar 2015

Câteva întrebări esențiale: ce înseamnă feminin/masculin? Unde începe și unde se termină androginitatea, de la taica Platon înspre heteronormativitate încoace? Apoi, de unde ni se trage obiceiul de a realiza și consuma portrete?

Colectiva Vagenta a început de la întrebările astea, a conceput un eveniment și a lansat un call for ongoing action, pe durata a două zile. Au fost alese într-un weekend în care se vinde și se cumpără iubire după rețetar, la pachet. Iar la ultima întrebare, răspunsul a venit natural la fața locului: „Ce tare, mă fac și cu o poză nouă de profil pe facebook”.

Portretul a fost și rămâne un simbol de statut social. Cu primele întrebări, însă, situația e mai complicată. Dar odată ajuns(ă) la locului faptei, la ODD, o încăpere altminteri neutră de pe lângă Victoriei, Ioana Covali/Mihaela Cherciu îți șterg de pe față trăsăturile cu atât fond de ten cât poți să duci. Îți rămâne din chip o mască, de pe care se văd mai întâi sprâncenele, apoi o pereche de ochi, și abia apoi atât nas, pomeți, gură și bărbie cât ai din dotare. Ioana Enescu, în spatele camerei, creează trei setup-uri, cu ajutorul costumelor via Dianei Bobină. Și ies portrete gender-neutral, în care nu te recunoști nici bărbat, nici femeie, ci ceva nenumit, undeva între. Androgin, în definiția cuvântului de azi, de aici și de acum. Come as you are, cum spune call for action-ul proiectului. Ce rămâne?

***
CABINET PORTRET |eveniment parte din Luna Istoriei LGBT|

make-up: Ioana Covali // Make-up Artist & Mihaela Cherciu | Make-up Artist(cu sprijinul Avon)
costum: Diana Bobină
foto: Ioana Enescu
documentare: Black Horse Mansion

*Video de making of*

Pin It email