Proiectele D’INNO Lab: Urban 2020 – Scaunul care produce energie

Ioana Pelehatăi | 22 Dec 2013

„Oprește-te din drum, uită-te în jur și gândește-te cum ți-ar schimba starea un spațiu mai colorat, mai puțin zgomotos sau cu o banca unde să-ți așezi bagajele. Cum i-ar ajuta și pe ceilalți trecători? Îl amenajăm împreună!”

Cam asta-i filosofia Urban 2020, într-o coajă de nucă. Vor orașe mai vii și la asta lucrează de câțiva ani, prin intervenție, prin participarea comunității, prin funcție și formă. În cadrul D’INNO Lab, toate ideile astea puse laolaltă + input-ul tehnic de la Modulab au generat un scaun capabil să producă energie.

De ce? Pentru că publicul la care vor să ajungă își petrece mai toată partea activă a zilei așezat pe scaun, în fața unui birou. Pentru că dacă produci energie, adică nu te limitezi doar la a o consuma, îți reduci amprenta de carbon. Pentru că avem smartphone-uri și tablete și tot felul de gadget-uri, pe care, cu ajutorul scaunului care produce energie, le putem transforma în jucării aproape auto-sustenabile, mult mai prietenoase cu mediul.

Planul inițial era ca scaunul să fie amplasat în spații publice, pentru toți aceia dintre noi care pleacă de-acasă fără încărcătorul de mobil, cu bateria periculos de descărcată, dar cu o agendă socială plină și multe telefoane de dat. Ar fi comod să-ți încarci telefonul în timp ce aștepți la TNB, nu? Un check-in, o poză pe Instagram, dai și-un telefon și pornești încărcat mai departe. Până una-alta, „pretotipul” scaunului care generează energie a fost realizat în varianta de scaun de birou, perfect smartphone-ready.

Foto: Andrei Cojan & Facebook

Proiectul „D’Inno Lab - laboratorul de soluții creative la problemele comunității” este realizat de Asociația CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești), în parteneriat cu Modulab și SUB25, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Mai multe detalii despre D’Inno Lab

Pin It email