dela Sora Treişpe: 3 x jazz la toamnă

Dana Berghes | 11 Aug 2014

Există un platouaș de trei evenimente în toamna acestui an pe care nu ar trebui să-l rateze cei care sunt pasionați de jazz și de polimorfismul său. Pentru a deservi intereselor oricărei agende aglomerate, SUB25 trâmbițează din timp.

1. Un duo dintre o sud-coreeană și un suedez se înghesuie pe lângă un cvartet de italieni la Sala Radio pe 14 octombrie, ambele concerte fiind o premieră pentru România. În primul este vorba despre Youn Sun Nah, despre care aud că își folosește vocea ca un instrument (ultima oară când am citit ceva asemănător despre o femeie cu performanțe vocale, a fost vorba de Clare Torry, din nebuneasca mărturie sonoră Pink Floyd, The Great Gig In The Sky). Recomandabilă conversația pe care o va purta cu suedezul Ulf Wakenius, la chitară. Într-adevăr un cocktail cu jazz sălbatic, seara continuă cu Paolo Fresu Devil Quartet, o combinație în care nu știu cine e mai mult sau mai puțin îmblânzit, dar rezultatul are aproape conturul umanizat al unui dialog verbal între instrumente și abia apoi se-ndreaptă spre public. Again, nu ratați. „Uneori e greu să te înțelegi cu spiritul tău. Asta pentru că n-ai încercat să-i vorbești în italiană, printr-o trompetă.”

Un eveniment organizat de Twin Arts cu sprijinul Ambasadei Italiei şi al Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

2. 23 octombrie răspunde la ceea ce sugerează Google dacă pui și scrii bass player: Victor Wooten, care are câte un Grammy pentru fiecare coardă a basului său. În orice caz, iubitorii de jazz pot spune „mă simt norocos”, căci americanul vine pentru prima oară în România. Inclus în topul Rolling Stones al celor mai buni basiști ai tuturor timpurilor, Wooten cântă la Sala Radio cu fratele său Elijah ’Regi’ Wooten (chitară), Karlton Taylor (clape), Derico Watson (tobe) și vocalista Krystal Peterson, pata de culoare care transformă un recital de virtuozitate într-un spectacol total. „Momentele sale solo sunt un monument vibrant plin de forță, cu care campionul american își lovește audiența și o bagă, de fiecare dată, în corzi.”

3. Urmează 6 noiembrie de marcat în calendar, când se întâmplă revenirea Avishai Cohen Trio la Sala Radio, unde va cânta basistul israelian în compania tobelor bătute de Daniel Dor şi cu pianul sub Nitai Hershkovits. Un bas ca un subiect de roata olarului, un fel de Război și Pace pe corzi și corp, o propunere de completat și împodobit cu celelalte instrumente, o imagine care se redefinește de fiecare dată în parametri acustici. Avishan Cohen a cântat alături de Chick Corea aproape șase ani și a colaborat cu Herbie Hancock. Concertele trio-ului sunt mai mereu sold-out, așa că ar fi indicat să vă grăbiți.

P.S. Nu pot să mă abțin: vine și Kurt Elling pe 5 martie.

Mai multe pe Jazz Night Out.  
Pin It email