Imaginarium: M12

29 Noi 2012

Arsenal creativ de la Oana Peperigeanu şi Rodica Golban.

Albert Nobbs meets minimal chic - autostrada noastră creativă
În universul M12, idealul feminin este personajul care polarizează uneori printr-un ambalaj masculin, alteori tocmai prin lepădarea de el. Nouă ne plac siluetele osoase (cu şolduri supte, muşchi sănătoşi, umeri laţi, unghii tăiate, sprâncene naturale) îmbrăcate în boyfriend´s shirts, sacouri unisex, washed denim, lenjerie la vedere. Ne-am imagina un proiect drăguţ sub forma unei campanii cu Freja Beha Erichsen, Martin Cohn şi Diana Sar.
 
Indietronics & Electro-Pop cu Metronomy
Pentru că sunt în acel minimal chic de care vorbeam mai sus.
Pentru că, deşi există de o viaţă de câine, albumele quartetului sunt de colecţie capsulă, exclusiviste şi nu pentru toate urechile. 
Pentru că vocal şi instrumental uimesc în egală măsură şi au acea forţă fină de-a te teleporta pe un golf unde muzica şi moda par a fi mai bune.
 
Minţi şi mâini creative (sunt multe minţi aurite, iar mâini, şi mai multe)
Dacă sfârşitul lumii ar fi evitabil, dacă planeta ar putea fi salvată, atunci sigur noul val de Power Rangers ar contribui. Meet Roxana Netea (eclectic graphic designer) & Alexandra Pazgu (dramaturg, poet). Avem o obsesie pentru inocenţa creativă pe care o poate oferi doar un artist la început de drum. „Mai mare decât frica de zbor e frica de ne-zbor,” ne spunea Alexandra la un chat recent. 

Câmpiile, pentru că par infinite, şi copacul solitar
 
Tank Magazine
Pentru că are un parfum de nou-nouţ şi asta nu vine de la tipărire. În timp ce o răsfoieşti ai nevoie de acea secundă pentru a-ţi da seama dacă îţi place ce vezi. Treci printr-o perioadă de acomodare, tranziţie, chiar rebeliune, ca apoi să constaţi că universul tău creativ a prins uşor alt gust. Una dintre primele poze de care ne amintim este un portret al unei lolite care poartă o coroniţă de crizanteme răsfirate prin păr şi-ţi scoate limba obraznic, limba fiind o petală de crizantemă. O imagine de Matthieu Deluc din 2000. O alta, una recentă, e un portret de Bruna Kazinotti pentru ediţia de toamnă din 2012, care surprinde un model masculin cu look androgin, stilat într-un minimal nefinisat, cu aspect de grunge. Se subordonează noii noastre ideologii: „ţara arde şi el se piaptănă.”
 
Sacoul lui pe umerii ei
Pentru că:
e cool să împrumuţi
e intim şi călduros şi parfumat
îl face pe el un gentleman şi pe ea o face tomboy
 
Cămăşile, detaliile şi finisajele
Cămaşa lui Hristos, cămaşa lui, cămaşa de noapte, cămaşa de forţă.

Cămăşile sunt reprezentative pentru estetica noastră, ele fiind prezente colecţie de colecţie. De cele mai multe ori sunt un etalon de calitate, pentru că au foarte multe detalii (vezi şliţul de la manşete şi cusătura de la baza şteiului interior). Ori de câte ori avem ocazia să ieşim să studiem mallurile, aducem cu noi obsesia de a controla fiecare cămaşă pe partea dorsală, unde se vede cât de bine şi curat e făcută. În ziua de azi nu trec multe testul de calitate, iar asta anulează ulterior şi designul care ne-a atras spre acel produs. 
 
Arată-mi cămaşa şi îţi spun cine eşti.
 
Little Children, Todd Field
Foarte conceptual şi cu o morală tranşantă. O peliculă imprevizibilă până la final.
 
Radiatoarele, caloriferele, reşourile, sobele...soarele
 
The simple life 
Pentru că în ciuda denumirii e cel mai greu de atins.
Pentru că e cea mai sănătoasă şi are cele mai scumpe ingrediente.
Pentru că ne permite să vedem, nu doar să privim.
În cel mai hipster vis, atelierul nostru ar fi unul organic, situat la o mansardă înaltă, din lemn uscat, invadată de lumină naturală şi de viermi de mătase, cu războaie şi „fraţi” de ultimă generaţie, unde bunicuţele din Buranovsk nu doar cântă, ci şi ţes şi brodează, unde semnificaţia hand-made-ului are cu totul altă valoare.
_

Colecţia M12 de toamnă-iarnă 2012-13 se numeşte %OFF şi pleacă de la nostalgia românilor pentru vremurile comunismului, alimentată de ofurile prezentului auster. Anii ’80, viaţa între cei patru pereţi gri ai blocului, cu perdele de Paşcani şi covoare persane, au contribuit la estetica şi atmosfera  colecţiei. Hainele sunt predominant în alb, gri, negru, fustele trec de genunchi, puloverele sunt ca împrumutate de la sora mai mare. Cămăşile sunt şi ele acolo.
Pin It email