Junior, super b-boy-ul de la Street Heroes

Dana Berghes | 28 Aug 2013

Știți clipul ăla de pe YouTube cu băieții care dansează la metrou, refrenul e cu „super di-na-miii-tăăă!!”, iar Bean și Vali Umbră se plimbă pe afară și pe la metrou, cu un microfon imens… Jr. dansează la un moment dat pe acolo.

Se cheamă Bucharest Underground Cocktail și nu mai e chiar așa de underground. Jr. a început să danseze pe la 14 ani, iar acum este manager de disciplină la festivalul de sporturi extreme și cultură urbană Street Heroes. De câțiva ani, el se ocupă de concursul de b-boy ce are loc la fiecare ediție. Pe Jr. îl cheamă Victor, dar nu am auzit pe nimeni, niciodată, să îi spună pe nume.

Prima amintire întipărită în creier cu lumea cu capul în jos o are de pe la șapte ani. Acum are 27, ceea ce înseamnă că dansează de vreo 12 ani. Nu demult a câștigat alături de FreaKQuency finala competiției România Dansează, apoi fotografia lui Igu cu Jr. și porumbeii a fost acceptată pe site-ul 1x.com și a făcut un tur serios al Facebook-ului. Acum, după ce s-a terminat și We Tour, turneul de role, skate și bmx din echipa căruia face parte și Jr., am făcut un mini-chestionar înainte de a 8a ediție de Street Heroes.

Ce mănâncă un super b-boy la micul dejun?

Un super b-boy nu știu ce mănâncă, dar eu mănânc Brie cu struguri.

Câte oase ți-ai rupt până acum?

Cred că am fost în situație de atelă sau gips de peste 10 ori.

Zi sincer, câte fete ți-au dat add după ce ai câștigat cu FreaKQuency concursul vieții?

Habar n-am exact, au fost și fete și băieți, dar din păcate nu mai am loc de Facebook Friends, și cred că au dat follow. 

Ai vrut vreodată să te lași de dansat?

În fiecare seară. Dar îmi dau seama că pot să încep să dansez de dimineață.

Când am scris întrebarea anterioară, de fapt voiam să te întreb dacă a fost cel mai mare challenge de până acum să participi la România Dansează și dacă te așteptai să câștigi.

Cu siguranță a fost un challenge, nu știu dacă cel mai mare de până acum, dar după momentul în care am fost desemnați câștigători, am știut că, în sfârșit, dansul pe care îl practic a revenit după 10 ani în actualitate.

Crezi că a atras și reacții negative faptul că v-ați dus din underground pe sticlă?

Underground-ul a ajuns singur pe sticlă, odată cu proiectul Bucharest Underground Cocktail, care la două zile de la apariția pe YouTube a fost preluat de Antenta1 și Music Channel și difuzat timp de două săptămâni. Undergroundul arată bine și pe sticlă atunci când e filmat de Mihai Bivol.

Care sunt primele mișcări pe care trebuie să le învețe un începător?

Părerea mea este că un începător trebuie să învețe să își miște toate încheieturile pe ritmul muzicii, pentru că vorbim aici despre un dans. După asta pot veni și mișcările spectaculoase și foundation-ul de b-boy, dar da, cel mai important e să înveți să dansezi.

Ai pregătit vreodată pe cineva care a vrut să învețe asta sau ai face asta?

Păi, noi cu FreaKQuency ne-am cam pregătit fiecare pe fiecare… cred că de asta am ajuns să fim totuși diferiți, dar să păstrăm același stil.

Pe tine te-a învățat cineva să dansezi?

Pot să amintesc o sursă de inspirație – e vorba de un site. Am început să dansez alături de niște prieteni, care ușor ușor mi-au devenit mentori, este vorba de băieții din Phanatix, un crew care a activat între anii 2000 și 2004.

Ce evenimente promovează acest sport?

Pe lângă competițiile de gen, singurul festival care promovează b-boying-ul alături de alte sporturi extreme este Street Heroes.

Dacă n-ai fi făcut asta, cu ce te-ai fi îndeletnicit?

Dacă nu aș fi făcut b-boying, probabil m-aș fi dat mai mult pe role. Am început să practic aceste forme de mișcare în același timp și m-am îndrăgostit lulea. Îmi plac sporturile extreme, de curând am început să învăț să merg pe skate. Ce să zic, îmi mai place foarte mult să și călătoresc, iar dacă le fac pe toate, e perfect!

Și? La club când e de dans se face un cerc în jurul tău ca în filme?

Când am mai dansat la club, s-au facut cercuri, dar nu ca în filme. S-au făcut ca în viața reală, cercuri cu energie și oameni frumoși.

Care e cel mai tare feeling pe care ți-l dă genul ăsta de hobby?

Cred că cel mai tare feeling pe care îl poți avea este acela de libertate deplină, chiar dacă atunci când dansezi ești înconjurat de oameni. E cu adevărat eliberator, dacă trăiești momentul tău.

Crezi că ai putea trăi din asta? Poate în altă țară?

Cred că se poate face un trai din asta, dar foarte greu. Eu de mic nu mi-am dorit neapărat să câștig bani din pasiunea mea, tocmai de aceea m-am apucat să învăț să fotografiez și să mă joc de-a graphic designerul.

Cum se face ierarhia la categoria ta?

Noi și restul!

Care sunt pericolele din punct de vedere al sănătății?

Braindamage! Te poți lovi destul de tare dacă nu ești atent, dar până la urmă lucrurile astea sunt naturale. O sa îți placă de îți rupi încheieturile, chiar și genunchii o să te lase pe la 26 dacă nu ai grijă de ei. E puțin mai periculos decât fotbalul într-adevar.

Cât durează să deprinzi manevrele necesare, flexibiliate, etc?

Cât durează până ce!? Depinde de cât de tare și mult îți dorești să faci o mișcare sau un anumit set de moves. Am văzut copii ca Huple care în doar trei ani au ajuns în Top8 la Redbull BC One Cypher România. Deci dacă vrei să îți depășești limitele, se poate.

Trebuie să te înscrii în anumite criterii ca să ai șanse să fii mai bun la asta? Ca la balet sau baschet?

Nu, cred că trebuie doar să îți eliberezi mintea și sufletul atunci când intri într-un cypher.

Care e visul tău, profesionally speaking?

I don’t know, lucrurile se schimbă de la an la an. Cred că o să încerc să mă fac om mare și serios.

Ce părere are familia ta despre activitatea asta?

Părinții mei sunt mândri de ceea ce fac, sunt mândri deoarece au văzut că indiferent de greutăți sau de accidentările pe care le-am avut de-a lungul timpului, am continuat să dansez, să călătoresc, să cunosc oameni, lucruri pe care sincer le-aș fi făcut mult mai greu dacă nu aș fi dansat.

Cât e improvizație la nivelul performanței și cât contează mișcările „clasice”?


Hmmmm, cred că odată cu trecerea anilor se acumulează și experiența și automat un „portofoliu” de mișcări personale, care până la urmă îți definesc stilul, miscări clasice, cât și set-uri de moves pregătite pentru battle-uri. Cred sincer că este vorba de un echilibru între muzică-feeling-interpretare.

Te-a inspirat b-boy-ul cu același nume? Sau nu are nicio legătură?

Hehe, foștii mei mentori, cei de la Phanatix, mi-au zis Junior, pentru că eram cel mai mic dintre ei. De atunci a rămas așa, abia prin anul 2004 am aflat de Junior, de la Wanted. Anyway my name is Jon Rullz aka Jr. aka Mr.Cocktail!

***
Fotografie de Cristian Vasile, pe 1x.com.


Ediția a 8-a de Street Heroes. 
Pin It email