Proiectele D’INNO Lab: şcoala Ferdinand – Coş de gunoi interactiv

Ioana Pelehatăi | 28 Dec 2013

Cum înveți copiii mulți, mici și agitați dintr-o școală bucureșteană să-și arunce gunoiul la coș, nu la întâmplare prin clase sau pe holuri? Păi, nu-i înveți.

Adică nu le spui că-i înveți – îi pui să se joace de-a comportamentul civilizat, cu un coș de gunoi interactiv.

Conceptul de gamification nu e nou, dar tare pare eficient. Gamification e atunci când rezolvi o problemă prin comportamente și strategii specifice jocului: de exemplu, atunci când joci basket interactiv cu un coș de gunoi care se mișcă și îți vorbește. Dacă cineva crede că inovația socială prin design e un concept hipsteresc, cool doar de dragul de a fi cool, atunci trei profe de la Școala Generală Ferdinand I din București sunt cele mai cool hipsterițe din învățământul pre-universitar. Ideea coșului de gunoi interactiv le aparține d-nelor profesoare Violeta Dascălu, Simona Mitu şi Maria Costinean. Căutau de mult o metodă să-i facă pe copii să înțeleagă cât de important (și ușor) e să protejezi mediul. La D’INNO Lab, cu ajutorul Modulab, au dezvoltat prototipul unui coș de gunoi care funcţionează pe bază de senzori și reacționează la comenzile vocale ale utilizatorului. Ba mai e și programat să scoată și sunete, așa, cam ca la pinball. Pe viitor, echipa din spatele proiectului speră să-l învețe să și vorbească: gen, să-ți mulțumească atunci când arunci gunoiul cum și unde trebuie, sau să te încurajeze să îl selectezi înainte de a-l arunca. Prof. Violeta Dascălu spune că scopul inițiativei este de a remodela idei şi comportamente, astfel încât să crească o generaţie de copii mai responsabilă decât cea a părinţilor lor.

Foto: Andrei Cojan

Proiectul „D’Inno Lab - laboratorul de soluții creative la problemele comunității” este realizat de Asociația CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești), în parteneriat cu Modulab și SUB25, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Mai multe detalii despre D’Inno Lab 

 

Pin It email