Drive - Carisma şoferului singuratic

Karin Budrugeac | 21 Noi 2011

Mașini, viteză, violență. Da, dar pentru femei. Ryan Gosling naște o nouă isterie.

Dacă vă plângeați că bărbații nu mai sunt ca pe vremuri, hai că vă arăt eu unul. Asta pare să își fi zis regizorul danez Nicolas Winding Refn când a făcut filmul Drive. Personajul principal (nu are nume, îi vom spune șoferul) este taciturn, aprig până la inconștiență și devotat până la brutalitate. Aura lui aduce a Steve McQueen și alți eroi ai Hollywood-ului clasic, doar că poartă o geacă argintie de fâș cu un scorpion auriu imens pe spate, iar în locul țigării, învârte în colțul gurii o scobitoare necanceroasă și aparent benignă. Tânărul misterios e mecanic într-un service auto și cascador în filme de acțiune ziua, iar noaptea calcă accelerația în slujba răului, conducând mașina de fugă de la jafuri minore.

Intriga începe când se îndrăgostește de vecina lui, o fată bună și simplă, ca la carte. Vecina are un copil, cu care eroul empatizează imediat, dar și un soț în închisoare. Când soțul e eliberat, situația o ia razna. Nu, nu avem parte de un triunghi amoros, ci de o desfășurare de forțe care aduce mai mult cu Quentin Tarantino. Pentru a-și proteja iubita, șoferul se implică cu soțul într-un jaf care iese cât se poate de urât.

Premiera filmului a iscat o isterie generală online: tumblerele cu Ryan Gosling au crescut exponențial, iar pe facebook au apărut o groază de grupuri dedicate lui. Săptămâna trecută, când revista People l-a declarat pe Bradley Cooper Sexiest Man Alive, zeci de fane ale lui Gosling au protestat cu pancarte în fața redacției.

The NewYorker l-a numit „the coolest movie around” și cum e un mix de genuri, criticii de film au convenit să îl claseze în categoria cu nume incitant de arthouse action (e nouă). Dacă tot putem să inventăm sintagme, aș spune despre Drive că e arthouse entertainment în toată regula. Are de toate: adrenalină, romantism și suspans, o imagine fără cusur și o coloană sonoră pe măsură, semnată de Cliff Martinez. Avem parte de synth-pop și de un vibe de anii 80, cu piese de ascultat pe repeat pe iPod, ca Nightcall (Kavinsky&Lovefoxx) sau A Real Hero (College feat. Electric Youth) dar și de mult electro.

Get your popcorn and drive, filmul mai e pe ecrane la București în cinematografele Europa și Cinema City Sun Plaza.
Pin It email