FM din www

Mai puțin intim decât playlistul de player, dar mai personalizat decât preferințele de pe YouTube, radioul online este cel care justifică deranjul de a da un click și a ține un player sau un tab deschis, mai intențional decât ajustarea frecvenței.

eclecticfm.ro

Deși există doar de-un an, eclecticfm.ro e locul ăla în care ieși deja de cinci ani, de patru ori pe săptămână, și nu prea vrei să se schimbe nimic, oricât de edgy și early adopter ești în selfie-uri. Nu te duci acolo pentru șocul vieții. Te duci în comfort zone. Dacă, din când în când, mai dai și peste-un ou indie cu surprize, e deja bonus. Te bucuri de prospături ca-n 2008, când descopereai Arcade Fire și The National și erai convins că ești cel mai hip copil din curtea last.fm-ului. E bine că nu știi chiar pe toată lumea; mai ales că par OK, ați putea să vă înțelegeți (East India Youth, Temples, Elektromekanik, Kaleidonescu). La orele de vârf, apare lumea bună, flavor of the hour, cu care vrei să fii văzut (CHVRCHES, Lorde, Austra, Plurabelle, MØ, Snowbird). Și-apoi, când nu știi dacă să pleci sau să mai stai, vin greii, pe care nu prea poți să-i refuzi; desigur, și în funcție de cât ai consumat până la momentul respectiv (Moderat, The National, Eno, Bowie, Albarn etc.).

În mod cert, dar discret, eclecticfm e Mihai fostul(?)-director-muzical-Radio-Guerrila Dinu. Muzică de job, de condus, de vin pe seară, de activități recreative individuale sau de grup – eclecticfm e muzică de fundal, exact așa cum trebuie: old, new, borrowed și/sau blue. (Ioana Pelehatăi)

nicecream.fm

Nicecream.fm e cu dus şi întors, cu chemări la aeroport, cu vânt în plete, cu stări şi treceri subtile, cu drum spre mare, zăcut lângă piscină şi mustăcit sub soare. Când viaţa îţi oferă o felie de pepene, poţi să îţi torni ce vrei tu pe ea, pentru că probabil că asculţi nicecream.fm. Este singura chestie de care chiar îmi este dor atunci când nu există internet, şi singurul care reuşeşte să ţină pasul cu mood-urile mele în continuă schimbare. Nicecream.fm se bălăceşte în ritmuri de funk, disco, chill, şi alte sunete care gâghilă plăcut urechea. E ca o gagică din-alea atât de mişto, că nu poţi să te plictiseşti cu ea şi îţi dai seama că s-a zis cu tine. Sau ca tipul ăla care ştie ce butoane să apese, de te şi enervează că e aşa de bun. Toate astea pe fundal cu soare, pleoşc, aer sărat şi stări bune. Nicecream is the dream. (Emilia Barbu)

STEREODOSE

Cum să trișezi și să economisești și bani? Simplu: drug-related music. Nu, nu mă refer la genul ăla de new music drugs, ci la playlisturi tripante user-selected sau oficiale de pe site-ul/aplicația ăstora. Dacă te trezești într-o dimineață cu senzația că ești un rockstar și bașca o să te și încalți cu adidașii aurii din sezonul trecut, e păcat să nu ai un soundtrack asortat. Pe când, dacă ești într-un asemenea hal de spaced out încât să bei apă direct din țuțuroiul de pe holul corporației, nimerind mai mult ca sigur pe cel fierbinte, vrei să fii sigur că te întorci la siguranța căștilor cu ceva concludent, păstrat acolo pentru tine din frecvențele internetului. 

cliqhop

Unul din primele radiouri online pe care le-am descoperit din perioada în care mă obseda, ca pe orice post-adolescent, să ascult numai muzică pe care nu o știu și cât mai puțină muzică pe care o cunosc. De aceea, postulețul ăsta de pe soma.fm este unul care ar trebui să treacă ca un subiect obligatoriu de bac sau ceva. Când altcândva să ai atâta perseverență pentru techno experimental și fluctuațiile imprevizibile din IDM? (Dana Bergheş)

jazzradio.fr

E foarte relaxant, iar canalele sunt atât de diferite încât ai posibilitatea să-ți creezi stări de la genul Anna Karenina pe MDMA la genul Liza Minnelli la înmormântarea lui Lady Di. Odată cu apăsarea butornului PLAY pe jazzradio.fr recomand și instalarea Shazamului pe telefon. Sănătate muzicală!

În ciuda numelui, jazzradio bagă mult soul, groove, chiar electro, gospel și funk. (Adrian Teleșpan, autorul Cimitirul)

FIP Radio

(France Inter Paris). E un radio ce l-am descoperit online, apoi abia am aflat că de fapt el e vechi, pornit din unda radio. Emisiunile sunt în franceză. Majoritatea muzicală e și ea în franceză. Însă e liniștitor de trebăluit prin bucătărie și stat cu prietenii la televizor. (Dan Basu, artist vizual)

psy.fm & xfm london

Ce legătură au acestea două între ele? Niciuna. Pe cel de psy-trance îl ascult la… job, că mă ţine în priză. Pe celălalt îl ascult pentru pop-rock-indie-alternativ și pentru emisiunile geniale. De la matinal cu invitați precum creatorii serialului The Simpsons până la emisiuni de noapte cu live concerts din diverse locuri din Londra. Iar combinația funcționează numai bine! (Claudiu Știrbei - toboșar la Les Elephants Bizarres)

wefunkradio.com - adică back to the roots
 
După o zi de surfing pe cele mai dubioase site-uri și platforme muzicale și după niște Kat Dahlia (my current guilty pleasure), parcă vrei să te speli pe creier cu niște sound pur, old schooleanu'. WeFunkRadio este genul de radio educativ care nu trebuie să lipsească de pe lista ascultătorilor de hip hop care vor să mai și știe cu ce se mănâncă acest curent muzical, chiar de la tăticii lui. Așadar, nicio zi fără WeFunkRadio, nicio zi fără un mix bun între hip hop, funk și soul.

Și da, acum rulează Rick James niște Mary Jane :) (Andreea Bum Bum, PR la Krack)

rbmaradio.com

Este unul dintre radiourile mele online preferate pentru conținutul divers și nou. Pe lângă muzică, îmi place că are poveste, o mulțime de interviuri cu artiști consacrați, dar și nume de care nu am auzit încă. Rubrica pe care o ascult cel mai des este Fireside Chat… e plăcut să asculți ce e în mintea unor inovatori precum: Brian Eno, Nicolas Jaar, Moderat, Diplo, Metronomy, Flying Lotus, Erykah Badu, Grizzly Bear și mulți alții. Plus, dacă nu ajungi la festival, vine festivalul la tine: găsești înregistrări de la multe festivaluri cunoscute: Sonar, Dimensions, Pitchfork, ADE etc. (Mihaela Simirea, Culture Marketing Manager Red Bull)

On the Vibe Side

Pornit de la o pagină de facebook cu recomandări de muzică, radioul este suma eforturilor unei mini-echipe care trage pentru armonia muzicală a tuturor celorlalți hiphop headz, beatheadz, soulheadz, deepheadz. O platformă care momentan rulează într-o formulă beta și are în plan un website și o aplicație cu un program ce va implica mai multă muzică, mai mulţi oameni cu selecţii faine (nu neapărat DJ) și mult mai multe emisiuni. Pe genul ol’skul rnb, soul (care a cam fost uitat), hip hop la greu, producători fresh care nu au avut parte de expunerea cuvenită, mult turntablism (scratch sessions cu streaming live). (Adnana Sun, provider la On the Vibe Side)
Pin It email