Moodboard de weekend (14)

Emilia Barbu | 15 Ian 2016

Moodboard de anii `60 - la circ, într-o familie mare, fardată și disfuncțională.

1. Is That All There Is - Peggy Lee

Mai ții minte când îți era teamă? Să nu spargi paharul. Să nu vorbești prea tare. Să nu spui o prostie. Să nu ți se rupă dresul. Să nu calci strâmb. Să nu calce el. Să nu uiți țigările. Să nu lași ceva în priză. Să nu te dai de gol. Să nu care cumva. Poate că era cumva simpatic. Vulnerabil, vag uman, oricum a ajutat cumva. Dacă nu era ea, nu stăteai acum la semafor. Ruj roșu, liniile trase perfect, mănuși de condus și un Cadillac roz. Da, decapotabil, da, ca un flamingo. Ai fost și la coafor, ți-ai făcut și niște bucle (e pentru vânt). Și te-ai dus, că nu e ca și când mai aveai ceva de făcut.

2. Break It to Me Gently - Brenda Lee

Prima oprire – un motel mizerabil, genul în care poți să omori pe cineva, să îi arunci corpul în piscină, piscina să se umple de sânge, sângele să dea pe dinafară, cineva să ridice din umeri și să treacă pe lângă, ca să nu își murdărească pantofii. Altcineva ar curăța. Cam așa. Pereții sunt de lemn, femeia de la recepție păstrată în formol, tablouri cu Sinatra, Elvis și Donna Summer peste tot (unele au și autograf) și un miros vag de prăjeală. Dă târcoale un băiețel cu un ușor retard și o veșnică bală în colțul gurii. I-ai dat o țigară, să te lase în pace. Nu prea înțeleg ei ce e cu tine pe acolo și cam toată lumea așteaptă ori să vină un soț ofticat să-ți fută una și să te ia înapoi acasă, ori să-ți dai arama pe față și să-ncepi să te prostituezi. Ambele variante fezabile, dar mai bine aștepți circul. Cică ar veni joia asta o caravană, ca la începuturile vremii - the greatest show on earth.

3. Cry to Me - Solomon Burke


A venit circul și te-ai dus. Te-ai plictisit un pic, dar vrei să pleci cu ei în turneu. Nu știi exact ce ai putea să faci, dar jună ești, așa că acum aluneci pe coapsa unui tânăr acrobat undeva în singurul bar uitat prin praf. Se mișcă perfect, are un nume exotic (care sigur nu-i al lui) și zice că sigur ai putea să faci ceva, magicienii mai ales, au mereu nevoie de ajutor – și te aruncă într-o piruetă amplă. Până te învârte înapoi începe să mârâie niște lucruri într-o limbă străină care îți curge perfect pe gât. Începe să îți placă cum sună viața în trapez.

4. I Told Every Little Star – Linda Scott


Ești deja pe drum, în cabina acrobatului, de o săptămână. Ai învățat niște dansuri la grămadă, ai dat iama în costumele cu franjuri și sclipici și ai învățat să zâmbești cu gura până la urechi și în somn. Ții cursuri în fiecare orășel amărât și învârți băieți prea timizi să invite fete la bal. Foxtrot, swing, vals și twist, îi învârți pe toți în fuste de culori țipătoare și ciorapi de plasă (ținută office). Dacă sunt tocilari în mod excepțional, îi scoți și la o înghețată după și vă faceți o poză, ca să își oftice colegii. Îți mulțumește și îi zâmbești dulce: ești visul american cu port de bras.

5. Will You Still Love Me Tomorrow – The Shirelles


Între orașe vă opriți la o cină cu tot circul. E ceva de necuprins, ca un picnic dus la infinit în pustiu, cu vin, stele, limbi, ocheade și noapte. Toate multe. Tripletele blonde din Ucraina, clovnii de peste tot, familia italiană cu 10 generații de acrobați, caii, mirosul de bălegar, parfumuri tari și sclipici pe decolteuri adânci – toți se adună aici after-hours, ca o familie mare, fardată și disfuncțională. Zâmbești în continuare, ca la spectacol, și nu te mai saturi.

6. Forever - Pete Drake

Sunteți pe drum de aproape două săptămâni fără oprire, ca niște țigani la început de veac. Zaci ca o țărăncuță mestecând paie și făcând plajă pe acoperișul rulotei, fără nicio treabă, în budigăi bufanți și bigudiuri. Nu știi dacă s-a pus bronzul pe tine sau e doar praf, dar oricum e bine. Din când în când mai apare acrobatul să te stropească cu apă rece și fetița dresorilor să se chinuie să îți facă unghiile din mers. Ai impresia că te-ai născut în câmpiile astea uscate și interminabile și că rădăcinile tale s-au prins din mers. Pământul începe să ți se pară din ce în ce mai mic, ba uneori ai jura că e și destul de plat.

7. Past, Present and Future -The Shangri Las

Știi că nu o să țină mult. Măcar atât ai reținut din trecutul pe care l-ai atârnat în cui, atunci când ai plecat. Știi că oriunde te-ai duce, te prinde din urmă. Dar e ok, acum că știi asta, în timp ce te înfofolești sub pături cusute de mână, cu ciucuri și culori țipătoare, sub care respiră același acrobat. Îi urmărești toracele cum se ridică și coboară, lin și imperturbabil, într-o respirație continuă. Ți-ar plăcea să ai niște copii zbenguiți, la urma urmei ce ar putea să iasă dintr-o amatoare și un acrobat săltat? Te uiți pe geam la mimii care exersează și la jongleriile italienilor, îți zâmbesc din ploaie și îți fac cu ochiul fără să lase să cadă nimic pe jos. Tu ai lăsat. Dar anul ăsta o să înveți să mergi mai bine pe sfoară.

***
Playlist 
Colecția de moodboarduri 
Pin It email