Paul Popescu - „Inovaţia este atunci când ajungi la un cerc cu o gaură în centru şi îl numeşti roată.”

Ioana Pelehatăi | 10 Iul 2013

Paul Popescu e whiz-kid. Construiește ecrane invizibile, sisteme holografice de proiecție, tentacule robotice și multe alte jucării, cu nume ca Biopoesis sau Zgomotron.

Modulab e o platformă de joacă trans-media, interdisciplinară și cyber-punk, mișto din cel puțin două motive.

Primul motiv: Modulab face, desface și reasamblează jucării (high-)tech. De câțiva ani încoace, creează instalații, printre care Play Mincu, pentru pavilionul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția, 2012, și Drumtable, o instalație care produce sunet din interacțiunea dintre nisip și lumină. Al doilea: Modulab îi învață și pe ceilalți copii să se joace cu jucăriile lor, să le înțeleagă – ba să le și reproducă dacă vor. Lucrează cu artiști, arhitecți și agenții de advertising, cercetează și experimentează susținut in-house. Iar, mai nou, Modulab și CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești), au dat startul proiectului D’inno Lab. Modulab o să ajute la realizarea prototipurilor: pasul prin care soluțiile ONG-urilor la problemele marelui oraș și ai mulților săi locuitori trec de la idee la concret, sustenabil și scalabil.

La CROS l-am cunoscut pe Paul. Răspunde concis când e întrebat, iar undeva în background processes face conexiuni rapide: ce se poate face pentru ca în București să existe piste (virtuale) pentru bicicliști; ce e sustenabil financiar și ce nu; ce s-a mai făcut, unde, când și cum se poate face asta aici și acum. Dacă vrei să vorbești despre inovație, el e interlocutorul. Dacă ai nevoie de un inventator, la Modulab îl găsești.

Cum îi explici unui puști de 15 ani din Ferentari proiectul D’Inno Lab?

Atelierele astea vor adresa câteva probleme cu soluții în spectrul tehnologic, în cadrul cărora vor fi folosite tehnologii emergente, precum imprimarea 3D sau platforme de interactivitate, care au avantajul de a fi cutting edge și low-cost în același timp. L-aș întreba ce neplăceri are în drumul spre școală și dacă crede că s-ar putea rezolva cu ajutorul unui dispozitiv, sau chiar al unei instalații.

Ce poți să-mi inventezi ca să mă enerveze mai puțin orașul ăsta? Un exemplu pe care, la o adică, m-aș descurca să-l reproduc și eu ulterior acasă.


Am un prieten care are mai tot timpul la el diverse semințe de plante, pe care le îngroapă ca o veveriță în orice petic de pământ din oraș. Unele ies, altele nu, dar sigur te vor face să te uiți mai atent la spațiile verzi. Așa mi-a venit ideea unui kit foarte simplu de plantat, care să conțină apa și nutrienții de care are nevoie planta pentru a se dezvolta inițial, până depășește perioada de germinație. În felul ăsta, oricine ar putea face rost de astfel de kituri și-ar putea marca propriile trasee prin oraș cu plante puse de ei, cărora le-ar putea urmări astfel evoluția. Asta sau, de exemplu, o mască de gaze DIY pentru bicicliști.

Când ai simțit tu că inovezi conform propriei definiții pentru prima dată?

Cred că prima oară am „simțit” ca inovez când am încercat să fac o navă spațială din ce găseam în garajul bunicului meu, sau în ‘90, la mineriadă, când am făcut un cocktail Molotov DIY și l-am aruncat într-o mașină (după ce ne alergase un camion cu mineri prin oraș pe mine și pe tatăl meu, care conducea mașina). Dar mi se spune „inventator” de când am făcut Holopixul, primul aparat de proiecție pe mediu volatil din lume.

Și ultima inovație, despre care se poate spune că a ajuns la un grup de oameni care au apreciat ce faci. Despre ce e vorba și ce feedback ai primit?

Am realizat de curând o instalație care a fost expusă prin câteva locuri prin țară. E o combinație între un drum machine (secvențiator de tobe) și un turntable (pick-up). Un instrument muzical care interpretează modelele desente pe o suprafață rotativă cu nisip. Am facut-o mai mult în joacă, ca pe o cercetare/experiment de interacțiune, dar am primit un feedback foarte bun, chiar din partea unor specialiști în ale muzicii (Mircea Florian, Michi de la Șuie, Gojira).

Inovația, pentru tine, în 140 de cuvinte sau mai puțin.

Inovația este atunci când ajungi la un cerc cu o gaură în centru și îl numești roată, sau când propulsezi în spațiu cutii de metal ce conțin din când în când oameni. Inovația este, până la urmă, arta optimizării și a rafinării resurselor în moduri cât mai creative. Inovația este pentru tehologie ce este evoluția pentru formele organice.

Mai multe detalii despre proiect, precum și formularul de înscriere, sunt disponibile pe pagina de facebook a proiectului.

Acest eveniment este parte a proiectului „D’Inno Lab - laboratorul de soluții creative la problemele comunității”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Pin It email