TOP 2016: Arte & Urbane

Redacția | 04 Ian 2017

Un mix de arte, festivaluri și locuri în care ne-am petrecut timpul în 2016.

ARTE 

TEATRU: Nou! I-am dat și teatrului ce avea deja filmul prin Chestionarul cinema: „Spectacolele lui...” e o rubrică nouă prin care vom trage de limbă oameni de prin teatru despre spectacolele care i-au marcat. Primul la apel a fost Ivănoiu, student la UNATC și cu ani în spate de teatru de liceu. 

Interviuri: Am vorbit cu actorul Alexandru Potocean despre ultima reprezentație a unui spectacol important - Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990; cu regizorul Eugen Jebeleanu despre spectacolul Ea e băiat bun, adaptare după documentarul Rodica e băiat bun, de Gheorghe Dinu și Marian Ilea; cu 10 dintre tinerii actori de la Gala Hop de anul ăsta și cu 4 regizori de teatru pe val, nu chiar SUB25 dar SUB35 clar. Mai mult decât interviu, profil, am făcut cu două dintre rising starurile noastre preferate: Florentina Năstase (Miriam W., Menajeria de sticlă, Peștii dorm?) și Carol Ionescu, care joacă în momentul ăsta în 6 spectacole ale teatrului Metropolis, în regia lui Victor Ioan Frunză. 

Cronici: 2016 a fost anul cronicarilor de liceu, sau aproape, iar trimișii noștri la teatru au fost Roxana Caia, Vlad Galer (singura excepție post liceală), Teona Galgoțiu, Alex Ivănoiu, Iris Kovacs și Alin Neguțoiu. Au scris despre spectacolele Teatrului German de Stat din Timișoara (un must în deplasare sau când le prindeți pe altundeva), Am iubit am purtat am pierdut, de la Arcub, Hedwig and the Angry Inch de la Point, București. Instalație umană, despre care s-a vorbit mult anul ăsta și 1989. Anul dispărut, sau cel al istoriilor din care ne compunem. 

BONUS: Neguțoiu a fost în fiecare zi la Undercloud și a ținut un jurnal al festivalului de teatru independent.

DANS & PERFORMANCE: La sfârșitul lui 2016, Dana Berghes a noastră a luat coroniță de la CNDB pentru cea mai bună cronică de spectacol pentru Now is new said the mermaid, asta după ce și-a făcut mâna scriind despre The Agency of Touch și de ce e minunat să te lași și să dansezi goală cu necunoscuți atunci când ai ocazia. Ștefania Matache a semnat o cronică la Nud de femeie brunetă și Larisa Baltă la Diva, din cadrul festivalului News from Polka, de la CNDB. 

VIZUALE:

JURNAL ÎN IMAGINI a continuat cu două dintre ilustratoarele de la care vânăm orice mișcare: Ioana Șopov (prietenă mai veche) și Livia Fălcaru, care sperăm să ne umple de steluțe și la anul. // ILUSTRAȚIE: Ne-am bucurat s-o cunoaștem în care și oase pe ilustratoarea minune Carson Ellis cu ocazia PoS 2016, și pe Wendy MacNaughton după PoS 2015, ilustratoarea cărții Pisica pierdută & să aflăm de la australianca Nancy Liang de unde vin suburbiile ei fantastice. // GRAFF: Dacă te-ai întrebat ce e cu smiley face-urile dubioase de prin oraș - câte au mai supraviețuit - e momentul să-i cunoști și pe băieții care le-au făcut și de ce au făcut asta. // COLAJE: Unu la unu i-a pus față în față pe doi colajiști care au și împărțit un apartament - Oana Barbonie și Mihai Lăcătușu. 

ARTIȘTI:
- Ioana Sisea - despre vulnerabilitate și nevoia de a sparge ceea ce ai creat 
- Daniela Groza - cum să trăiești sub motto-ul Be Kind For Real 
- Obie Platon - fostul Allan Dalla, creator de personaje inspirate din realitatea românească, pe pereți 
- Alexia Udriște - ...și stilul ei jucăuș, copilăros, pe alocuri macabru 

EXPO: Damir Ocko (Bienala de la Veneția) a expus la București, iar la Tranzit.ro din Iași Capra cu trei iezi s-a scris pe chitanțe, într-o expoziție-experiment 

INOVAȚIE: VR și aplicații care ne schimbă experiențele s-au întâmplat la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Amsterdam și la Museum Rocket la București


URBANE

BACĂU - I.D. Fest - a 17-a ediție a unui festival de teatru de liceu cu tradiție, văzută prin ochii unei liceene din organizare

BUCUREȘTI - Am descoperit anul ăsta Bucureștiul prin ochii lui Adi Bulboacă, ai Ralucăi Șoșa (Expirat, Energiea), ai Adei Galeș, actriță, ai lui Dan Pierșinaru (AUTOR), Bogdan Coșa, poet, Ionuț Ruscea, fost activist, actual organizator comunitar, Matei Oprină, voce la Guerilla și Daniel Drăghici, party maker.

BONUS1 la chestionarul București, am aflat cum se simte Bucureștiul pe pielea lui Paul Dunca, în Harta Senzorială a Bucureștiului
BONUS2 Un interviu pe larg despre un serial autentic ficționalizat închinat Bucureștiului, Șușanelele
BONUS3 Barmanițele care fac să merite shoturile din București. 

BRAȘOV - primul chestionar de oraș al Brașovului, semnat Călin Boto 

CLUJ -
primul chestionar de Cluj e al lui Silviu Medeșan (arhitect, zis și Dj LeXi), iar Lia Ștefănescu povestește despre cele 10 zile de Let's Go Digital care au scos-o din realitate

IAȘI - <3 un prim chestionar de Iași, de la Andra, suflet al Cărtureștilor și al Street Delivery-ului ieșean și un cool kid care e barman în Acaju și master of typography (de Tranzit am scris deja mai sus) 

PIATRA NEAMȚ - Caia s-a întors la Piatra Neamț, dar nu pentru bunici, ci pentru Filmul de Piatra, și s-a îndrăgostit iremediabil de oraș 

SIBIU - orașului îi face cinste Răzvan Sădean în primul chestionar de Sibiu 

- în afara orașelor: WAHA, pădurea unde an de an se adună triburile și se fac botezuri

PLAYLIST 

INTERVIURI: Am aflat tot ce voiai să știi (pe larg), despre Ion din Dorobanți, omul din spatele Future Nuggets (aka Raze de Soare și Steaua de Mare, adică pe ce ai dat din buric în ultimele veri), despre băieții de la GOLAN (bumți bumți-ul din ultima vreme) și de ce a dat Balta Albă atâta muzică românească, de la Silviu Munteanu, care a făcut documentarul cu același nume.

BONUS:  Am tras-o de limbă pe vrăjitoarea Ligia Keșișian, care și-a pus sufletul pe tavă de a ieșit Balkanik. Am și pozat-o.

TELEGRAME:

Dă play:
în caz de mahmureală, de vrei să sau te-ai împăcat 

Electric Brother
a scos album nou, iar dacă nu ai fost atunci când s-a auzit prima oară, păcat.  

Nirvana e SUB25. (dacă ai tricou cu Kobain, trimite aici). 

Clasic, modern, răsfăț: Nils Frahm

Moodboard de weekend: ne-am petrecut 15 weekenduri pe el, de revizitat oricând vrei să evadezi un pic. 


***
Citește și best of-ul de Film, Fashion și Foto. 
Pin It email