Chestionar cinema: Marc Solomon

Redacția | 18 Noi 2012

Marc are 15 ani și a regizat deja 3 scurtmetraje. Părinţii lui sunt Ada şi Alex Solomon, are un blog pe care scrie review-uri și anul ăsta a văzut în jur de 550 de filme.

Film preferat
Andrei Rubliov all time favorite și Enter the Void. De ce astea două? Rubliov e o capodoperă destul de ignorată, filmul care le vine oamenilor în cap când zici Tarkovski fiind Călăuza, un film care pe mine nu m-a dat pe spate. Nu contest faptul că e un film bun și că a a vut o influență majoră asupra cinemaului, dar nu este la fel de complex ca Rubliov, la care nu se dă mură-n gură și e mai subtil. Iar cu Noe, în primul rând Enter the Void e o abordare originală a unei teme foarte dragi mie: (asta o să sune dubios) moartea. Și nu numai cum vorbește despre ea, ci cum alege să o evidențieze. E singurul film a lui Noe pe care-l suport (ar mai fi și We Fuck Alone, dar care e scurtmetraj) și de-abia aștept să văd dacă următorul lui film va fi la fel de debordant ca ăsta, sau o ciorbă de sex și violență ca Irreversible.

Cel mai bun film din ultimul an
Just the Wind de Benedek Fliegauf. L-am văzut în prima zi de TIFF și a fost o experiență complet paralizantă. Felul în care Fliegauf clădește suspansul, te înconjoară cu el și la sfârșit, când crezi că te scoate de acolo, îți dă cu finalul ăla în cap (care mi-a rămas în cap o lună). O experiență foarte puternică.

Cel mai bun film românesc
Niki Ardelean, colonel în rezervă pentru că dintre toate filmele din „noul val românesc” e cel mai onest, pesimist și ciudat film. Iar toți actorii sunt geniali. Ar mai fi și Moartea domnului Lăzărescu și California Dreamin'.

Cel mai bun film cu adolescenți
Elephant și Paranoid Park. Mi se par cele mai sincere reprezentări ale frustrărilor adolescenților din ziua de azi.

Cel mai bun film gay
Nu cataloghez filmele ca fiind hetero sau gay. Pot să spun filmul favorit de un regizor gay (Fassbinder) care se numește Satan's Brew. E o comedie neagră și cred că e cel mai ciudat film pe care l-am văzut vreodată.

Cel mai bun scurtmetraj
True de Tom Tykwer. Ca la Noe, e singurul lui film pe care-l suport. Nu e neapărat excelent, dar își atinge țelul. Să spună o poveste care să te emoționeze, scurt și la obiect. Iar stilul lui Tykwer e perfect aici.

Cel mai bun scurtmetraj românesc
Lampa cu căciulă și Marilena de la P7. Iar un guilty pleasure ar fi Mâna lui Paulista.

Film supraestimat
Toate filmele lui Wong Kar Wai pentru că pur și simplu nu văd altceva la ele înafară de imagine bună. Și asta e tot meritul lui Doyle, care e unul din cameramanii mei preferați. Poate singurul exemplu contrar aici este In the Mood for Love, care mi-a plăcut.

Plăcere vinovată
Scott Pilgrim VS The World. Cred că e filmul pe care l-am văzut de celel mai multe ori. De 12 ca să fiu mai precis.

Ce film ai transforma într-un musical
Funny Games (originalul, remake-ul e un fâs). Aș vrea să văd până unde merge sardonicul.

Cea mai sexy secvență
Am una în cap pentru că am văzut-o foarte recent. E din Holy Motors, în care Denis Lavant și Reda Oumouzoune se preling efectiv unul pe altul. Nu știu dacă e neapărat sexy, dar e perversă rău.

Regizor preferat
Contemporan este Haneke, fără niciun dubiu. Iar mai old-school, Bresson și Kubrick. Iar regizor român Radu Jude și Radu Muntean. Plăcerile vinovate fiind Tarantino și Peckinpah.

Actori și actrițe preferate
Sunt mulți. Bill Murray, Javier Brdem, Arno Frisch, Bruno Stroszek, Denis Lavant, Michael Shannon, Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Tom Hardy, Marcello Mastroianni, Michael Fassbender și Vincent Cassel. Iar români ar fi Vlad Ivanov, Bogdan Dumitrache, Ion Săpdaru, Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu, Șerban Pavlu și Adrian Titieni. La actrițe pot să o pun liniștit pe Tilda Swinton în frunte. Iar românce, Clara Vodă și Ana Ularu.

Actor / actriță sub 25 de ani
Arno Frisch în Funny Games și Benny's Video.

Coloană sonoră
Sunt multe coloane sonore care îmi plac, printre care și The Social Network, Drive; majoritatea din ultimii 10 ani. Dar ultimul care m-a impresionat a fost soundtrack-ul din Berlin Calling, făcut de actorul principal din film, Paul Kalkbrenner, care este DJ și în viața reală.

Melodie dintr-un film
Singing in the Rain. Nu versiunea cântată de Gene Kelly, ci cea cântată de Malcolm McDowell în A Clockwork Orange.

Personaj memorabil dintr-un film
Monsieur Merde din Tokyo!, Hymn au merde și Holy Motors. E complet nebun.

Final preferat
Pickpocket, Boogie Nights, A Clockwork Orange și cu riscul de a fi redundant, Funny Games. Am mai văzut un final care mi-a plăcut zilele astea, cel de la Killing Them Softly.
Pin It email