Blană, şmek, valoare: Super Festival

Teona Galgoţiu | 22 Apr 2014

Festivalul Super e cel mai super, primul și singurul festival de filme făcute de adolescenți din România. Anul ăsta e deja la a doua ediție și promite să se facă mare.

Ideea festivalului s-a născut în capul creț al lui Luca Istodor, care are 17 ani și e a unșpea în Sava. Alături de Marc Solomon (16) și Matei Gaginsky (16), Luca este selecționer al filmelor pentru competiție. Prima ediție a avut loc pe 17 iunie 2013, la Cinema Studio și a cuprins 7 filme regizate de Luca, Marc, Matei, Dan Iliuță și Vlad Cristian Pau. 

I-am pus câteva întrebări lui Luca, care a strâns pentru anul acesta o echipă mare de adolescenți pasionați de filme cu care pregătește de zor a doua ediție a festivalului, care o să aibă loc în mai.

Cum și când s-a născut ideea de Super?

Ideea festivalului mi-a venit prin mai anul trecut, din nevoia de a ne proiecta filmele pe care eu și încă câțiva regizori adolescenți o simțeam, și din faptul că prin școli lipsește educația legată de film. După ce am făcut observațiile astea două, am zis hmm, hai să facem ceva ca să rezolvăm problemele și cel mai bun lucru pentru asta ar fi un festival. Apoi am hotărât să-l denumesc Super, pentru că e un cuvânt pe care noi adolescenții îl folosim mult când ne place ceva.

Cum ai ajuns de la o idee la practică, că mulți adolescenți sunt trăsniți de o idee mișto la o bere și după lasă totul în aer. Care a fost prima chestie pe care ai făcut-o, cu ce oameni ai vorbit?

Păi eu urăsc să am idei și să nu le pun în aplicare. Oricât de trăsnite ar fi, încerc să le fac posibile, și să le fac să existe. Inițial, am vrut să fac o proiecție în liceu, dar cei de acolo voiau să controleze ei totul, inclusiv filmele, era un fel de cenzură. Și era chiar mai complicat decât dacă o făceam în cinema. Așa că am vorbit la cinema Studio pentru o primă proiecție, am dat mail-uri la niște publicații să ne fie parteneri media. Iar pe regizori îi știam deja, și mi-au dat filmele lor cu muuult entuziasm. Apoi am avut o zi când în loc de școală am mers vreo 6 ore cu o prietenă, Ioana, să punem afișe prin orice loc unde ar fi putut veni adolescenții și care ar fi putut fi cool (inclusiv la Dristor Kebap). Afișe făcute din banii noștri, desigur.

Ce ai mai vrea să se întâmple la festival, pe lângă proiecții?

Un workshop de film documentar, un curs teoretic despre film (probabil ceva legat de istoria filmului) și o discuție despre filmul în școli.

PS.: Am obținut finanțare de la Youth Bank, și acum putem să ne facem materiale promoționale și site care o să fie gata zilele astea. A, și, desigur, la sfârșit o să avem party.

PS.: Șipe viitor vrem ca Super să devină și mai mare și să ajungă la mult mai mulți oameni din multe orașe.

PS: Eventual, internațional. Ăsta e visul meu.

--

Dacă ai între 14 și 19 ani și ai făcut un film sau te pui pe treabă rapid, poți să-l trimiți la Super până pe 5 mai printr-un mesaj pe Facebook (facebook.com/superadolescentii) sau la superfestival@outlook.com.
Pin It email