Chestionar cinema: Diana Vasile

Redacția | 14 Mar 2013

Diana Vasile are 21 ani și e studentă la UNATC, secția Comunicare Audio Vizuală. E pasionată de mică de scris și recent a făcut practică la Deutsche Welle (sediul de la Bonn) unde a avut ocazia să cunoască o grămadă de oameni minunați.

Filmul preferat
 
E cea mai grea întrebare care poate fi pusă unui cinefil/cineast. E ca și cum m-ai întreba pe cine iubesc cel mai mult. Dar…Waking Life al lui Linklater; de la aspectul original al filmului până la ideile filosofice pe care le expune. Chiar dacă totul este o metaforă, mă regăsesc în el, simt că mă reprezintă. Ar mai fi și Ashes and Snow care în spatele decupajului și coregrafiei spectaculoase, întruchipează spiritualitatea pierdută a civilizației.

Cel mai bun film din ultimul an

Mi-e simplu să aleg: Holy Motors. În ciuda finalului copilăros (limuzinele care vorbesc în parcare), Holy Motors are o structură narativă interesantă datorită protagonistului care trece cu ușurință de la un rol la celălalt. Cu toate că în cele 24 de ore îl vezi în toate ipostazele (tată, bancher, criminal etc.), nu reușești să-l cunoști deloc sau să te apropii de el în vreun fel. Este un science fiction ancorat foarte bine în realitate. Poate cel mai fucked-up movie pe care l-am văzut, după Lynch și Jodorowsky.

Cel mai bun film românesc

Moartea domnului Lăzărescu. Nu aș putea să nu menționez filmele lui Liviu Ciulei și documentarele lui Thomas Ciulei.

Cel mai bun film cu adolescenţi

Donnie Darko pentru atmosferă, Elephant pentru montaj, The Virgin Suicides pentru încălcarea regulilor morale.

Cel mai bun film gay

Caravaggio al lui Derek Jarman, deoarece maschează subtil tema în biografia pictorului.

Cel mai bun scurtmetraj

Savuros și amuzant este calupul de scurtmetraje de la Pixar. Apoi, seria de scurtmetraje publicitare de la BMW din SUA regizate de Tony Scott, Wong Kar-Wai. Nu în ultimul rând, Ghosts Before Breakfast al lui Hans Richter.

Cel mai bun scurtmetraj românesc

Oxigen, Apartamentul și Scurta Istorie a lui Gopo.

Film supraestimat

Hurt Locker.
 
Plăcere vinovată

Filmele cu supereroi și cu personaje legendare precum Spiderman, Troia, Sherlock Holmes etc. Când văd filmele astea mă simt de parcă aș mânca junk food, adică îmi place atât de mult gustul că nu-mi vine să mă mai opresc .

Ce film ai transforma într-un musical

Mmm, poate filmele chinezești precum Hero sau Crouching Tiger, Hidden Dragon. Ar fi într-o armonie perfectă cu coregrafia artelor marțiale.

Dacă filmul "V for Vendetta" ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolul lui Natalie Portman (Evey)?

Ada Condeescu.

Cea mai excitantă secvență

Îmi este proaspătă scena din Existenz în care Jude Law o lubrifiază cu limba pe partenera sa în locul unde trebuia plasat cablul de conectare pentru „consolă”. Ar mai fi secvența de tango Roxanne din Moulin Rouge, acompaniată de vocea răgușită a căntărețului: sentimente transpuse în dans și cântec.

Regizor preferat

Până acum puțin timp, nu puteam spune că am așa ceva. Îi admir pe foarte mulți, printre care Ridley Scott, Martin Scorsese, Jean-Pierre Jeunet, Sergio Leone, frații Cohen, Stanley Kubrick, Wes Anderson dar cel pe care îl am la inimă este Ingmar Bergman. Nu există un film de-al lui pe care să-l fi văzut și să nu rămân cu gura căscată, mereu există un element fantastic în ele.
 
Actor preferat

Robert de Niro cu zâmbetul lui stramb, Tom Hanks, Nicolas Cage, Anthony Perkins, Max von Sydow, Gary Oldman, Edward Norton și Victor Rebengiuc.

Actriță preferată

Le apreciez foarte mult pe Kate Winslet, Uma Thurman, Natalie Portman.

Actor într-un rol în care avea sub 25

Ewan McGregor în Trainspotting avea fix 25 de ani, Jake Gyllenhall în Donnie Darko.

Actriță într-un rol în care avea sub 25

Mia Farrow în Rosemary’s Baby și Jennifer Connelly în Once Upon a Time in America.

Coloană sonoră

The Man with the Movie Camera (Alloy Orchestra), Fight Club și Seven (Dust Brothers), The Fountain (Clint Mansell), Ashes and Snow (Lisa Gerrard, Patrick Cassidy) și aș putea continua fără să mă opresc vreodată- ador muzica de film.

Melodie dintr-un film
 
Nu știu ce să aleg între Any Other Name (American Beauty), Le valse d’Amelie (Amelie), Lonely Shepherd (Kill Bill).

La ce film ai face un remake

Personal, nu aș face remake la niciun film. Fiecare film are amprenta lui în timp. Poate aș face la SF-uri pentru efecte speciale mai bune.

Personaj memorabil dintr-un film

Roy Waller (Nicolas Cage) în Matchstick Men, Forrest Gump (Tom Hanks), John Doe (Kevin Spacey) în Seven, Norman Bates (Anthony Perkins) în Psycho, Travis Bickle (Robert de Niro) în Taxi Driver, Chad Feldheimer (Brad Pitt) în Burn After Reading, Jeffrey Goines (tot Brad Pitt) în Twelve Monkeys sunt cele care îmi vin acum în cap. Ah! Și toate personajele din Little Miss Sunshine, clar.

Replica preferată dintr-un film

“You know what the Queen said? If I had balls, I'd be King.” (Mean Streets) sau “You don't make up for your sins in church. You do it in the streets. You do it at home. The rest is bullshit and you know it.” (Mean Streets)

Finalul preferat

Întrebare de final de chestionar, haha. Păi să vedem...când am văzut prima oară Usual Suspects, am fost păcălită bine. Apoi, mi-au plăcut mult finalurile de la filmele cu structură narativă circulară precum Memento sau Irreversible. Ca mesaj, am clare și acum în cap imaginile/ replicile din Some Like It Hot și Carnage.  
Pin It email