12 filme de văzut la TIFF

Marc Solomon | 29 Mai 2013

De vinerea asta începe cel mai intens antrenament cinematografic al anului. Între 31 mai și 9 iunie, Clujul va fi, ca în fiecare an, plin de cinefili și cineaști.

Recomandări:

1). Nordvest
Regizor: Michael Noer
Secțiune: Competiție

Deși are o premisă cvasi-banală, filmul lui Noer este un film minimalist de excepție și un deliciu cinematografic. Povestea e a unui băiat de 19-20 de ani, Caspar (debutantul Oscar Dyekjaer Giese), care după ce este bătut de către cei pentru care fura lucruri din case, este găsit de către Bjorn (Roland Moller), un om care conduce o afacere cu escorte și droguri care îl ia sub aripă. Must-see-ul acestui TIFF.

2 Iunie- Cinema Florin Piersic- 11:00
4 Iunie- Cinema Victoria- 22:30
9 Iunie- Casa De Cultură A Studenților- 21:00

2). Living
Regizor: Vasili Sigarev
Secțiune: This Is The End

Premiat anul trecut de către Cristi Puiu (președintele juriului TIFF din acest an) la festivalul Go-East de la Wiesbaden, Living este unul dintre cele mai brutale filme din această selecție a TIFF-ului. O mamă, un cuplu și un băiat roiesc în jurul unei teme foarte greu de expus în cinema, moartea, pe care Sigarev o disecă cu maximă sinceritate către public.

1 Iunie- Odeon Cineplex Sala 6- 15:00
4 Iunie- Cinema Florin Piersic- 15:30

3). The Eternal Return Of Antonis Paraskevas
Regizor: Elina Psikou
Secțiune: Focus Grecia

Probabil cel mai bun film din așa-zisul noul val grecesc, filmul lui Psikou îl urmărește pe Antonis Paraskevas (Christos Stergioglou), o vedetă de televiziune care își înscenează propria răpire pentru a observa reacția generală a fanilor și a prietenilor săi din industrie. Un film languros, iar Psikou știe cum să-și construiască (și să-și arate) personajul suficient de intrigant încât să țină sufletul spectatorilor la gură.

3 Iunie- Cinema Victoria- 15:00
8 Iunie- Cinema City Sala 4- 19:30

4). Carlos
Regizor: Olivier Assayas
Secțiune: 3X3 Olivier Assayas

Cel mai complex film al lui Assayas, filmul despre teroristul Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut precum Carlos Șacalul, este una dintre puținele încercări reușite de a portretiza cine a fost acest om cu adevărat. La TIFF va fi proiectat în versiunea integrală de 334 de minute, care este mult mai completă decât cea de 158, deși poate părea prea lungă.

8 iunie- Cinema Arta- 10:00

5). Simon Killer
Regizor: Antonio Campos
Secțiune: Fară Limită

Un portret excelent al unui semi-sociopat și o experiență senziorală minunată, Simon Killer îl regăsește pe Brady Corbet într-un personaj pe care a dovedit că-l poate stăpâni cu ușurință în rolul său din remake-ul fâsâit al filmului din 1997, Funny Games U.S. (2007). O experiență senzorială extrem de veridică.

3 Iunie- Casa De Cultură A Studenților- 21:00
8 Iunie- Cinema Victoria- 22:00

6). Something In The Air
Regizor: Olivier Assayas
Secțiune: 3X3 Olivier Assayas

Un film istoric incitant (o raritate), filmul are un scenariu foarte bun și o distribuție adolescentină excelentă, din care iese în față mai ales Lola Creton, care joacă și în filmul lui Claire Denis (proiectat la Cannes anul acesta în secțiunea Un Certain Regard) Les Salauds, cot la cot cu Vincent Lindon și Chiara Mastroianni.

1 Iunie- Cinema Florin Piersic- 13:00
4 Iunie- Odeon Cineplex Sala 5- 19:45

7). Paradise: Love
Regizor: Ulrich Seidl
Secțiune: Fără Limită

Prima parte din trilogia care a fost în competițiile celor trei festivaluri de bază din lume (Berlin, Cannes, Veneția), Paradise: Love este un film dur, dar și cu umor (negru) despre oamenii care încearcă să cumpere dragostea și dau greș mizerabil. În această situație se află Teresa (Margarethe Von Tiesel), 50 ani, care se duce în vacanță în Kenya.

1 Iunie- Cinema City Sala 4- 17:00
6 Iunie- Cinema Arta- 10:00 (toată trilogia)

8). Laurence Anyways
Regizor: Xavier Dolan
Secțiune: Supernova

Singurul film care se află pe această listă mai mult pentru cum arată, decât pentru ce spune, Laurence Anyways este un film superb din punct de vedere vizual, dar și povestea este simpatică, dar stilul lui Dolan de a face dintr-un film un videoclip de două ore se simte aici, deși este mai diminuat decât în filmele sale precedente.

Alte filme despre care am motivat deja de ce și-ar merita un loc pe listă:

Poziția Copilului - citește cronica filmului

5 Iunie- Cinema Arta- 17:00
6 Iunie- Ursus Open Air- 21:45
7 Iunie- Cinema Florin Piersic- 12:30

Searching for Sugar Man - citește cronica filmului

1 Iunie- Casa De Cultură A Studenților
7 Iunie- Mănăștur Open Air- 22:00

Love Building - citește cronica filmului

7 Iunie- Cinema Florin Piersic- 18:15

Panihida - citește cronica filmului

2 Iunie- Cinema Arta- 12:00
7 Iunie- Cinema Victoria- 23:30

Ne vedem la TIFF.
Pin It email