Chestionar Bucureşti: Andreea Vasile

Andreea Vasile | 28 Mai 2018

Andreea Vasile e actriță și stă în București de 17 ani, adică de o jumătate de viață. Zilele astea o poți vedea pe marile ecrane în „Charleston”, care e în competiție la TIFF și intră în cinemauri pe 8 iunie.

O stradă preferată

Nu am o stradă preferată, dar știu că dacă închid ochii și îmi imaginez cum arată strada preferată, ar fi după cum urmează: Ar fi o stradă foarte îngustă, o stradă pe care să nu poți intra cu mașina, ar avea 2 cireși mari, o magnolie inflorită, 2 lilieci puși de-o parte și de alta a străzii (cu nuanțe de albastru violet și alb) și neapărat 2 lămâi mari puși la un capăt și la celălalt al străzii. Și ar fi sfârșit de aprilie și început de mai.

Povestește-ne unde ai prins un răsărit mișto în București

La UNATC. Eram după o repetiție care începuse la 11 noaptea și care s-a terminat odată cu răsăritul.

O primă dată în București

Bunicul meu m-a adus pentru prima dată în București. Aveam 4-5 ani și îmi amintesc că am venit cu trenul și toată ziua m-a plimbat cu metroul și cu tramvaiul. Și am văzut Bucureștiul așa cum n-o să-l mai văd niciodată, prin ochii bunicului, cu entuziasmul copilului care nu văzuse niciodată ceva mai mare și mai impozant. Ne opream din loc în loc și bunicul îmi povestea toată istoria locului respectiv.

Un gust pe care-l asociezi cu orașul

Cred că Bucureștiul n-are un singur gust. E un amestec complicat din toate gusturile, depinde din ce perspectivă îl privești și ce anume vrei să iei din ce-ți oferă.

Cafeaua la prima oră în oraș o bei...

Întotdeauna acasă.

Un loc secret pe care ești dispus să-l împarți

Terasa de la MNAC, deși nu mai e secret pentru nimeni demult. Dar e un loc fain.

Un moment în care te-ai simțit turist în București

Eu mă simt mai mereu turistă pentru ca imi place să mă las surpinsă și, Slavă Domnului, Bucureștiul chiar te surprinde la tot pasul.

Un nume de stradă memorabil

Strada Turnătorilor.

Povestește-ne o anecdotă c-un vecin


Am venit acasă de la o filmare fără să mă mai demachiez, aveam un machiaj mai special, ochi vânăt, obraz vânăt și umflat cu silicon, și am purtat o discuție absolut banală cu un vecin care urca cu același lift. Nu am înțeles deloc de ce, bietul de el, nu se uita nicio clipă la mine. Când am intrat în casă și m-am uitat în oglindă, am înțeles perfect. Dar era prea târziu.

Un moment în care orașul a fost violent cu tine


E violent prin manifestările oamenilor care-l locuiesc. E violent de fiecare dată când cineva nu respectă niște reguli simple de bună cuviință, când locuitorii lui nu se uită nicio clipă în urma lor cu grija față de celălalt, cu atenție, cu respect. E violent când e doar despre noi și niciodată și despre ceilalți.

Dacă ar fi să păstrezi doar 3 locuri din București, care ar fi ele


Aș păstra toate cinematografele și muzeele. Și aș mai construi unele noi.

O poveste de la un meci văzut pe stadion

Am văzut Steaua-Ajax. Și a fost o poveste în sine.

O carte cu care asociezi Bucureștiul

Marguerite Yourcenar – Cu ochii deschiși. Pentru că Bucureștiul meu e alcătuit din contrarii. Și e un melanj eclectic care te uimește și te intrigă, pe alocuri, te sperie și îți creează un sentiment de inadecvare în același timp. Pare că regăsești la tot pasul toate trăirile umane. Și pentru că poți să-l iubești sau să-l urăști, dar știi sigur că nu poate să-ți rămână indiferent.

O melodie cu care asociezi Bucureștiul

Maria Tănase
, Mi-am pus busuioc în păr

Un film cu care asociezi Bucureștiul

Into the Wild, Sean Penn. Nu-l asociez, însă a fost primul film la care m-am gândit când am citit întrebarea.

5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea 


Cinema Elvira, Union, MȚR. Merg des la Simbio. Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie, Frudisiac.

Un loc bun din București unde poți să stai și să lucrezi o zi cu laptopul ca freelancer

Simbio. Are o grădină superbă, mâncare bună și cel mai faini oameni. Și un copac mare fix în mijlocul curții.

***
Charleston, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, are 2 proiecții la TIFF, miercuri 30 și joi 31 mai, după care intră în cinematografele din România pe 8 iunie 2018. Filmul spune povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi. În rolurile principale: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță și Andreea Vasile.
Pin It email