Pas Boutique: balet, croitorie, mamă şi fiică

Emilia Barbu | 30 Mar 2013

„Paiete, tulle, satin, roz-pal și culori tari, machiaj, aplauze, dureri musculare, oglinzi, sacâz, panglici, ace de păr, reflectoare, pudră, oboseală, satisfacție, apă, scenă, cabină, echipă...”

Fac balet de aproape doi ani la Pas Boutique şi abia cu ocazia acestui interviu am aflat că cele două personaje principale, Gabi Batori (profa) şi Helga Fodorean (tipa haioasă cu cei mai tari colanţi) sunt mamă şi fiică. Probabil că s-au amuzat copios la întrebarea „Cum v-aţi cunoscut?” în timp ce eu mă schimonoseam într-un „fondue” chinuit la bară.

Pas Boutique e la următoarea uşă după Panic şi dacă ai noroc poţi să vezi mişunând pe vârfuri o sumedenie de fiinţe delicate, cu vârste cuprinse între 2 ani (şi o lună) şi 66 de ani, cu pointe, tutu-uri, colanţi coloraţi, tatuaje iţite prin body-uri şi poveşti de la grădiniţă sau de la birou.

Pe lângă desfăşurarea de forţe şi de picioare arcuite din cadrul cursurilor de balet şi dans, Pas Boutique mai meştereşte şi costume de dans sau colecţii cu Lana aliniate frumos pe shop-ul lor online, iar în timpul liber se delectează cu prezenţe pline de graţie la evenimente de bon-ton şi voie bună.

Cum a început (şi da, cum s-au cunoscut)

Gabi: Adesea facem glume pe tema asta: nu mi-am găsit atâția ani un partener cu care să îmi pun în practică visul așa că mi-am făcut unul. Helga este fiica mea și de 3 ani încoace ne vedem de visul nostru de a avea un boutique cu haine pentru dans și showuri și o sală de dans pentru cursuri.

Helga: Ideea Pas Boutique s-a născut dintr-o sumă de întâmplări venite „la momentul potrivit”. Gabi fusese balerină și își dorea foarte mult să continue să lucreze în domeniu, eu eram o studentă în anul II în căutare de proiecte mișto în care să mă implic. În plus, pasiunea comună pentru teatru, dans, fashion și croitorie ne-a împins spre domeniul dancewear-ului făcut cu atenție, în serie mică, special pentru a satisface nevoile dansatorilor/actorilor.

Gabi: Ulterior, un research succint despre situatia produselor dedicate dansatorilor a fost suficient pentru a ne face să cumpărăm, a doua zi, domeniul pentru site.

„Pas Boutique”

Gabi: Boutique-urile sunt magazine mici, cu produse prețioase, lucrate cu atenție și destinate unui public nișă. Pas este componentul dinamic al numelui, preluat din denumirea mai multor pași de dans. Cu toate astea, ținem la pronunția românească.

Helga: În prezent, Pas Boutique este jobul nostru dar care trece dincolo de tradiționalul „8 ore pe zi”. Ține loc și de hobby și de distracție, ne ține ocupate toate cele 7 zile ale săptămânii și e bine așa!

LANA şi alte colaborări şmechere

Helga: Eram prietenă cu Lana încă din timpul facultății. Am cunoscut-o mai bine când am rugat-o să ne ajute să organizăm primul shooting pentru Pas Boutique, în 2010, și la scurt timp după aceea, odată cu lansarea colecției ei de absolvire, s-a vehiculat ideea unei colaborări cu Pas Boutique. Amândouă am văzut un potențial mare în produsele din elastan imprimate așa că la începutul lui 2012 am lansat prima colecție cu LANA.

După aceea a urmat colecția capsulă cu fotograful Dani Ioniță, Borealis, formată din produse cu imprimeu cosmic sau geometric, toate fiind lucrări ale lui Dani, iar în decembrie 2012 am lansat o a doua colecție LANA for Pas Boutique, de această dată conținând doar colanți.

În 2013 avem în plan să dezvoltăm secțiunea de designeri și să creștem magazinul în această direcție.

Pas Boutique în timpul liber

Gabi: Pas Boutique ocupă un loc foarte important în viețile noastre, de aceea toate proiectele Pas Boutique au directă legătură cu noi sau cu ceea ce ne place. Așa am ajuns să colaborăm cu Festivalul de film Next (NexT Dance) sau cu Parada Film pentru campania de popularizare a documentarului Pina, cu Incubator 107 unde am susținut două workshopuri de jazz dance, cu Femei pe Mătăsari, Skirt Bike, Grădina cu Artiști și Fashion Picnic sau să susținem Fire Fairies la Mongol Rally.

De asemenea, în iunie 2012 am prezentat un spectacol de final de an cu fetele de la atelierele de balet și jazz dance, primul dintr-o serie de mai multe evenimente de acest gen: spectacole cu o poveste coerentă, ce combină dansul cu proiecții sau alte medii.

Helga: În România se discută foarte puțin despre balet (și dans, în general). Această formă de expresie, deși foarte populară în rândul tinerilor, este percepută în opinia publică mai degrabă ca „element decorativ” al unor showuri și spectacole; în școli nu există o educație în acest sens iar în presă se vorbește foarte puțin (sau deloc) despre dans. Ne dorim să susținem dansatorii și orice mișcare de popularizare a dansului, ca formă de artă de sine stătătoare: ne-ar plăcea să vedem mai multe spectacole de dans independente și mai mulți dansatori apreciați la adevărata lor valoare.

F.A.Q

Gabi: Mituri?… nu știu niciun mit, majoritatea lucrurilor care se spun despre dans sunt adevărate :) - toată lumea poate să danseze, indiferent de vârstă sau pregătire fizică - adevărat. Ca să devii performant, trebuie să muncești pe rupte - adevărat. Unele calități sunt native, dar multe se pot dobândi prin muncă - adevărat. Pentru a ajunge o balerină foarte bună, trebuie să începi devreme - adevărat.

Noi ne adresăm tuturor fetițelor, domnișoarelor și doamnelor care își doresc să danseze. Pas Boutique este un loc în care toată lumea poate să învețe să danseze, indiferent că dorește să își dezvolte talentul sau caută un loc în care să aibă o activitate fizică relaxantă într-un mediu plăcut. Ne străduim să alcătuim grupele în concordanță cu dorințele cursantelor, facem cursuri suplimentare pentru avansați și foarte începători, participăm cu toții la competiții, evenimente și spectacole și ne bucurăm de faptul că ne putem simți bine în pielea noastră, făcând ceea ce ne place.

Chestii care vă trec prin cap atunci când vă gândiţi la balet (+ dansatori preferaţi)

Gabi: paiete, tulle, satin, roz-pal și culori tari, machiaj, aplauze, dureri musculare, oglinzi, sacâz, panglici, ace de păr, reflectoare, pudră, oboseală, satisfacție, apă, scenă, cabină, echipă...

Helga: în dans, precum în arte, în general, apreciez curajul și tupeul, lipsa fricii și prezența unui mesaj clar. De aceea, în topul listei se clasează Michael Clark și colegii săi de generație sau Fred Astaire, Bob Fosse, Martha Graham, Nijinsky, Sergej Polunin…

***
Toate „fâl-fâl-urile” şi accesoriile de dans, noua colecţie de costume de baie LANA Bazin precum şi alte informaţii vitale sunt de găsit pe pasboutique.ro.

Ce nu o să vă spună pe site (şi de altfel am fost rugată să nu deconspir) este că au caramele pe pianină, adevărate făcătoare de minuni după al doilea şir de „jeté” semi ratat la bară.
Pin It email