TOP 2014: Eseuri personale

Redacția | 29 Dec 2014

În 2014, mai mulți colaboratori și-au luat inima-n dinți și ne-au trimis poveștile lor personale. Teme: amintiri din copilărie, iubiri ratate, problematica corpului și viața în străinătate.

AMINTIRI (DIN COPILĂRIE)

1. „E cinstit să afirm că am mâncat o fabrică de dulciuri.” - Epoca Complexului

Pentru Măriuca Macovei, primii ani din copilărie sunt marcați de simboluri optzeciste, ca uniforma de șoim, Complexul Stejarul, sifonul și lozul în plic, care au lăsat locul încet-încet anilor 90, cu țigările lor străine, egări și espadrile, șepci cu scris și blugi cu talie înaltă.

2. „You can’t fool the children of the revolution. Așa e?” - Fix 25: Copiii Revoluției

Cine sunt copiii născuți imediat după ce „ne-am luat rația de libertate”? Ce vor, ce cred și ce știu despre ’89? De la șampanie pe covor și gloanțe la maternitate la revoluția „cam ca parabenii: toată lumea se înfioară la auzul cuvântului, dar nimeni nu știe exact ce înseamnă.” .

3. „Când eram mică, credeam că părinții mei sunt cei mai frumoși oameni din lume.” - Veriga lipsă

Cum încearcă să răspundă o adolescentă din Ploiești la întrebarea „Dar tatăl tău unde e?” și cum crește când reușește să-și dea răspunsul. 

4.  „Există un moment în care ţi se arată că ce ştii poate fi şters, anulat, întors pe dos de ceva ce nu ai mai cunoscut până atunci” - Adam și Ana

Ana are 14 ani și rămâne singură acasă la Brăila. Își cumpără o bere, un pachet de țigări și un bilet la teatru, fără să știe că acesta din urmă îi va schimba viața. 

BONUSSpectacole de teatru care au schimbat vieți // Voluntar la teatru, 10 ani mai târziu

5.  „Am minţit aproape toată viaţa mea.” - Minciuni și manele 

Raluca minte că i-a venit ciclu’ mai devreme, că s-a pupat cu un băiat la Olimpiada de Istorie, că nu a ascultat niciodată manele. Raluca minte în stânga și-n dreapta, ca să fie mereu OK. 


IUBIRI RATATE

6.  „Dimineața m-am întors în camera mea și am așteptat.” - Știu când să intru și știu când să ies 

La New York, Raluca e îndrăgostită de Daniel, care e îndrăgostit de John.

7.  „Aseară te-am visat / Erai îmbrăcat / În halat” - Eu, el și Ada Milea 

El: 1,90, brunet, ochi negri, sprâncene groase, păr lung, rocker. Ea: răţuşca cea urâtă care nu se transformă în lebădă - 1,60 m, peste 80 de kilograme, păr creţ şi mereu dezordonat. Între ei doi: Ada Milea, care îi și aduce împreună și îi și separă. 

8. Stalking is caring: Sex, minciuni şi stalking în Drumul Taberei 

Simona este studentă și chelnerește liniștit la o bodegă din Drumul Taberei. Asta până când în barul ei își face apariția EL, care o vrăjește cu versuri romantice. Urmează câteva săptămâni de iubire pură, până când într-o zi el nu-i mai răspunde la telefon. Lucru pe care îl va regreta amarnic. 

9. „Îl iubesc și vreau să trăim împreună, dar ca să funcționez în relația cu el, trebuie să-l mai înșel din când în când.” - Între doi 

„Până la momentul ăla eram îndrăgostit, aveam 21 de ani, o relație stabilă, o casă minunată plină de câini și pisici și un job pe care îl visasem. A doua zi dimineața m-am trezit același, tot într-o relație, în aceeași casă, pregătit să mă duc la aceași job, dar cu gândul că dragostea nu e decât o combinație de compuși chimici. Că nu e nicio poveste minunată la mijloc, ci doar o înșiruire de întâmplări. Așa că l-am înșelat.” 

BONUS: Muzeul obiectelor din foste relații: 17 povești despre foste iubiri prin prisma obiectelor pe care le-au lăsat în urmă. 


BODY IMAGE 

10. Cum vindeci o inimă frântă mai bine decât schimbându-ți culoarea părului... - Coaforul inimilor frânte 

...și cum descoperi că asta nu ajută prea mult, de fapt. 

11. „Rutina de la duș se sfârșește cu mine acoperindu-mi goliciunea cât mai repede cu prosopul.” - Nastasia Alexandru și corpul Nastasiei Alexandru

Nastasia este prinsă între impulsul de a se supune chinurilor de a slăbi doar pentru a conserva o imagine care biologic nu o mai reprezintă și dorința de a-și depăși stereotipurile asociate ideii de frumos. Lupta ei pentru a-și înțelege relația cu propriul corp o duce într-o serie fotografică personală. 

BONUS: Pe aceeași temă, chinurile Anamariei de a scăpa de 2-3 centimetri pentru a fi model și complexele legate de picioare prea subțiri ale Ioanei, adică „viața pe două bețe înfipte-n fund”. 

12. „Ia ziceţi, domnişoară, unde mergem?”

„Buzele moștenite de la tata, spre încântarea mamei, care are buze subțiri. Buzele pe care le dau rar spre deloc cu ruj, ca să nu arate vulgar. Acum mi-ar plăcea să fie mici, să nu se vadă. Cum o să îmi mai zică cineva ceva despre buzele mele și să nu mă gândesc la palma lui care încă transpiră pe piciorul meu?”. Povestea unei hărțuiri sexuale în taxi, în plină zi, într-un cartier central al Bucureștiului. 

13. „Nimic rău nu are să ți se întâmple: vei dansa.” - Dansul e un dezechilibru perfect 

Cum poate un workshop de dans contemporan să aducă mintea în rând cu corpul. 

TRAVEL 

Două foste ucenice DoR despre viața în străinătate, la Erasmus și voluntariat în Portugalia și Lituania.  

14. Porto, locul unde gândurile se ordonează cu valurile - Erasmusul meu portughez 

„Mai toate ieșirile în oraș încep cu un pahar la juma’ de litru de cidru de mere” și alte minunății ale vieții în Portugalia, de Andreea Bota. 

15.  Încă e amuzant să aud pe cineva spunându-mi „laba”(salut). Sau „kur?”(unde) - Prize și culoare în Lituania

Ancuța Iosif împletește pasiunea pentru cățărat cu voluntariatul și scrisul în Lituania. 

***

BONUS:
 
Cum am devenit propriul meu erou
- Pași mici cu efect simbolic mare: Irina și-a dat demisia de la un ONG care îi era foarte drag în momentul în care RMGC-ul urma să devină principalul finanțator. 
Pin It email