Telegramă de la JazzTM

Irina Artenii | Adi Bulboacă | 02 Iul 2018

Un strop de la cea de-a șasea ediție de JazzTM, de la Irina Artenii și Adi Bulboacă.

Am ajuns complet întâmplător la JazzTM, nici nu ne-am uitat pe line-up înainte să ajungem și apoi ne-am dat seama ce mare greșeală am făcut.

Am stat o noapte și nu am prins tot ce-am fi vrut, dar, ca să trec direct la cremă, am fost sâmbătă dimineață, până și asta întâmplător, pe strada Fără Nume, la un concert de improvizație. Trei instrumentiști, Tongue Fu, asigurau backgroundul sonor pentru câțiva invitați: poeți, rapperi, MC, povestitori care își spuneau „of-ul”, acompaniați de diferite genuri muzicale.

Atmosfera era super intimă pe străduța asta umbrită, mică, pe care nici nu aș fi remarcat-o altfel. Oamenii chiar se simțeau bine fără să fie vreunul morocănos de la dimineață. Când am ajuns noi, pe scenă era Dizraeli, de care m-am îndrăgostit complet. Am și rămas în picioare în spate, deși aveam loc să stau comod pe un beanbag, până să coboare și să îmi amintesc unde sunt. Nu știu de unde a putut să fie atât de into it așa devreme, dansa desculț și făcea slam poetry cu un mesaj extrem de profund și emoționant. Și ceilalți artiști au fost minunați, dar te-ndrăgostești doar o dată, cum ar veni, așa că el a fost baza. M-am dus să-i și mulțumesc, iar el mi-a complimentat pantofii.

Seara am prins al doilea concert în piață, nu pe tot, că aveam bilet înapoi spre casă. Am vrut să schimbăm biletele de tren, să mai prindem măcar și dimineața de duminică pe strada Fără Nume, dar nu ne-a ieșit. Oricum, m-am ales cu un nou artist preferat și pot spune că e suficient pentru cât de surprinzătoare a fost prima mea întâlnire cu festivalul ăsta. Acum știu că o să mă uit din timp pentru următoarea ediție. (Irina) 

Am ajuns la JazzTM mai degrabă spontan. Mie îmi place jazz-ul mai mult decât alte muzici, iar Irinei îi place Timișoara mai mult decât orice alt oraș din Ro.

În prima seară am ajuns doar la ultimul concert din piață, la Cinematic Orchestra - înainte de asta am revăzut un Afrim clasic de la Teatrul German de Stat, Fetița din bolul peștelui auriu. Cinematic Orchestra au fost surprinzători în concert pentru felul în care treceau de la jelanii la melodii mai degrabă groovy și energice.

Experiența cea mai neașteptată a fost a doua zi, de dimineață, când am reușit să ne mobilizăm și să ajungem pe strada Fără Nume, unde trei instrumentiști improvizau pentru ceilalți artiști care urcau pe rând pe scenă - rapperi, poeți sau soliști. Irina și-a găsit artistul preferat, Dizraeli, un băiat care se juca cu slam poetry și cu repetarea aproape obsesivă a unor idei. Desculț și, deși aparent interiorizat, foarte puternic.

După ce am văzut și ceilalți artiști care au urcat pe scena de pe Strada Fără Nume, am mers la gară să-ncercăm să ne schimbăm biletele de tren într-unele pentru a doua zi, sperând să mai prindem un concert pe stradă și următoarea dimineață. Nu ne-a ieșit, așa că ne-am mulțumit să-i ascultăm seara pe Krisper și pe Kurt Rosenwinkel's Caipi.

Am tras de timp până în punctul în care ne făceam griji dacă mai prindem trenul, dar nu ne-ar fi părut rău; următoarea seară l-am fi prins pe Gregory Porter.

JazzTM intră pe lista scurtă de festivaluri pe care ne propunem să le vizităm tradițional, an de an, cum se face. (Adi) 

***
A șasea ediție JazzTM a avut loc între 29 iunie și 01 iulie 2018 la Timișoara (Piața Victoriei, Parcul Civic, Parcul Castelului, Strada Fără Nume) și a avut invitați artiști ca The Cinematic Orchestra, R+R=NOW (Robert Glasper, Terrace Martin, Christian Scott aTunde Adjuah, Derrick Hodge, Taylor McFerrin, Justin Tyson), Gregory Porter, John Beasley presents MONK’estra, Kurt Rosenwinkel’s CAIPI, Bachar Mar Khalife și alții. JazzTM 2019 va avea loc între 05-07 iulie 2019. 
Pin It email