Chestionar cinema: Costin Văleanu

Redacția | 29 Ian 2013

E student la cibernetică, și-a petrecut copilăria în Rio și Madrid, lucrează la Radio România ca junior developer și pune muzică pe www.musicleffesun.com.

Film preferat:
Los amantes del circulo polar și Caotica Ana, ambele ale lui Julio Medem. Cele mai reușite filme ale lui și printre puținele pe care pot să le revăd și să le trăiesc la aceeași intensitate de fiecare dată.

Cel mai bun film din ultimul an:
Sunt atâtea: Another Earth, Perfect Sense, Detachment, dar o să aleg Like Crazy, pentru că sunt un romantic incurabil și pentru că Felicity Jones.

Cel mai bun film românesc:
Filantropica.
 
Cel mai bun film cu adolescenți:
Kids (1995).  Aș putea să-l consider un wake-up call in matarie de comportament sexual, totodată e un film excelent, un portret al Americii anilor 90 jucat impecabil de actori fără experiență.
400 blows: Antoine Doinel, Antoine Doinel, Antoine Doinel, Antoine Doinel. Mi s-a spus de câteva ori că semăn cu Jean-Pierre Léaud. Mă flatează, haha, nu doar pentru că e un actor excelent, ci și pentru că l-a avut regizor pe François Truffaut, unul dintre regizorii mei preferați.
 
Cel mai bun film gay:
Heartbeats, probabil.
 
Cel mai bun scurtmetraj:
Hotel Chevalier, pentru că am o slabiciune pentru Wes Anderson și, desigur, pentru Natalie Portman.
 
Cel mai bun scurtmetraj românesc:
Colivia, de Adrian Sitaru. E povestea unui copil care aduce acasă un porumbel bolnav pe care îl îngrijește ajutat de către tatăl său, care încearcă astfel să își îmbunătățească relația cu băiatul. Trebuie să-l vedeți, nu degeaba a câștigat numeroase premii prin străinătate.

Film supraestimat:
Beasts of the Southern Wild, nu știu de ce dar nu m-a convins. Sau poate aveam așteptări prea mari.
 
Plăcere vinovată:
Am descoperit recent cât de mult îmi plac filmele grecești, în special Attenberg și Kynodontas, ambele având  același director de fotografie și o mulâime de similitudini. Mă gândesc serios să învăț greaca.
 
Ce film ai transforma într-un musical:
The Big Lebowski. Haha, cum ar fi?
 
Cea mai sexy secvență:
Anne Hathaway în Love & Other Drugs. Filmul nu e grozav, dar pe Anne o știm cu toții.
 
Regizor preferat:
Julio Medem – face genul ăla de filme în care trebuie să te lași dus și care într-un fel sau altul te consumă, mai ales Caotica Ana, unde debutează și Manuela Velles.
 
Actori și actrițe preferate:
Marion Cotillard, Romain Duris, Louis Garrel, Eva Green, Jean Pierre Leaud , Adrien Brody, Michelle Williams... să mă opresc? Of, bine, bine.
 
Actor/ actriță sub 25 de ani:
Deși nu sunt chiar sub 25, primele care mi-au venit în minte sunt Carey Mulligan și Keira Knightley. 1985 a fost un an bun :) Dacă trebuie totuși să nu mă abat de la regulă l-aș alege pe Anton Yelchin pentru rolul din Like Crazy.
 
Coloană sonoră:
Coloana sonoră de pe Cafe de flore. Și Les chansons d'amour. Și La double vie de Veronique(1991) -  Zbigniew Preisner sau mai bine zis „Van den Budenmayer”, un compozitor fictiv creat de Preisner și  Krzysztof Kieślowski pentru Three Colours: Red (1994) și The Decalogue (1988).
 
Melodie dintr-un film:
Les chansons d'amourLa bastille și De bonnes raisons
 
Personaj memorabil dintr-un film:
Serge Gainsbourg, vie héroïque.  Excelentă alegerea lui Eric Elmosnino pentru rolul principal. E de văzut și de trăit.
Pin It email