Tripul de Duruşa

Ioana Pelehatăi | 30 Aug 2013

A apus și vara asta, dar nicăieri mai frumos ca peste deal la Durușa.

Sus în deal în Maramureș, în luminiș de pădure, patru zile a fost trip la Durușa Summer Hills. Vreo 6-700 de oameni și Dj-ală cu pălincă la ușa cortului, de se ridica muzica prin văi. 

Tripul de Durușa e joacă. Dans contemporan, bongosuri și capoeira printre ciulini. Elevator, de Gabi Pintilei, jucat undeva în vale. În fiecare zi, pupitrul DJ-ilor sprayat cu alte povești de grafferi. În prima zi, o fată ne-a chemat să construim zmeie. În ziua 3, cineva întindea o parapantă în poiană. În noaptea 2, am prins (în sfârșit!) loc liber la masa de foosball, iar în ziua 4 am aflat că prin partea locului îi zice csocso. În prima noapte am urcat pieptiș prin bezna pădurii până la un foișor din lemn. Ne-am uitat prin telescop la luminile din Baia Mare, lună, stele & oameni care dansează.

Tripul de Durușa e neaoș organic. La sosire am sărit din tren în Ileanda, pentru că nu stă timpul să te-aștepte, nici măcar la 6 dimineața. Un puști din sat ne-a urcat până-n vârf de deal, zgâlțâiți pe platforma tractată de mini-tractorul lui. Apa de la dușuri nu s-a încălzit niciodată de-a binelea, dar din cabine se deschidea o carte poștală vie, cu văi, nori și păduri, și în ea în fiecare zi se scufunda soarele. În ultima zi am strâns corturile, cerul s-a înnegrit și a început să toarne. N-ar fi fost Summer Hills fără potop. A, și, pălincă + plăcintă creață = love forever.

Tripul de Durușa e pe beat. În prima zi m-a trezit vocea Oanei Maria (Poetrip) care umplea valea cu un yodel hipnotic, improvizat, autohton, „Durușa--Durușa--”, pe fundal electro. Fanas a pus muzică sâmbătă noaptea, după ce băgase câteva ore și dimineața de la 9, ca să vezi cu ochii tăi cum arată un dependent de DJ-ală. Danaga s-a tripat trip-hop aproape clasic și foarte ușor folcloric. Cu deep dance și music for making rabbits, Charlie Boy The Rabbit King a ținut lumea pe pajiște până la ore la care i-ar fi secerat altminteri palinca/somnul/frigul. Homeboy LDJ a updatat electro toate playlisturile auzite ever prin Vamă. K-Lu a dat energiegroovy, cu soundbytes din Dem Rădulescu, Aura Urziceanu și alte comédii. Khidja au pus tropical, light & breezy. Plus ceva soul, minimal, dub, alternativ ska-ish live - și orice altceva pe care ți-ai fi dorit să dansezi.

Tripul de Durușa e un pic magic. Noaptea, pe duba din dreapta scenei, Dan Basu proiectează un al doilea cer cu stele, cu zburători pixelați. Pe cerul adevărat reușesc să recunosc în sfârșit Carul Mare. În prima seară trec în galop printre corturi doi cai neînșeuați. Un ceh dansează încontinuu, ca un derviș blond în ie românească. Un englez cu pălărie de paie punctează din când în când beat-urile cu câte-un „Hallelujah!”. În ultima noapte, foc cu povești. În sat magazinul e deschis doar două zile pe săptămână și azi nu e ziua noastră norocoasă, dar merii sunt doldora și toată lumea se salută.

Tripul de Durușa e departe. Dar e frumos.

Fotografii: Tudor Pulka și Karin Lachner
Pin It email