Cum mi-am petrecut vacanţa de vară

Karin Budrugeac | 13 Sep 2014

„La rulote stăteam când aveam 20 de ani, nu 30 ca tine, bagaboanto!” – conversație telefonică cu tata, Vama Veche, septembrie 2014.

E foarte posibil să-mi fi imaginat altfel viața când aveam 20 de ani. Asta și pentru că 10 ani par mulți când ești mic și din ce în ce mai puțini pe măsură ce trece timpul. Poate asta și explică de ce vara asta am trăit-o în regim festivalier și am mers în mai multe locuri ca niciodată. Am redescoperit Oltenia și Parisul, am ajuns la Dunăre, am luat trenuri, rate, avioane și am împărțit mașini cu prieteni. Un scurt traseu.

1. Conacul Otetelișanu, Benești, Oltenia

La început de iunie am ajuns într-un fel de tabără-de-scris-de-weekend organizată de Artoteca. Viață de boier: un conac minunat restaurat, ponei din Danemarca, căprioare locale, vin vărsat și mămăligă tăiată cu ața. Cârciumăreasa de la bodega satului, Mariana, 50 de ani, stătea pe Facebook și făcea teste online să-și ia carnetul, că mereu își dorise asta. Ceea ce mi-a amintit de bunica mea, căreia i-a fost lene să și-l ia și mi-a zis că eu trebuie neapărat să-l am, ca să nu depind de nimeni. Ceea ce nu am făcut.

Fotografie 1: articol publicat în Foaie de propagandă, ziarul taberei
Fotografie 2: fotografie de grup în Bălcești, oraș*

Meanwhile: Simona Halep pierde finala la Roland Garros.

2. Pelicam & SoNoRo Conac, Tulcea

În mintea mea un festival de filme documentare pe teme de mediu risca să fie plictisitor, sau, cel puțin la fel de rău, hiper activist. În schimb, am dat de ceea ce-mi imaginez că regretă cei care spun că TIFF-ul, Vama și viața nu mai sunt ce-au fost: energie și intimitate, ca la orice început. Regret doar c-am părăsit prea repede party-ul cu foc de tabără de pe lac din cauza unui long drink de palincă + suc de mere în plus (mulțumesc, Mărculescu); la anul sigur nu voi mai face această greșeală. Despre filme, aici.

Bonus: concertul SoNoRo Conac din Casa Avramide, zisă și Casa Colecțiilor, al cărei subsol a găzduit, pe modelul CasaTiff, barul de la Pelicam. SoNoRo Conac înseamnă o seară ca pe vremuri într-o clădire care are acustica făcută pentru ce se aude.

Fotografie 3: faleza din Tulcea
Fotografie 4: fragment de party pe lac 

Meanwhile: București, 700 de oameni la Bucharest Pride

3. Paris, Paris

L’hospitalité un peu sensuelle, amoureuse. – Oswald de Andrade

2 săptămâni la capătul liniei 12, lângă Stade de France, într-un duplex cu terasă și vreo 7 oameni, Parisul în timpul campionatului mondial de fotbal. În fiecare seară de meci iei pulsul și afli scorul live, în stradă, din cafenea în cafenea, neîncăpătoare pentru susținătorii emoționați care umplu trotuarele. După meciurile cu Algeria, în cartier, scutere în competiție de viteză, mașini cu geamurile deschise și puști la bustul gol care flutură steaguri. La Franța - Germania, stațiile de metrou de la Chatelet sunt blocate și mii de oameni stau pe jos, în buricul Parisului, unde, pe ecran gigant, echipa lor pierde. 

Activități: Jucat de-a foto-reporterul de buzunar la Gay Pride pe ploaie, băut vin pe canal la Belleville și o cafea la Saint Georges, pe acoperișul de la Pompidou. Bifat Raysse la Pompidou și Mapplethorpe la pătrat (la Grand Palais și la Rodin) și revenit, după 13 ani, la Marmottan, unde în sala rotundă tapițată cu nuferi, te simți ca-n mlaștină. Îndrăgostit iremediabil de Palais de Tokyo. Dat cu ruj roșu în baia de la Art Kitchen Burger, „cel mai bun burger din lume”, în timp ce de după perete sfârâie vehement uleiul în care se arde carnea. Aproape că era să revin c-un Cum m-am împăcat cu Parisul, dar mi-am zis că prea multă masturbare în public strică.

Fotografie 5: statuie din spatele Palais de Tokyo

Meanwhile: Semifinală istorică a Campionatului Mondial de Fotbal: Brazilia - Germania: 1-7. 

4. Lună Plină, Biertan

O cetate medievală de pe lângă Sibiu. Localnicul-dansator și localnicul-cântăreț, vedetele scenei informale amplasate în piața centrală pe durata Festivalului. Șaorma a la Biertan, cu pâine de casă, brânzeturi sibiene, legume proaspete, busuioc și slană. Prima oară la cort. Jermaine de la Flight of the Conchords. Secetă ziua, ploaie violentă seara, în tandem perfect cu programul de horroruri. Mai pe larg despre festival, aici.

Fotografie 6: vecine de cort
Fotografie 7: fotografie de grup pe câmp*

Meanwhile: Atac asupra unei școli ONU din Gaza omoară 13 oameni și rănește 200. 

5. Ideo Ideis, Alexandria

Alexandria este acest oraș dureros de fierbinte și de înțesat de țânțari de pe undeva de prin sudul patriei. Pe timp de august, el este oază de liceeni din toată țara - 228, mai exact, îmi comunică graficiana care a făcut identitatea vizuală a festivalului și toate badgeurile de anul ăsta. Pentru cine n-are treabă cu educația alternativă prin teatru, poate veni oricum la anul, vom produce iar o gazetă a festivalului (Colaj #2, îngrijită de Teona, va fi în curând online) și sigur vom face baie noaptea îmbrăcați în bazinul semi-olimpic și vom închide ștrandul la cântatul cocoșului. 

Fotografie 8: fotografie de grup la panoul din Casa de cultură
Fotografie 9: fotografie de grup în lan de porumb*

Meanwhile: Ebola - alarmă internațională. 

6. Divan, Cetate 

Cel mai porno apus de soare de vara asta. Cel mai bun pește de vara asta (un somn care putea lejer să mănânce un copil nu foarte fâșneț). Cea mai bună vodkă de vara asta (Russian Standard Platinum, via duty free-ul de la Calafat). Cel mai bun somn la cort de vara asta (courtesy of Dunăre și vânt, și-n ciuda ritualurilor de împerechere proxime ale haitei de câini din ogradă).

Fotografie 10: fotografie de grup pe ponton*

Meanwhile: Duminică, 31 august, la București, protest împotriva traseismului politic, participanți puțini.

7. Balcic, Bulgaria & Vama Veche, România

La Balcic nu pășisem încă niciodată și cel mai bun moment să-l descopăr a fost după un nesomn de aproape 2 zile, într-o stare de levitație care m-a făcut să schimb leva c-un 0 în plus pentru doar o oră de stat în Bulgaria. Oră care a meritat cu prisosință, pentru o farfurie de scoici la ultimul restaurant de pe faleză, un ponton cimentat care te duce până în pântecul mării și un raft de căni cu Putin, Ceaușescu, ș.a. on sale la buticăraie.

Vama am găsit-o aproape goală și părăsită, mugind a toamnă. Marea a fost agitată și tensionantă pentru salvamari, prilej nemaipomenit pentru a aștepta valul de vis care se sparge la niciun metru de tine. 

Fotografie 11: fotografie de grup la Balcic*
Fotografie 12: fotografie de grup în Expirat, Vama Veche*

Meanwhile: mai la est începe războiul.

Ce frumos a fost în vacanța de vară!

*Fotografii realizate de Claudiu Popescu, cu ajutorul trepiedului. 
Pin It email