4 bune (de) la Anonimul 2014

Paul Petrache | 07 Aug 2014

Pentru ediția a 11a, festivalul ANONIMUL s-a relocat din satul de vacanță Sfântul Gheorghe (momentan în renovare) în București, la Arena Verde Stop și Cinema Studio, iar leneșii care nu s-ar fi deplasat până în Deltă nu au decât să se bucure.

Lineup-ul sună foarte mișto. Intrarea la proiecțiile de la Verde Stop este liberă, iar la Cinema Studio este la prețurile obișnuite practicate de cinema. Am ales 4 filme de văzut neapărat, 3 din competiție și un omnibus pe malul Dâmboviței, + niscaiva activități extracuriculare. 

- Filme

1. Le Meraviglie / The Wonders - în competiție
Arena Verde Stop, marți, 12 august, ora 21:20
Cinema Studio, sâmbătă, 16 august, ora 20:00 

Gelsomina este fiica cea mare a unei familii de apicultori, condusă de un tată învechit care încearcă să mențină afacerea familiei în Le Meraviglie, filmul decernat cu Grand Prix la Cannes și care deschide ANONIMUL. Regizoarea Alice Rohrwacher s-a întors pe croazetă la 3 ani după Corpo Celeste, distribuind-o în rolul pe principal pe românca Maria Alexandra Lungu, pe care o puteți întâlni după proiecția filmului, pentru o sesiune de Q&A. Ah, joacă și Monica Bellucci.

2. The Tribe - în competiție
Arena Verde Stop, joi, 14 august, ora 23:20 
Cinema Studio, vineri, 15 auhust, ora 17:30 

Debutul ucraineanului Miroslav Slaboshpitsky este revelația secțiunii Semaine de la Critique de la Cannes de anul ăsta, de unde a plecat cu toate premiile și a suscitat mai mult interes decât majoritatea filmelor din competiția oficială. Plasat într-un cămin de surdo-muți ce adăpostește un adevărat cuib de infractori varianta liceu și împănat cu un love story fără speranță, filmul e în întregime „vorbit” în limbajul semnelor și este una dintre cele mai interesante mostre de cinema din ultima vreme.

3. September - în competiție 
Arena Verde Stop, miercuri, 13 august, ora 21:00
Cinema Studio, joi, 14 august, ora 20:00 

Anna. Vârstă: 30 de ani. Loc de muncă: IKEA. Prieteni: 0 oameni, una bucată câine, rasa Collie. După ce câinele moare, Anna îl îngroapă în curtea singurilor ei vecini, pentru care dezvoltă o obsesie cu care încearcă să umple o viață definită exclusiv de relația cu companionul ei canin. Deși  regizoarea Penny Panayotopoulou este departe de dubioșeniile unor Giorgos Lanthimos sau Athina Rachel Tsangari, cinema-ul grecesc pare la rândul lui departe de a se fi epuizat. 

4. Omnibusul ANONIMUL 10
Dâmbovița, miercuri 13 august, ora 20:30

Omnibusul ANONIMUL 10 este un film colectiv produs anul trecut, cu ocazia aniversării a 10 ani de festival, prezentat în cadrul proiectului Actori în spatele ecranului. Așezați fie în lotci sau padele, fie pe apă, fie pe iarbă, o să puteți urmări pe un ecran uriaș, aflat de o parte a Dâmboviței, scurtmetrajele scrise și regizate în Sfântu Gheorghe de către actorii Andi Vasluianu (Un duet), Dorian Boguță (Kazimir) și Emanuel Pârvu (Retur). 

Bonus
Filmul Asiei Argento, Misunderstood, cu Charlotte Gainsbourg. Puține șanse să fie ceva cu adevărat bun, dar, cum se spune - there’s something irresistibly hip about Asia Argento, even as a concept: the sultry, pouty daughter of trash-horror maestro Dario Argento (...) (IndieWire)

- Concerte

Fiecare seară de proiecții de la Arena Verde Stop va fi precedată de câte un concert. Începând de miercuri, avem proiectul Old Stories (Jul Baldovin, Gelu Ionescu și Elena Pavel, colaboratori ai lui Mircea Vintilă în cadrul trupei Brambura), o sesiune specială GuerriLive cu Theory of Mind, trupa ieșeană, Fine, It’s Pink, niște DJ-ală marca Gojira și un concert Urma, în închiderea festivalului.

Programul complet al Festivalului
Updateuri pe Facebook
Pin It email