dela Sora Treişpe: Planet H

Dana Berghes | 02 Feb 2013

Am povestit cu dl. bărbat-bărbat Paul Opriș din Cluj despre mofturile pe care le fac hipsterii la muzică, despre jocuri video și profesia dumnealui de tenor.

Planet H este una dintre mâinile de fier din muzica românească. Dacă am fi într-o animație, iar Paul ar apărea pe o străduță liniștită tip suburbie pașnică americană, în timp ce copiii s-ar juca printre aspersoare de apă și leagăne, mai mult ca sigur mămicile lor ar ieși îngrijorate să îi cheme în pridvor. Umbra lui măreață ar face pisicile să se înfoaie și câinii să fugă la adăpost, cu coada între picioare și privirea zgribulită. Ajunge să știi cum se joacă cu undele de bass când se dă în digeială și mai ales când îl prinzi cu vreo chitară în mână.
 
Paul Opriș este Planet H, care, să ne înțelegem, vine de la Planet Hell. Pedigree de Cluj-Napoca. Pe lângă producțiile proprii de dubstep și profunda lui identitate de rocker, Paul este tenor și gamer pasionat de Half-Life 2, Max Payne, Mafia, AvP2, MOHAA, GTA III, Assassin's Creed, cum îi șade bine oricărui bărbat cu sânge cald în vene. Dacă se uită la filme, o să îl prinzi cu The Matrix, Glengarry Glenn Ross sau Event Horizon. Dacă se plictisește, colecționează cele mai imberbe clipuri pe YouTube sau inventează următoarele remixuri care o să rupă, cum e cel la Varză (Vița de Vie), stând pe acasă printre chitări, bas, un set de tobe electronice și niște alte scule cu denumiri prea codate. În restul timpului, Paul ar fi Superman, dacă și-ar putea alege ca alter-ego dintre supereroi. Și nu și-a pus niciodată problema să facă altceva decât muzică.                                                              
                                            
Cine ar fi fost Paul Opriș dacă nu era Planet H?
Vocea și una dintre chitările de la Godmode, ceea ce și este în continuare.

Care e instrumentul la care ți-ar plăcea să cânți, dar știi că nu o să mai înveți niciodată?

Pianul, am început să îl studiez în Academia de Muzică, dar nu mai țin minte nimic. Plănuiesc să mai învăț câte ceva, care să mă ajute la compoziție, dar performanță nu o să mai fac niciodată, asta pentru că am avut un accident mai demult în care mi-am tăiat niște tendoane de la mâna dreaptă și nu mai pot să mișc degetele ca înainte.

Ce ți-ai dori să zică oamenii despre tine în 2050 de exemplu?
„Mare om...”

Ești tenor?
Da, asta scrie pe diploma mea, dar momentan nu îmi profesez meseria. Nu e exclus să mă apuc din nou, însă.

Cu ce artist ai colabora, din cu totul altă sferă de muzică decât s-ar aștepta de la tine?
Aurel Tamaș!

Primii artiști care te-au influențat?
Sincer, nu mai știu. Nu mă atașez prea tare de vreun artist anume, nu am un artist preferat, sau prea mulți, însă ascult tot ce prind.

Crezi că muzica are sex? În sensul... Ai lua la fel de în serios o femeie producător care ar face cele mai aprige drujbe sau n-ai putea depăși bariera asta?
Păi dacă există și femei care cântă bine rock sau chiar luptă în competiții de Mixed Martial Arts, de ce nu?

De ce sunt hipsterii greu de mulțumit la muzică?
Cu toții avem o imagine despre sine pe care o proiectăm celor din jur, ne place sau nu. Muzica pe care o ascultăm, pe lângă vestimentație, felul în care vorbim, umblăm pe stradă, cercul de prieteni pe care ni-l alegem, etc e doar o componentă. În cazurile mai extreme valoarea intrinsecă a unei melodii, formații, a unui gen muzical, nu mai are nicio relevanță dacă ea nu se încadrează în această imagine.

Planet H înseamnă sound de dubstep și drum `n` bass. El este și fondatorul formațiilor rock Narkoma (chitară) și Godmode (voce). Este autorul remixurilor dubstep după Vița De Vie – Varză; ROA - Ne Place și Coma - Coboără-mă În Rai. Paul a împărtit pupitrul și scena cu Borgore, Deftones, Bar9, Vaski, Calvertron, Alix Perez, Counterstrike și alții, dar asta nu l-a împiedicat să facă un mega show alături de Loredana Groza și Banda Agurida, împreună cu Gojira, colegul de trupă. Împreună cu Alex Mișan este creatorul seriilor de party-uri Is It Wrong To Be Strong? și Absent Lovers. Dacă auziți prin Cluj despre party-urile Bad Girls Need Love Too, îl veți găsi cu certitudine și pe Paul în spatele pupitrului. Nu vă fie frică, Paul e blând cu orice nu ține de muzică.

Pe Planet H îl puteți asculta la Street Heroes Cool As Ice, pe 9 februarie la Turbohalle. 
Pin It email