Kukl: puritate şi vrăjitorii

Gabriela Piţurlea | 22 Ian 2013

New Purity by Kukl by Maria Botău.

New Purity îmbracă și dezbracă. Hainele sunt potolite, aproape școlărești dacă te uiți la nuanța molatecă de crem și la pliurile fustelor, dar unele piese au tăieturi atât de adânci, spatele atât de impertinent decupat, încât lasă dâre de revoltă. Contrastul e exact ce și-a dorit Maria Botău: „dar să predomine cumințenia și fragilitatea”. Dacă ar fi să aleagă un cântec pentru colecție, acela ar fi Jóga, cântat de Björk, „pentru că,” spune ea, „are o puternică încărcătură emoțională, are și fragilitate și optimism și e raw.”

Brandul Kukl s-a lansat luna asta pe wall-urile de Facebook cu un lookbook fotografiat de Vlad Bîrdu și un concept de colecție scris de sora mai mică a Mariei, care a făcut și poza de cover – un palton roșu, prima haină făcută cap-coadă de Maria. Urmează o perioadă de necunoscute: Maria va trebui să învețe cum să promoveze ce face (a început prin a reface contul de Facebook la care renunțase) și cum și unde să vândă. Dar important e că acum știe sigur că vrea să facă haine.

Fiica de 26 de ani a unei actrițe și a unui stomatolog, Maria a făcut chitară și pian în copilărie, a început să deseneze haine în liceu, fără vreun scop anume, și a dat la medicină cu direcția Stomatologie. În anul I de facultate și-a luat o mașină de cusut. În anul cinci, la îndemnul unei prietene care văzuse că mașina stătea degeaba în casă, s-a înscris la School of Art and Style, o școală de modă fondată de un designer vestimentar. Era un mod de a deprinde noțiuni practice, verificând totodată dacă i se potrivește domeniul. „Până la urmă școala mi-a oferit mult mai mult decât îmi imaginam la început. Mi-a dat încredere și libertate.”

Nu numai că a învățat să deseneze mult mai bine, să facă tipare și să coasă, dar a creat New Purity, colecția cu care a absolvit și care a pornit simplu, cu o rochie neagră: „Motivul de la spatele ei îmi plutea de mult prin minte,” spune Maria, „și, sincer, era ceva ce îmi doream să port.” Dintr-o mixtură inspirațională de grunge cu volumul la minim și bustiere de sport (pentru modelele de pe spate), au ieșit 7 ținute din stofă în negru, gri și ivoire, cu elemente sport, precum hamuri și inele metalice. Toate cu liniile simple anunțate și în Despre-ul paginii de Facebook.

Înclinația spre austeritate și minimalism Maria o pune, în parte, pe seama interesului ei pentru hainele masculine, la care arta e în detalii. Îi plac mult și designerii japonezi, de la Rei Kawakubo la Tao Kurihara, pentru cum provoacă și transformă convențiile. „De exemplu,” spune ea, „folosesc volane până la epuizare sau volumetrii sau combinații inedite de printuri, ceea ce teoretic ar deranja ochiul, dar ei fac cumva ca toate astea să aibă sens. Sau iau un element clasic de vestimentație și-l reinventează, cum fac Comme des Garçons cu nasturii și sistemul de închidere. Iau un element, îi dau alte valențe.”

Kukl înseamnă „vrăjitorie” în islandeza medievală. Kukl a fost o formație de punk din anii 1980, de care Maria a aflat citind pe Wikipedia despre trecutul lui Björk. Kukl (pronunțat de Maria cu un ă grăbit înainte de l) e scurt și sună bine, spune ea, și are un logo pe măsură, creat de un prieten graphic designer. Ar putea fi trei picioare de stander care au crucificat două umerașe. Dar de fapt e un simbol cu semnificație sângeroasă preluat din sigilii magice găsite-n cărți de secol XVII.

Nu că trimiterile oculte ar fi altceva decât niște nori bineveniți de mister în jurul unui brand nou, dar, cumva, se potrivesc. Cumva, așa începe povestea: O fată cu păr negru care știa să mânuiască deopotrivă acul de seringă și acul de cusut făcea haine pentru o creatură aparent fragilă, în care se zbăteau întunericul și puritatea.
Pin It email