Atenţie la guler

Iulia Voicu | 20 Apr 2012

Au luat de gât lumea modei. Acum sunt peste tot.

În primăvara lui 2010, Miu Miu s-a concentrat pe gulerul cămășii. Criticul britanic de modă Suzy Menkes spunea despre acea colecție a Miucciei Prada că e de-o „perversitate drăguță”, amestecând cămăși transparente cu gulere riguroase. Gulerele Miu Miu s-au evidențiat atât în ceea ce privește imprimeul – deseori altul decât cămașa în sine, cât și în ceea ce privește culoarea – dacă gulerul era alb, cămașa era neagră sau invers. Croiala lor era una în linii drepte, cu colțuri puternic definite, amintind de cozile aerodinamice ale rândunicii, ceea ce făcea gulerele să fie un contrapunct la feminitatea idilică a rochiilor, fustelor sau materialelor prețioase.

Colecția a ajuns în toate revistele și blogurile de modă, iar gulerele au reînceput să fie luate în serios. Din 2010, nu numai că au avut timp să ajungă și în moda mass-market, dar s-au menţinut pe podium (vezi Louis Vuitton pentru sezonul ăsta).

Gulerele detașabile s-au transformat dintr-o amintire din școala primară, când mama le albea, scrobea și călca obsesiv, într-un accesoriu de sine stătător cu puterea de a schimba total un tricou banal sau o rochie de zi. Pot fi îmblânzite de o broșă, accentuate cu perle, mărgele, paiete, piele, ținte – combinațiile devin nenumărate. Au apărut inclusiv blog-uri care te învață că singur, cu puțină îndemânare, îți poți face un guler care să-ți personalizeze ținuta.

Într-o culoare tare, purtat cu o rochie cu umerii goi, gulerul cu colțuri ascuțite va stabili un echilibru interesant masculin-feminin, va da fix acea notă edgy care transformă o little black dress într-o ținută care poate scoate din anonimat, fără să știrbească din delicatețe.

Gulerele rotunjite strigă feminitate, dar și inocenţă. Un simplu șiret subțire adăugat, strâns într-o fundă discretă, și ne amintim de colegiile de fete. Un astfel de guler dezamorsează o ținută prea rigidă și adaugă acel strat jucăuș, pe alocuri nostalgic. Trage pe tine și niște ciorapi puţin peste genunchi și te transformi într-o ștrengăriţă. Mai ceva ca Peter Pan.

Pin It email