Chestionar Bucureşti: Andreea Vrabie

Andreea Vrabie | 04 Ian 2016

Andreea e organizatoare Creative Mornings Bucharest și fondatoare Ideas Lab, un proiect editorial dedicat artei, tehnologiei și inovațiilor creative.

1. Unde pierdeai vremea când chiuleai?

În liceu am chiulit foarte puțin pentru că vin din Adjud (Vrancea), un oraș mic, în care toți profesorii îți știu părinții, și îmi era rușine să lipsesc de la școală. După ce m-am mutat în București, acum 12 ani, am trecut foarte rar pe la facultate. Suficient cât să-mi predau lucrările și să dau examene. Mi-am dat seama repede că e nevoie să depun un efort minim pentru a termina facultatea (ASE – Marketing) cu note mari și am preferat să stau acasă să citesc. Nu cred că am mai citit vreodată atât de multe cărți ca în perioada studenției.

2. Un răsărit mișto în capitală

Într-o noapte am fost cu o prietenă la o petrecere organizată într-o hală abandonată din Rahova. Și, pentru că niciun taxi nu voia să ne ia de acolo la 4 dimineața, ne-am întors pe jos până acasă. Pe drum am văzut când primesc chioșcurile ziare, când aduc florăresele flori, și am cumpărat prima pâine caldă scoasă din cuptor. Răsăritul ne-a prins mâncând pâinea pe marginea fântânilor din Piața Unirii.

3. O prima dată în București

Prima și singura dată când s-a oprit metroul între stațiile Piața Victoriei și Ștefan cel Mare. Am coborât din metrou și am mers pe șine până la peronul din Piața Victoriei care se umpluse de oameni care ne filmau cu telefoanele. Mi-ar fi plăcut să explorez mai mult tunelul.

4. Un gust pe care-l asociezi cu Bucureștiul

Merdenele calde.

5. Cafeaua la prima oră în oraș o bei…

Întotdeauna acasă. A doua sau a treia o beau la Origo.

6. O poveste de pe stadion

La concertul Depeche Mode din 2013 stăteam foarte aproape de scenă pentru că sunt fan. Înainte să intre formația pe scenă, îmi amintesc că mă deranjau câțiva „cocalari” din fața mea. Nu înțelegeam de ce și-au luat bilete în zona A, când locul lor era clar într-un club de fițe din Centrul Vechi. Odată început concertul, au cântat și dansat pe fiecare piesă, inclusiv pe cele de pe albumul nou pe care nici eu nu le știam bine. Mi-am dat seama atunci că ăsta e rolul muzicii (și al artei, în general), să șteargă granițele sociale dintre oameni.

7. Un loc secret pe care ești dispusă să-l împarți

Nu cred că e un secret că prietenii de la Modulab au o grădină minunată pe Strada Viitorului. E cel mai frumos loc în care îmi pot petrece vara în oraș.

8. Un moment în care Bucureștiul a fost violent cu tine

În iarna 2013 abia mă întorsesem în București, după trei ani de locuit la Londra, și am vrut să cumpăr mandarine din Piața Obor. Nu obișnuiam să mă duc la piață înainte, dar între timp, îmi intrase în minte ideea că trebuie să sprijini producătorii și fermierii locali. Aveam în portofel doar o bancnotă de 50 de lei și mi-am pus pe drum problema restului, obișnuită să mi se ceară la fiecare chioșc bani mai mici. Am întins bancnota, mi-au fost cântărite mandarinele și mi s-a spus că totalul e 7 lei și că trebuie să mai dau 2 lei. Nu știu când a reușit tipul de la tarabă să schimbe în mână bancnota mea cu una de 5 lei. Nu am avut cu cine să mă cert și cum să demonstrez că eu i-am dat 50 de lei. Câteva luni după, am cumpărat doar de la Mega Image și am plătit cu cardul. Acum am revenit în piață.

9. Cel mai bun cocktail îl bei...

Îmi place mult White Russian, dar, din păcate, nu am găsit niciun loc în București care să facă un White Russian bun.

10. De unde îți iei de mâncare când ți se face foame în mijlocul nopții

Falafel de la A la turca, la intersecția Lizeanu - Ștefan cel Mare.

11. O stradă pe care ți-e frică să mergi

Nu mi-e frică să merg pe nicio stradă pentru că nu mi-e frică de câini și nici de oameni.

12. O casă în care ai vrea să stai

Nr. 10 de pe Strada Dumbrava Roșie.

13. Un loc pe care-l asociezi c-o fostă relație și cum te raportezi la la el acum.

Complexul Regie. Nu-mi place deloc zona și o evit. Nu știu dacă exită vreo legătură în subconștient, probabil că da, dar nu mai am niciun motiv s-o analizez.

14. O ruină preferată

Moara lui Assan, pe care am și explorat-o prin 2008-2009, înainte să nu mai rămână nimic din ea. De un an o văd în fiecare zi din balcon. Vara au loc sesiuni foto și filmări de videoclipuri acolo. Se pare că e singura utilizare pe care am găsit-o unei clădiri de patrimoniu.

15. O anecdotă c-un vecin

Abia mă mutasem în București de o săptămână și am dat un fel de petrecere de casă nouă. Ne-am adunat 6-8 prieteni, ne-am uitat la The Ring și am râs mult ca să nu ne speriem. La 3-4 dimineața vecinul de jos a băgat o scobitoare în sonerie, care a început să sune întruna, de am sărit toți din somn. Nu a mai adormit nimeni după aia.

16. Un nume de stradă memorabil

Strada Ileana Cosânzeana, care se intersectează cu Strada Făt Frumos.

17. Un cântec cu care asociezi Bucureștiul

Depeche Mode – Everything Counts. "The grabbing hands grab all they can/ All for themselves - after all/ It's a competitive world/ Everything counts in large amounts."

18. 5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea


Anthony Frost, Origo, M60, Institutul Francez și Redacția DoR.
Pin It email