Chestionar Cluj Napoca: Silviu Medeşan

Silviu Medeşan | 03 Mar 2016

Doctorand la Arhitectură interesat de tot ce înseamnă urbanitate, inclusiv relația ei cu rurarul. E implicat în proiecte care încearcă să combine arhitectura, activismul, arta și urbanismul, scrie pe slicker.ro și, uneori, pune la petreceri, ca DJ LeXi.

1. Unde pierdeai vremea când chiuleai
 
Nu prea chiuleam.

2. Un răsărit mișto în oraș

Răsărituri am prins mai ales când eram student şi lucram pentru un deadline la vreun proiect de şcoală. Deşi sunt foarte personale, răsăriturile care te prind făcând machete sau desenând case sunt cele mai mişto, mai ales când eşti în sala de lectură a căminului studenţesc şi prima rază de soare îţi aminteşte că trebuie să te grăbeşti.

3. O prima dată în Cluj

Prima dată când am alergat un semimaraton într-un concurs a fost pe dealurile din jurul Clujului – probabil cea mai intensă experienţă fizică trăită vreodată.

4. Un gust pe care-l asociezi cu Clujul

Varză à la Cluj și Vargabéles, se spune că cele mai bune le mănânci la Vărzărie.

5. Cafeaua la prima oră în oraș o bei…

De obicei, dimineața, îmi iau laptopul și merg în Cafeneaua Papillon, se deschide pe la 10 și e cel mai bun co-working space pe care poți să îl găseşti în oraș: e ieftin (cafeaua 5 lei), la parter se află cel mai low-profile print shop din Cluj și nu e super aglomerat (cum sunt cafenelele din jurul Pieței Unirii), deci nu foarte mult fum în timpul zilei. E ideal pentru butonat la laptop toată ziulica.

6. O amintire dintr-un club/bar care nu mai există

Music Pub este legendarul club clujean care mai există doar cu numele; odată cu transformarea locului în restaurant, toată fauna urbană clujeană s-a nișat, iar spiritul pub-ului nu mai există nicăieri în Cluj, deși se tot încearcă revirimentul lui în diverse locuri. Am multe amintiri de acolo, cea mai vie e că acolo am dat la rațe pentru prima dată de la vodkă, în baia unde trebuia să plătești 10 bani intrarea.

7. O poveste de la un meci

Nu merg la meciuri :P, dar aș încerca o dată pe Cluj Arena.

8. Un loc secret pe care ești dispus să-l împarți

Așa-numitul Parc Est, care se află între Iulius Mall și Selgros, unde cândva a fost Pepiniera orașului. Este o zonă uimitoare şi nu știe multă lume de ea. Parcă te afli într-un colț din Deltă: cu lacuri, stufăriș, mlaştină și faună, din care doar pelicanii mai lipsesc. În 2015, împreună cu activişti, studenţi arhitecţi, sociologi şi peisagişti am avut nişte ateliere de instalații în lemn care încercau să faciliteze accesul şi folosirea acestei zone uitate din Cluj. PS: De pe una din instalaţii poţi să vezi cel mai mişto apus din oraș.

9. Un moment în care Clujul a fost violent cu tine

Când am vrut să merg la Delahoya - un festival care se mutase în acel an din Pădurea Hoia pe Aeroport. Am mers pe jos cu o prietenă şi, undeva în apropierea intrării, am primit un pumn în nas de la nişte tipi care aşteptau la o benzinărie să bată „rockerii” care mergeau la un fest electro. Lovitura m-a transportat direct în atmosfera d-lui Lăzărescu.

10. Un moment în care te-ai simțit turist în Cluj

Când am fost pentru prima dată La Terenuri, în cartierul Mănăștur. Parcă eram pentru prima dată în Cluj. De atunci, împreună cu Lala Panait, lucrez la un proiect de activare social-artistică a acestei zone: La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur.

11. Cel mai bun cocktail îl bei...

Hmmm, cocktail-uri nu prea beau dar cel mai mişto loc de băut vin, într-o atmosferă călduroasă fără prea multe fiţe şi în buricul târgului, este Camino, din Piaţa Muzeului.

12. De unde îți iei de mâncare când ți se face foame în mijlocul nopții


De la Piadina sau de la Fast Food Rosa.

13. O stradă pe care ți-e frică să mergi

Str. Traian Vuia – acolo unde am luat pumnul în nas.

14. O casă în care ai vrea să stai

În una din casele de pe Strada Nuferilor sau de pe Strada Galileo Galilei. Ultima este o stradă pe care nu poate ajunge maşina, pentru că este o alee care coboară de pe Cetăţuie, în scări.

15. Un loc pe care-l asociezi c-o fostă relație și cum te raportezi la el acum.

Parcul Central, acum încerc să alerg cât de des pot prin el.

16. O ruină preferată

Ruina preferată a Clujului este, bineînţeles, Conti – hotelul care de aproape 10 ani găzduieşte party-uri la mai toate festivalurile orașului, dar stă să se dărâme peste noi în timp ce dansăm. Din fericire, acum faţadele îi sunt în şantier, nu pentru că arătau nasol, ci pentru că decoraţia bogată ar putea omorî vreun trecător. Este incredibil cum ne tratăm centrul oraşului şi în acelaşi timp ne considerăm „Oraşul Comoară”.

17. Un nume de stradă memorabil

Piezișă – te simți ca pe litoral.

18. Recomandă-ne un loc public pentru sex

Cred că Cetăţuia e cea mai sigură locaţie pentru sex în plein-air, dar dacă sunteţi undeva în centru, gangurile deschise pot fi o soluţie (dacă sunteţi silenţioşi).

19. O carte cu care asociezi Clujul

Cel mai iubit dintre pământeni. Acțiunea se desfășoară în Cluj, și am citit-o înainte să ajung aici.

20. Un cântec cu care asociezi Clujul

Danaga - Fairy of Dawn

21. 5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea:


Ea e băiat bun
la Fabrica de Pensule (3 martie, ora 19:00) – un one man show inspirat de un personaj real, un transgender care trăieşte într-un sat din Maramureş, cântă muzică populară la nunţi şi la barurile din zonă.

Luciri Disco
în The Shelter (4 martie, după 23:00) este un party concept care a plecat de la Luciri Optzeciste, nume pe care l-am găsit împreună cu nişte prieteni mai mult dintr-o glumă. Nu ne luăm nici acum foarte în serios, dar ni s-a alăturat între timp multă lume dornică de teleportări în diverse discoteci.

Incognito Party la Cluj Arena (5 martie, după 23:00) – o petrecere gay care se întâmplă în restaurantul faimosului stadion, mergeţi şi vedeţi cum fotbalul şi queer culture se pot îmbina la Cluj.

Rams la Cinema Victoria. Dacă ai fost la TIFF şi vrei în timpul anului să retrăieşti atmosfera festivalului, mergi într-o seară la Cinema Victoria. De multe ori, la premiere, sala e neîncăpătoare. Clujenii adevăraţi nu merg la mall când vor să vadă un film bun ;).

Împreună în Cartier – pictură participativă la Şcoala Rebreanu; Asociaţia Komunitas în colaborare cu proiectul La Terenuri - Spaţiu Comun în Mănăștur vernisează undeva pe la mijlocul lunii martie un perete pictat, împreună cu elevii şi profesoara de desen, pe teme anti-discriminare.
Pin It email